Tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą


Tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą

Idealnie krucha, pachnąca bazylią. Tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą  to w moim odczuciu najsmaczniejszy wytrawny placek, jedno z moich kulinarnych odkryć. Uwielbiam to połączenie smaków – ostrego salami, słodkich pomidorów, ciągnącej  się mozzarelli i aromatycznej bazylii. A wszystko na pysznym, kruchym cieście. Prawdziwe niebo w gębie:) Raz ugościłam tą tartą przyjaciółkę i była wprost zachwycona potrawą. Jeśli nie jedliście dotąd tarty, to koniecznie wypróbujcie mój przepis :)

Inne smaczne wytrawne tarty na obiad:

tarta z wędzonym łososiem

tarta z tuńczykiem i cukinią

tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą

(Dla 4 osób)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 200 g mąki

– 120 g zimnego masła

– 1 jajko

– 1 łyżka wody

– ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

– kilka suszonych pomidorów (mogą być też te w zalewie)

– 4 plastry salami (dałam wersję z pepperoni)

– 2 kulki mozzarelli

– 1 duże opakowanie śmietany 18 % (330g)

– 3 jajka

– sól, pieprz

– kilka listków świeżej bazylii (można użyć także suszonej i wymieszać z masą jajeczną)

Jak zrobić tartę z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą?

Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, wbić jajko, dodać wodę i sól – zagnieść kruche ciasto. Ciastem wylepić posmarowaną masłem foremkę do tarty lub inną okrągłą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200˚C i podpiec przez 15-20 minut.

Nadzienie: Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Plastry salami przekroić na pół. W miseczce rozmieszać śmietanę z jajkami, dodać sól i pieprz. Na podpieczony spód wyłożyć pomidory, salami i plastry mozzarelli.

Tartę zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do  nagrzanego do 200˚C piekarnika jeszcze na ok. 25 minut. Tarta będzie gotowa, jak się wierzch się zetnie i zarumieni. Tartę z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

tarta-z-suszonymi-pomidorami-salami-i-mozarellatarta-z-suszonymi-pomidorami-salami-i-mozarella1tarta-z-suszonymi-pomidorami-salami-i-mozarella2
loading...
Poprzedni Tran – uniwersalny suplement diety
Nastepny Pyzy z mięsem

5 komentarzy

  1. Ti-Tinka
    2 stycznia 2014
    Odpowiedz

    wygląda niesamowicie, muszę kiedyś spróbować taką zrobić ;)

  2. wedelka
    2 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Apetyczna :) I z moimi ukochanymi suszonymi pomidorami na dodatek :)

  3. piękno dwadzieściacztery
    3 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Czas wiec wypróbować w naszej kuchni i ten przepis ;) Wygląda rzeczywiście świetnie :)

  4. justka2712
    7 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Jejku, to połączenie smaków jest bezbłędne! :)

  5. Lidia
    23 lutego 2014
    Odpowiedz

    bardzo smakowicie wygląda :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *