MięsaPotrawy mączne

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Są doskonałą propozycją dla fanów wyrazistych smaków. Ostrości nadaje tutaj sos tabasco. Naleśniki po meksykańsku zawierają farsz z doprawionego na ostro mięsa mielonego z dodatkiem papryki, pomidorów z puszki, czerwonej fasolki i kukurydzy.

Ostrość nadzienia możecie jednak dopasować wedle własnych upodobań. Przepis na naleśniki po meksykańsku stworzyłam metodą prób i błędów. Bardzo lubię tę potrawę! W moim rodzinnym domu naleśniki jadało się wyłącznie na słodko z serem. Polewało się je najczęściej kwaśną śmietaną i posypywało cukrem lub jakimś słodkim sosem np. czekoladowym.

Naleśniki meksykańskie są moim zdaniem najsmaczniejsze zrumienione na patelni i polane ketchupem  lub zapieczone z żółtym serem w piekarniku.

Zobacz także naleśniki z brokułami, szynką i serem.

(12 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– około 2,5 szklanki mąki

– 2 jajka

– 2-3 łyżki oleju

– sól

Farsz meksykański:

– 500g mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego albo wołowego

– 1 czerwona papryka

– 1 cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– puszka kukurydzy konserwowej

– puszka pomidorów krojonych

– puszka czerwonej fasoli

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki oleju lub smalcu

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1-1,5 łyżeczki sosu tabasco (wedle uznania) lub chili w proszku

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki oregano

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– ser żółty do posypania i zapieczenia (opcjonalnie)

– ketchup do polania

Jak zrobić naleśniki po meksykańsku?

Ciasto naleśnikowe: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Farsz meksykański: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, po czym dodać mięso mielone. Podsmażone mięso doprawić solą, pieprzem, tabasco i ziołami. Dodać pomidory z puszki, koncentrat oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na niedużym ogniu pod przykryciem 10-15 minut, aż papryka trochę zmięknie. Na koniec wrzucić odsączone z zalewy (fasolę przelać dodatkowo wrzątkiem) kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze minutę, po czym zestawić z palnika.

Na każdy placek nakładać porcję farszu i zawijać w rulon nieco grubsze niż zwykle naleśniki. Można także zawinąć jak na krokiety – wedle gustu. Przed podaniem naleśniki meksykańskie podsmażyć lub zapiec w piekarniku, aby skórka była chrupiąca. Naleśniki po meksykańsku podawać polane ketchupem lub zapieczone z żółtym serem.

Smacznego!

Helen G.

Naleśniki po meksykańsku
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. U mojej mamy nadal królują te z serem i śmietaną, natomiast ja uwielbiam te na ostro i wytrawnie:) Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button