Naleśniki po meksykańsku


Naleśniki po meksykańsku

Są doskonałą propozycją dla fanów wyrazistych smaków. Ostrości nadaje tutaj sos tabasco. Naleśniki po meksykańsku zawierają farsz z doprawionego na ostro mięsa mielonego z dodatkiem papryki, pomidorów z puszki, czerwonej fasolki i kukurydzy.

Ostrość nadzienia możecie jednak dopasować wedle własnych upodobań. Przepis na naleśniki po meksykańsku stworzyłam metodą prób i błędów. Bardzo lubię tę potrawę! W moim rodzinnym domu naleśniki jadało się wyłącznie na słodko z serem → naleśniki z serem i orzechami. Polewało się je najczęściej kwaśną śmietaną i posypywało cukrem lub jakimś słodkim sosem np. czekoladowym.

Naleśniki po meksykańsku są moim zdaniem najsmaczniejsze zrumienione na patelni i polane ketchupem  lub zapieczone z żółtym serem w piekarniku.

Zobacz także

naleśniki z farszem ruskim

naleśniki z brokułami, szynką i serem.

(12 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– około 2,5 szklanki mąki

– 2 jajka

– 2-3 łyżki oleju*

– sól

*dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba już dodawać tłuszczu podczas smażenia naleśników. Należy tylko posmarować patelnię olejem przed jej rozgrzaniem.

Farsz mięsny:

– 500g mielonego mięsa (dałam z szynki)

– 1 czerwona papryka

– 1 cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– puszka kukurydzy konserwowej

– puszka pomidorów krojonych

– puszka czerwonej fasoli

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki oleju lub smalcu

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1-1,5 łyżeczki sosu tabasco (wedle uznania) lub chili w proszku

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki oregano

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– ser żółty do posypania i zapieczenia (opcjonalnie)

– ketchup

Jak zrobić naleśniki po meksykańsku?

Ciasto naleśnikowe: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Farsz mięsny: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, po czym dodać mięso. Podsmażone mięso doprawić solą, pieprzem, tabasco i ziołami. Dodać pomidory z puszki, koncentrat oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na niedużym ogniu pod przykryciem 10-15 minut, aż papryka trochę zmięknie. Na koniec wrzucić odsączone z zalewy (fasolę przelać dodatkowo wrzątkiem) kukurydzę i fasolę. Podusić jeszcze 2 minuty, po czym odstawić.

Na każdy placek nakładać porcję farszu i zawijać w rulon nieco grubsze niż zwykle naleśniki. Można także zawinąć jak na krokiety – wedle gustu. Przed podaniem naleśniki podsmażyć, aby skórka była chrupiąca. Naleśniki po meksykańsku podawać polane ketchupem lub zapieczone z żółtym serem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Loading...
Poprzedni Sałatka makaronowa z szynką i jajkiem
Nastepny Filety z piersi kurczaka w cieście

3 komentarze

  1. Beti G.
    13 lutego 2015
    Odpowiedz

    U mojej mamy nadal królują te z serem i śmietaną, natomiast ja uwielbiam te na ostro i wytrawnie:) Pycha!

  2. STRUDELKA
    27 lutego 2015
    Odpowiedz

    Wyglądają przesmacznie :) Lubię potrawy w takim stylu, znacznie bardziej niż słodkości.

  3. gosia
    2 lipca 2015
    Odpowiedz

    Przepyszne :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *