Naleśniki po meksykańsku


DSCN0525

Moja mama robiła naleśniki wyłącznie w wersji na słodko z serem, najczęściej polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Dziś doceniam je także w wytrawnej, mięsno-warzywnej odsłonie. I nie wiem, czy taka wersja nie odpowiada mi bardziej. Naleśniki po meksykańsku, czyli z mięsem mielonym, papryką, kukurydzą i czerwoną fasolką. Koniecznie na ostro, doprawione chili (polecam sos tabasco). Jeśli lubicie takie smaki, to serdecznie takie naleśniki wam polecam. Można je również zapiec w piekarniku posypane wcześniej żółtym serem,  choć ja wolę wersję szybką z patelni :-) Wybór podania dania zależy już od was.

DSCN0506

(ok.12 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– ok. 300 g mąki

– 2 jajka

– 3 łyżki oleju (nie używam już tłuszczu do smażenia naleśników)

– sól

 

Farsz mięsny:

– 500g mielonego mięsa (dałam z szynki)

– 1 czerwona papryka

– 1 cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– puszka kukurydzy konserwowej

– puszka pomidorów krojonych

– puszka czerwonej fasoli

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1-1,5 łyżeczki sosu tabasco (wedle uznania) lub chili w proszku

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki oregano

– sól, pieprz

– ser żółty do posypania i zapieczenia (opcjonalnie)

 

Ciasto: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, po czym dodać mięso. Podsmażone mięso doprawić solą, pieprzem, tabasco i ziołami. Dodać pomidory z puszki, koncentrat oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na niedużym ogniu pod przykryciem 10-15 minut, aż papryka trochę zmięknie. Na koniec wrzucić odsączone z zalewy (fasolę przelać dodatkowo wrzątkiem) kukurydzę i fasolę. Podusić jeszcze 2 minuty, po czy, odstawić.

Na każdy placek nakładać porcję farszu i zawijać w rulon nieco grubsze niż zwykle naleśniki. Można także zawinąć jak na krokiety – wedle gustu. Przed podaniem naleśniki podsmażyć, aby skórka była chrupiąca. Podawać polane ketchupem lub zapieczone z żółtym serem.

Smacznego!

Helen G.

DSCN0499DSCN0520DSCN0525

Poprzedni Sałatka makaronowa z szynką i jajkiem
Nastepny Filety z piersi kurczaka w cieście

3 komentarze

  1. Beti G.
    13 lutego 2015
    Odpowiedz

    U mojej mamy nadal królują te z serem i śmietaną, natomiast ja uwielbiam te na ostro i wytrawnie:) Pycha!

  2. STRUDELKA
    27 lutego 2015
    Odpowiedz

    Wyglądają przesmacznie :) Lubię potrawy w takim stylu, znacznie bardziej niż słodkości.

  3. gosia
    2 lipca 2015
    Odpowiedz

    Przepyszne :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *