Filety z piersi kurczaka w cieście


Filety z piersi kurczaka w cieście

To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów w jajku i bułce tartej. Filety z piersi kurczaka w cieście są moim zdaniem bardziej soczyste od tych klasycznych. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu :-) Zamiast kurczaka, możecie użyć też filet z piersi indyka.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 70-80 dag piersi z kurczaka

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki mąki

– 1 jajko

– 1-1,5 łyżeczki curry

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– szczypta gałki muszkatołowej

– szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)

– chili

– sól, pieprz

Jak zrobić filety z piersi kurczaka w cieście?

Mięso umyć, pokroić i rozbić jak na kotlety. Posolić, dodać pieprz. Ciasto przyrządzić z podanych składników. Dokładnie zmiksować. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie, gdyby okazało się zbyt gęste dodać odrobinę mleka. Kotlety maczać w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na niedużym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Filety z piersi kurczaka w cieście podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem i surówką np. z surówką z marchewki i kukurydzy albo z surówką z buraka i ogórka kiszonego.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

filety-z-piersi-kurczaka-w-ciescie2filety-z-piersi-kurczaka-w-ciescie1filety-z-piersi-kurczaka-w-ciescie
loading...
Poprzedni Naleśniki po meksykańsku
Nastepny Inspiracje wielkanocne, jak udekorować świąteczny stół

8 komentarzy

  1. Beti G.
    23 lutego 2015
    Odpowiedz

    Podoba mi się ten przepis, nigdy w cieście nie jadłam:) Apropo ciasta – mam wolny dzień i właśnie piekę snikersa :D

    • Helen G.
      Helen G.
      23 lutego 2015
      Odpowiedz

      Czyżby z mojego przepisu? :-) Udanego i smacznego wypieku:)Uwielbiam to ciasto.

  2. Brzeski
    23 lutego 2015
    Odpowiedz

    Wygladajabardzo apetycznie, narobilas mi ochoty na takie filety…W ciescie lubie bardzo ryby, a kurczaka w ciescie jeszcze nie jadlam…musze sprobowac:)

    Dzieki za pomysl i serdecznie pozdrawiam:)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 lutego 2015
      Odpowiedz

      Miło mi:) Rybę też czasem robię w cieście, zwykle z dodatkiem tymianku.

  3. magma
    6 marca 2015
    Odpowiedz

    świetny pomysł na kurczaka, też czasami robię taką inna panierkę:) Polecam dodać trochę piwa do ciasta panierka ma wetdy ciekawy posmak:)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 marca 2015
      Odpowiedz

      Dobry pomysł z tym piwem, faktycznie mndaje fajnego posmaku. Czasem robię taką panierkę z piwem do ryby.

  4. andrzej z pg
    25 marca 2015
    Odpowiedz

    Mam pytanie czy ta potrawa jest dobra n mase po treningu nog

    • Helen G.
      Helen G.
      25 marca 2015
      Odpowiedz

      Nie mam pojęcia:) ale na pewno dostarcza białka i nieco tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *