Mięsa

Filety z piersi kurczaka w cieście

Filety z piersi kurczaka w cieście

To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów w jajku i bułce tartej. Filety z piersi kurczaka w cieście są moim zdaniem bardziej soczyste od tych klasycznych. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu :-) Zamiast kurczaka, możecie użyć też filet z piersi indyka.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 70-80 dag piersi z kurczaka

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki mąki

– 1 jajko

– 1-1,5 łyżeczki curry

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– szczypta gałki muszkatołowej

– szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)

– chili

– sól, pieprz

Loading...

Jak zrobić filety z piersi kurczaka w cieście?

Mięso umyć, pokroić i rozbić jak na kotlety. Posolić, dodać pieprz. Ciasto przyrządzić z podanych składników. Dokładnie zmiksować. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie, gdyby okazało się zbyt gęste dodać odrobinę mleka. Kotlety maczać w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na niedużym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Filety z piersi kurczaka w cieście podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem i surówką np. z surówką z marchewki i kukurydzy albo z surówką z buraka i ogórka kiszonego.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

filety-z-piersi-kurczaka-w-ciescie
+ 3
Galeria zdjęć
loading...
Zobacz przepis

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Podoba mi się ten przepis, nigdy w cieście nie jadłam:) Apropo ciasta – mam wolny dzień i właśnie piekę snikersa :D

  2. Wygladajabardzo apetycznie, narobilas mi ochoty na takie filety…W ciescie lubie bardzo ryby, a kurczaka w ciescie jeszcze nie jadlam…musze sprobowac:)

    Dzieki za pomysl i serdecznie pozdrawiam:)

  3. świetny pomysł na kurczaka, też czasami robię taką inna panierkę:) Polecam dodać trochę piwa do ciasta panierka ma wetdy ciekawy posmak:)

    1. Dobry pomysł z tym piwem, faktycznie mndaje fajnego posmaku. Czasem robię taką panierkę z piwem do ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close