Kurczak w cieście curry


Kurczak w cieście curry

Idealnie chrupiący, doskonały z sosem słodko-kwaśnym. Kurczak w cieście curry to danie na styl azjatycki. Jadłam go kiedyś u znajomej. Poprosiłam potem koleżankę o przepis, który nieco zmodyfikowałam wedle własnych potrzeb. Kurczak jest smażony w głębokim tłuszczu, dlatego przed podaniem warto odsączyć mięso z jego nadmiaru kładąc na półmisek pokryty kilkoma warstwami ręcznika kuchennego. Polecam wam spróbować klasyczne filety piersi z kurczaka w cieście.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka

Marynata do kurczaka:
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– około ½ łyżeczki soli
– pieprz

Ciasto curry:
– 1 jajko
– 1 szklanka mleka
– ok. 2,5 szklanki mąki
– 1-2 łyżeczki curry
– sól, pieprz

Sos słodko-kwaśny:
– 2 plastry ananasa z puszki + ⅓ szklanki soku z puszki
– ⅓ szklanki wody
– ⅓ szklanki ketchupu
– 1 łyżka miodu
– 1 ząbek czosnku
– pół małej cebuli
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka octu winnego
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– sól do smaku
– ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Dodatkowo:
– 1 l oleju do smażenia

Jak zrobić kurczaka w cieście curry?

Marynata: Kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić na dość duże kawałki. Posolić. Przełożyć do miski. Dodać po łyżce oleju i octu balsamicznego, sól, pieprz oraz mielone papryki. Mięso dokładnie wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę. W międzyczasie przyrządzić sos słodko kwaśny.

Sos słodko-kwaśny: Ananasa bardzo drobno pokroić. Do rondelka wlać sok z ananasa razem z pokrojonym ananasem, wodę, miód i ketchup. Zagotować. Dodać posiekany czosnek, ocet, sól, imbir i pieprz. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Sos powinien trochę zgęstnieć.

Ciasto curry: Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto doprawić solą, pieprzem i curry. Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany. Olej dobrze rozgrzać w głębszej patelni albo w garnku. Kawałki kurczaka moczyć w cieście curry i smażyć w głębokim tłuszczu  na średnim ogniu przez ok. 10-12 minut, aż dobrze się zarumienią. Usmażone mięso układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka w cieście curry podawać z ryżem i sosem słodko-kwaśnym i ryżem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kurczak-w-ciescie-curry2kurczak-w-ciescie-curry3kurczak-w-ciescie-currykurczak-w-ciescie-curry1kurczak-w-ciescie-curry4
loading...
Poprzedni Karpatka
Nastepny Kebab

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *