Mięsa

Schab zapiekany z pieczarkami i serem

Obiad rewelacja! Co powiecie na schabowe zapiekane z pieczarkami i serem? Kruche i soczyste mięso ze schabu pod pieczarkowo-serową kołderką. Kotlety schabowe w tym wydaniu po prostu rozpływają się w ustach za sprawą dodatku majonezu.

Schab zapiekany z pieczarkami i serem, do tego ziemniaczki i ulubiona surówka. Mnie ostatnio bardzo zasmakowała smażona młoda cukinia z dodatkiem ziół prowansalskich.

Mięso ze schabu polecam solidnie zarumienić z obu stron na większym ogniu, koniecznie na smalcu – zapewniam was – będą wyśmienite w smaku.

Zobacz także → sznycle z boczkiem i cebulą.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 700g schabu w plastrach

– 250g najlepiej małych pieczarek

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– około 150g tartego sera żółtego

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– majonez

– smalec do smażenia mięsa

– 1-2 łyżki masła do posmażenia pieczarek

–  sól, pieprz

Jak zrobić schab zapiekany z pieczarkami i serem?

Mięso umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Najlepiej kupić w sklepie gotowe plastry schabu. Jeśli jednak mamy schab w kawałku, należy go pokroić w dość cienkie plastry. Każdy jak najcieniej rozbić tłuczkiem z dwóch stron. Mięso posolić i posypać pieprzem. Można ewentualnie posypać też granulowanym czosnkiem.

Kotlety ze schabu usmażyć sauté na rozgrzanym smalcu na rumiano na dużym gazie. Odstawić.

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki umyć (ja nie obieram ich ze skórki) pokroić w grube plasterki. Na maśle zeszklić najpierw cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć parę minut aż puszczą sok. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Odcedzić z nadmiaru wody. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Usmażone kotlety ze schabu umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy kotlet posmarować łyżeczką majonezu. Na to wyłożyć porcję pieczarek z cebulą. Wierzch posypać obficie startym żółtym serem.

Schab zapiekać w temperaturze 200˚C przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści i nieco zarumieni. Schab zapiekany pieczarkami podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Schab zapiekany z pieczarkami i serem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close