Roladki schabowe z pieczarkami, serem i boczkiem


Roladki schabowe z pieczarkami, serem i boczkiem to doskonały pomysł na elegancki i niebanalny obiad. Można je również przygotować na świąteczny obiad lub inną okazję. Roladki są bardzo miękkie i chrupiące. Polecam gorąco:)

(9 sztuk)
Składniki:

– 80-90 dag schabu bez kości

– 7-8 pieczarek

– 15 dag boczku w plastrach

– 1 mała cebula

– oregano, rozmaryn

– 10 dag żółtego sera startego na tarce

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć. Kroić cienkie plastry – wpierw kroić cienki plaster nie krojąc go do końca, następnie drugi cienki ukroić itd. Powstaną  tzw. „motylki”, które trzeba potem dokładnie i cienko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posolić, popieprzyć, posypać oregano i rozmarynem. Pieczarki obrać, pokroić drobno, cebulę w piórka  następnie podsmażyć na maśle. Posolić. Na każdy plaster mięsa nakładać 1 plaster boczku, następnie porcję farszu pieczarkowego i starty żółty ser. Zawijać ciasno, związać nitką lub spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na gorącym oleju z każdej strony.

Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia (ja użyłam blaszki do pieczenia ciasta, bo w naczyniu się nie mieściły) wysmarowanego tłuszczem. Roladki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 200˚C aż się porządnie zarumienią i będą miękkie. W połowie pieczenia roladki przewrócić na drugą stronę. Przed podaniem usunąć nitki lub wykałaczki. Roladki podawać z kapustą kiszoną lub inną surówką i ziemniakami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

roladki-schabowe-z-pieczarkami-serem-i-boczkiemroladki-schabowe-z-pieczarkami-serem-i-boczkiem3roladki-schabowe-z-pieczarkami-serem-i-boczkiem2roladki-schabowe-z-pieczarkami-serem-i-boczkiem1
loading...
Poprzedni Pleśniak z rabarbarem i jabłkiem
Nastepny Sałata z pomidorem i słonecznikiem

3 komentarze

  1. neli
    6 lipca 2012
    Odpowiedz

    wyglądają bardzo apetycznie, gdyby nie ten upał to pewnie już dzisiaj bym się za nie wzięła :D

  2. Aneta Ciosmak
    19 marca 2013
    Odpowiedz

    Wygladaja apetycznie, zrobie na pewno.

  3. Aneta Ciosmak
    19 marca 2013
    Odpowiedz

    Wygladaja apetycznie, zrobie na pewno.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *