Paszteciki z mięsem
Paszteciki z mięsem
Mięciutkie i aromatyczne. Paszteciki z mięsem zwykle przyrządzam na przyjęcia i czasem na święta. Na ogół wykorzystuję mięso z rosołu, bo takie jest moim zdaniem najsmaczniejsze, przesiąknięte warzywami i przyprawami. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście specjalnie ugotowali kawałek mięsa drobiowego albo wieprzowego z dodatkiem soli, liścia laurowego, 2 ziarenek ziela angielskiego i 4 kulek pieprzu.
Paszteciki z mięsem z rosołu są bardzo smaczne. Ugotowane wcześniej drobiowe mięso z rosołu obieram i wraz z podsmażoną cebulą przepuszczam przez maszynkę. Jeśli farsz okaże się zbyt suchy, warto go podlać odrobiną bulionu albo oleju.
Drożdżowe paszteciki z mięsem są puchate i miękkie. Mogą być odgrzewane w piekarniku a nawet w mikrofali. Paszteciki najlepiej smakują z kubkiem barszczyku.
Serdecznie polecam wam również
paszteciki z kapustą i grzybami
szybkie paszteciki z farszem ruskim.
(35 sztuk)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
– 500g mąki
– 1 jajko
– 30g drożdży
– 1 szklanka ciepłego mleka
– 6 łyżek oleju
– 1 łyżka cukru
– 1 płaska łyżeczka soli
Farsz mięsny:
– 500g mięsa (polecam ugotowane z rosołu)
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 2 łyżki oleju
– maggi
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
▌Jak zrobić paszteciki z mięsem?
Farsz mięsny: Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Ugotowane wcześniej mięso z rosołu (kurczak) ostudzić, obrać i zmielić razem z cebulą w maszynce. Wbić jajko i dodać przyprawy. Farsz doprawić do smaku solą pieprzem oraz maggi. Powinien mieć wyrazisty, lekko pikantny smak. Jeśli farsz będzie zbyt suchy, najlepiej go podlać niewielką ilością rosołu albo 1-2 łyżkami oleju.
Ciasto drożdżowe: Zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego. Mleko lekko podgrzać w rondelku, z czego około50 ml wlać do garnuszka, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i wkruszyć drożdże. Dokładnie wymieszać. Zaczyn przykryć spodeczkiem i odstawić na około 10 minut aż lekko wyrośnie.
W większej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, olej, jajko i sól. Następnie wlać zaczyn z drożdży i wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Kulę ciasta włożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięta na 45-60 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolicy na duży prostokąt na grubość około 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 3 równe paski. Na każdy wyłożyć wzdłuż dłuższego boku porcję mięsnego farszu. Zawinąć raz i zlepić na całej długości oraz po bokach. Każdy rulonik pokroić ostrym nożem na kawałki o szerokości około 3 cm.
Paszteciki przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Resztę pozostawić na stolnicy. Wszystkie przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Paszteciki przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec na dwa razy w piekarniku nagrzanym do 190°C (grzałka góra-dół) do zarumienienia. Paszteciki z mięsem świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło z kubkiem barszczyku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pięknie wyglądają 🙂 Świetny sposób na mięso z rosołu, choć trzeba w paszteciku włożyć nieco pracy.
To prawda, są trochę pracochłonne ale zdecydowanie warte zachodu.
Moja rodzinka lubi 🙂
Moja również 🙂
Bardzo lubię paszteciki, a z mięsem najbardziej 🙂