Paszteciki z mięsem


Paszteciki z mięsem

Mięciutkie i aromatyczne. Paszteciki z mięsem zwykle przyrządzam na przyjęcia i czasem na święta. Na ogół wykorzystuję mięso z rosołu, bo takie jest moim zdaniem najsmaczniejsze, przesiąknięte warzywami i przyprawami. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście specjalnie ugotowali kawałek mięsa drobiowego albo wieprzowego z dodatkiem soli, liścia laurowego, 2 ziarenek ziela angielskiego i 4 kulek pieprzu.

Paszteciki z mięsem z rosołu są bardzo smaczne. Ugotowane wcześniej drobiowe mięso z rosołu obieram i wraz z podsmażoną cebulą przepuszczam przez maszynkę. Jeśli farsz okaże się zbyt suchy, warto go podlać odrobiną bulionu albo oleju.

Drożdżowe paszteciki z mięsem są puchate i miękkie. Mogą być odgrzewane w piekarniku a nawet w mikrofali. Paszteciki najlepiej smakują z kubkiem barszczyku.

Serdecznie polecam wam również

paszteciki z kapustą i grzybami

szybkie paszteciki z farszem ruskim.

(35 sztuk)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

– 500g mąki

– 1 jajko

– 30g drożdży

– 1 szklanka ciepłego mleka

– 6 łyżek oleju

– 1 łyżka cukru

– 1 płaska łyżeczka soli

Farsz mięsny:

– 500g mięsa (polecam ugotowane z rosołu)

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 2 łyżki oleju

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

Jak zrobić paszteciki z mięsem?

Farsz mięsny: Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Ugotowane wcześniej mięso z rosołu (kurczak) ostudzić, obrać i zmielić razem z cebulą w maszynce. Wbić jajko i dodać przyprawy. Farsz doprawić do smaku solą pieprzem oraz maggi. Powinien mieć wyrazisty, lekko pikantny smak. Jeśli farsz będzie zbyt suchy, najlepiej go podlać niewielką ilością rosołu albo 1-2 łyżkami oleju.

Ciasto drożdżowe: Zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego. Mleko lekko podgrzać w rondelku, z czego około50 ml wlać do garnuszka, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i wkruszyć drożdże. Dokładnie wymieszać. Zaczyn przykryć spodeczkiem i odstawić na około 10 minut aż lekko wyrośnie.

W większej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, olej, jajko i sól. Następnie wlać zaczyn z drożdży i wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Kulę ciasta włożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięta na 45-60 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolicy na duży prostokąt na grubość około 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 3 równe paski. Na każdy wyłożyć wzdłuż dłuższego boku porcję mięsnego farszu. Zawinąć raz i zlepić na całej długości oraz po bokach. Każdy rulonik pokroić ostrym nożem na kawałki o szerokości około 3 cm.

Paszteciki przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Resztę pozostawić na stolnicy. Wszystkie przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Paszteciki przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec na dwa razy w piekarniku nagrzanym do 190°C (grzałka góra-dół) do zarumienienia. Paszteciki z mięsem świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło z kubkiem barszczyku.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Jabłka smażone w cieście
Nastepny Kapuśniak domowy

5 komentarzy

  1. Kuchcik gotuje
    17 września 2018
    Odpowiedz

    Pięknie wyglądają :) Świetny sposób na mięso z rosołu, choć trzeba w paszteciku włożyć nieco pracy.

    • Helen G.
      Helen G.
      17 września 2018
      Odpowiedz

      To prawda, są trochę pracochłonne ale zdecydowanie warte zachodu.

  2. Ervisha
    19 września 2018
    Odpowiedz

    Moja rodzinka lubi :)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 września 2018
      Odpowiedz

      Moja również :-)

  3. Ania
    30 września 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubię paszteciki, a z mięsem najbardziej :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *