Paszteciki z kapustą i grzybami


Paszteciki z kapustą i grzybami

Doskonałe na Wigilię oraz na wszelkie imprezy. Paszteciki z kapustą i grzybami idealnie komponują się z filiżanką gorącego barszczyku. Są wyraziste w smaku, takie jak lubię. Paszteciki z kapustą i grzybami przygotowałam na cieście drożdżowym, które jest delikatne, chrupiące, mięciutkie i nie za grube.

Paszteciki z kapustą i grzybami to jedna z Wigilijnych potraw. Robią prawdziwą furorę również na przyjęciach. Nie ma prawdziwego Sylwestra czy innego balu bez pasztecików serwowanych na ciepło z barszczykiem.

Paszteciki podobnie jak krokiety czy pierogi, należą do potraw dosyć pracochłonnych. Najlepiej zacząć od zrobienia farszu. Grzyby wymagają całonocnego moczenia. Następnego dnia rano można przygotować farsz i dalej skupić się na zrobieniu ciasta drożdżowego. Paszteciki świetnie nadają się do zamrożenia. Wierzch możecie posypać wedle uznania sezamem, czarnuszką albo kminkiem. Serdecznie polecam ;-)

(1 blacha pasztecików; dla 4-6 osób)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

– 400g mąki

– 250 ml ciepłego mleka

– 5 łyżek oleju

– 20g świeżych drożdży

– 1 łyżka cukru

– 1 jajko

– 1 niepełna łyżeczka soli

Farsz:

– 400g kiszonej kapusty

– 20g suszonych grzybów

– 1 duża cebula

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2 łyżki smalcu lub oleju

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– sól pieprz

Dodatkowo:

– 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania pasztecików

– sezam, czarnuszka albo kminek do posypania

Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami?

Zaczynamy od farszu: Grzyby opłukać zalać w garnku zimną wodą i moczyć przez noc. Następnie ugotować do miękkości. Odcedzić i drobno posiekać. Wodę z grzybów można wykorzystać np. do wigilijnego barszczu, zupy grzybowej albo do sosu grzybowego. Kapustę odcisnąć z soku i drobno posiekać nożem. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Zalać wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Kapustę odcedzić.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na większym ogniu na smalcu, bądź oleju, aż nabierze złoto-brązowej barwy. Następnie dodać posiekane grzyby. Chwilkę razem podsmażyć. Lekko posolić. Kapustę połączyć w misce z grzybami i cebulą. Farsz doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Powinien mieć wyrazisty smak. Jeśli kapusta jest za kwaśna, dodać nieco cukru. W przypadku, gdy nadzienie jest za suche, można dodać niewielką ilość wody z grzybów.

Ciasto drożdżowe: Zaczynamy od zaczynu drożdżowego. Mleko lekko podgrzać w rondelku, z czego 50 ml wlać do garnuszka, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką odstawić na około 10 minut aż lekko wyrośnie.

W dużej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, olej, jajko i sól. Następnie dodać zaczyn z drożdży i wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Kulę ciasta podsypać mąką. Włożyć do miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięta na 45-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiać, po czym podzielić na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko każdą na kształt prostokąta.

Na każdy placek wyłożyć równomiernie porcję farszu. Zwinąć od dłuższego boku w rulon i zlepić dokładnie na całej długości. Gotowe 3 ruloniki wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każdy pokroić ostrym nożem w romby o szerokości 4 cm (nie rozsuwać pasztecików). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 190°C. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać dowolnie sezamem, kminkiem albo czarnuszką. Piec około 20 minut do zarumienienia. Paszteciki z kapustą i grzybami podawać z filiżanką gorącego barszczu czerwonego.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

paszteciki-z-kapusta-i-grzybami3paszteciki-z-kapusta-i-grzybami1paszteciki-z-kapusta-i-grzybami2paszteciki-z-kapusta-i-grzybami
loading...
Poprzedni Kotlety jajeczne
Nastepny Ciasteczka serowe

6 komentarzy

  1. Ervisha
    6 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Na Święta robiłam tylko z soczewicą ale z kapusta też są smaczne ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Z soczewicą paszteciki muszą też być bardzo smaczne :-)

  2. Ania
    6 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam paszteciki :) Pyszności :)

  3. Beti
    7 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam paszteciki :-) Muszę zrobić :-)

  4. agata
    8 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Jutro idę na parapetówkę, to może zrobić coś takiego? :)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Świetny pomysł:) Tylko to trochę pracochłonne danie. Musisz przeznaczyć na nie trochę czasu. Niemniej serdecznie polecam :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *