Ciasteczka serowe


Ciasteczka serowe

Mięciutkie i kruche, bo z dodatkiem twarogu. Ciasteczka serowe są łatwe w upieczeniu. Mnie najbardziej smakują z waniliową nutą, posypane makiem, choć można również użyć grubego cukru. Bardzo lubię piec takie ciasteczka serowe na co dzień do herbaty.

Ciasteczka z białym serem przyrządza się według zasady, iż powinna być taka sama proporcja mąki, twarogu i tłuszczu. Wtedy są fajnie kruche i miękkie. W ten sam sposób piekę moje kruche rogaliki z marmoladą albo z Nutellą.

Serdecznie polecam wam również inne kruche ciasteczka:

kruche ciastka z cukrem

domowe kruche ciasteczka

kruche ciasteczka z marmoladą

kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem

ciasteczka orzechowe

(2 blachy okrągłych ciasteczek)

Składniki:

– 250g mąki pszennej

– 250g białego sera półtłustego lub tłustego

– 250g masła lub margaryny

– 1 żółtko

– ⅓ szklanki cukru

– 1łyżka cukru waniliowego

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

Dodatkowo:

– mak lub ewentualnie gruby cukier do posypania

Jak zrobić ciasteczka serowe?

Twaróg rozdrobnić w większej misce widelcem. Dodać przesianą przez sito mąkę. Masło albo margarynę pokroić nożem na mniejsze kawałki. Dodać do miski. Wbić żółtko, dodać cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Lekko podsypać mąką, by się nie kleiło. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę lub zamrażalnika na 30 minut.

Ciasto podzielić na 2 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą część na placek o grubości około 5 mm. Ciastka wykrawać przy pomocy foremki lub szklanki/kieliszka. Wierzch ciasteczek smarować białkiem i makiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Wyłożone na blaszce pokrytej papierem do pieczenia ciastka piec około 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Ciasteczka serowe po upieczeniu i wystudzeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Paszteciki z kapustą i grzybami
Nastepny Prosta domowa masa makowa (bez mielenia)

10 komentarzy

  1. marcepanowy kącik
    9 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Twoje ciasteczka wyglądają mega smacznie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      9 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

  2. Ania
    9 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Na takie ciasteczka można mnie zaprosić :) Pysznie się prezentują :)

    • Helen G.
      Helen G.
      9 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję Aniu :)

  3. Ervisha
    10 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Słyszałam o nich wiele dobrego :)

    • Helen G.
      Helen G.
      10 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam, są łatwe w upieczeniu :-)

  4. Królowa Karo
    12 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Nigdy jeszcze takich nie jadłam, ale dodatek sera mnie kusi.

    • Helen G.
      Helen G.
      12 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :-)

  5. Kuchnia MagdaLeny
    15 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Pyszne ciasteczka, chętnie je spróbuje :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *