Kruche ciasteczka z marmoladą
Kruche ciasteczka z marmoladą
Klasyczne okrągłe z dziurką wypełnioną marmoladą. Kruche ciasteczka z marmoladą to jedne z najprostszych domowych ciastek. Są nie tylko pyszne ale i szybkie w upieczeniu. Ciastka te mają delikatny maślany aromat.
Smak marmolady możecie wybrać dowolny. Ja najczęściej sięgam po marmoladę różaną, taką jak do pączków. Nie polecam stosować konfitury albo dżemu, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury będą kipieć.
Ciasteczka z marmoladą są niezwykle kruche i mięciutkie. Zawierają sekretny składnik a jest nim dodatek smalcu. Jeśli z jakichś powodów nie chcecie użyć smalcu, możecie dać po prostu gęstą śmietanę. Choć moim zdaniem smalec lepiej wpływa na jakość kruchego ciasta. To moje ostatnie odkrycie:) Ciasteczka świetnie wychodzą pieczone zarówno na maśle jak i na margarynie.
Zobacz także → kruche ciastka z cukrem.
(około 35 sztuk)
Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 250 zimnego masła lub margaryny
– 2 łyżki smalcu*
– 3 żółtka
– ⅔ szklanki cukru pudru
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
*zamiast smalcu można dać ewentualnie gęstą śmietanę 18%
Dodatkowo:
– kilka łyżek marmolady
▌Jak zrobić kruche ciasteczka z marmoladą?
Mąkę przesiać przez sito i wsypać do dużej miski. Zimne masło lub margarynę pokroić na nieduże kawałki. Wbić żółtka, dodać cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło bądź margarynę, smalec oraz szczyptę soli. Zagnieść elastyczne ciasto. Podsypać mąką, aby się nie kleiło.
Ciasto owinąć w folię spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę lub zamrażalnika na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki wielkości orzecha włoskiego. Formować w dłoniach kulki, po czym je spłaszczać. Kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. W każdym ciastku zrobić palcem dziurkę.
Kilka łyżek marmolady przełożyć do woreczka foliowego. Uciąć jeden z rogów. Wyciskać odrobinę marmolady do dziurki w ciastkach. Ciasteczka piec 15-20 minut w temperaturze 190°C (wcześniej nagrzać piekarnik) do lekkiego zarumienia. Studzić na kratce. Ciasteczka przechowywać w zamkniętym pojemniku. Zachowują świeżość przez tydzień.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszne ciasteczka 🙂
Z chęcią zjadłabym teraz kilka takich ciasteczek 🙂
Są mięciutkie i kruche 🙂
Ślicznie wyglądają 🙂 Szkoda, że nie mogę sobie teleportować kilku sztuk ^_^
Dziękuję 🙂 Polecam spróbować upiec 🙂
Przypomniałaś mi krucho-drożdzowe ciasteczka przekładane marmoladą z dzieciństwa…. inne od Twoich ale nasunęły mi się na pamięć 🙂
Znam je to bitki zwane też baletkami. Są często sprzedawane w cukierniach 🙂
A te bitki to nie są z makiem? U mnie maku nie było 😉
Ciasteczka wykrawało się z salaterki po upieczeniu porzekładąło marmoladką i posypywało cukrem pudrem 🙂
Niezawodne kruche ciacha na każdą okazję. Super