Kruche ciasteczka z marmoladą


Kruche ciasteczka z marmoladą

Klasyczne okrągłe z dziurką wypełnioną marmoladą. Kruche ciasteczka z marmoladą to jedne z najprostszych domowych ciastek. Są nie tylko pyszne ale i szybkie w upieczeniu. Ciastka te mają delikatny maślany aromat. Smak marmolady możecie wybrać dowolny. Ja najczęściej sięgam po marmoladę różaną, taką jak do pączków. Nie polecam stosować konfitury albo dżemu, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury będą kipieć.

Ciasteczka z marmoladą są niezwykle kruche i mięciutkie. Zawierają sekretny składnik a jest nim dodatek smalcu. Jeśli z jakichś powodów nie chcecie użyć smalcu, możecie dać po prostu gęstą śmietanę. Choć moim zdaniem smalec lepiej wpływa na jakość kruchego ciasta. To moje ostatnie odkrycie:) Ciasteczka świetnie wychodzą pieczone zarówno na maśle jak i na margarynie.

Serdecznie polecam wam również inne moje kruche ciasteczka:

domowe kruche ciasteczka

kruche ciastka z cukrem

kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem

ciasteczka orzechowe

ciasteczka serowe (z twarogiem)

(około 35 sztuk)

Składniki:

– 3 szklanki mąki pszennej

– 250 zimnego masła lub margaryny

– 2 łyżki smalcu*

– 3 żółtka

– ⅔ szklanki cukru pudru

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

*zamiast smalcu można dać ewentualnie gęstą śmietanę 18%

Dodatkowo:

– kilka łyżek marmolady

Jak zrobić kruche ciasteczka z marmoladą?

Mąkę przesiać przez sito i wsypać do dużej miski. Zimne masło lub margarynę pokroić na nieduże kawałki. Wbić żółtka, dodać cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło bądź margarynę, smalec oraz szczyptę soli. Zagnieść elastyczne ciasto. Podsypać mąką, aby się nie kleiło. Ciasto owinąć w folię spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę lub zamrażalnika na 40 minut.

Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki wielkości orzecha włoskiego. Formować w dłoniach kulki, po czym je spłaszczać. Kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. W każdym ciastku zrobić palcem dziurkę.

Kilka łyżek marmolady przełożyć do woreczka foliowego. Uciąć jeden z rogów. Wyciskać odrobinę marmolady do dziurki w ciastkach. Ciasteczka piec 15-20 minut w temperaturze 190°C (wcześniej nagrzać piekarnik) do lekkiego zarumienia. Studzić na kratce. Ciasteczka przechowywać w zamkniętym pojemniku. Zachowują świeżość przez tydzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Prosta zapiekanka kalafiorowa
Nastepny Placuszki kokosowe

9 komentarzy

  1. Kuchnia MagdaLeny
    22 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Pyszne ciasteczka :)

  2. aknezz
    22 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Z chęcią zjadłabym teraz kilka takich ciasteczek :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Są mięciutkie i kruche :)

  3. Zakochana babeczka
    23 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Ślicznie wyglądają :) Szkoda, że nie mogę sobie teleportować kilku sztuk ^_^

    • Helen G.
      Helen G.
      23 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :) Polecam spróbować upiec :-)

  4. Ervisha
    24 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Przypomniałaś mi krucho-drożdzowe ciasteczka przekładane marmoladą z dzieciństwa…. inne od Twoich ale nasunęły mi się na pamięć :)

    • Helen G.
      Helen G.
      24 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Znam je to bitki zwane też baletkami. Są często sprzedawane w cukierniach :-)

      • Ervisha
        24 stycznia 2018
        Odpowiedz

        A te bitki to nie są z makiem? U mnie maku nie było ;)
        Ciasteczka wykrawało się z salaterki po upieczeniu porzekładąło marmoladką i posypywało cukrem pudrem :)

  5. Dorota z kobietytomy.pl
    25 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Niezawodne kruche ciacha na każdą okazję. Super

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *