Seromak


Seromak to inaczej sernik z makowcem w jednym. Nazywany jest także seromakowcem.  Zwykle na Boże Narodzenie piekę sernik z brzoskwiniami, ciasto japońskie, czyli wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami albo miodownik albo nietypowo – snikers. Tym razem stawiam na jedno z najbardziej wykwintnych ciast, mianowicie seromak. Ciasto jest trochę pracochłonne i dość drogie ale przecież jak święta, to przecież musi być na bogato! Postanowiłam nieco ułatwić sobie zadanie i kupiłam mak mielony. To spore zaoszczędzenie czasu. Tak samo do masy serowej użyłam sera śmietankowego firmy Jana, który nie wymaga mielenia. Dobry jest też twaróg półtłusty trzykrotnie mielony firmy Maluta. Ser jest gładziutki i rewelacyjny w smaku. Dodatkowo „podkręciłam go”, dodając ubitej śmietany kremówki. Polecam spróbować! Ciasto zdecydowanie warte grzechu :-)

 (prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Kruche ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 1 kostka margaryny

– 3 żółtka

– 1/2 szklanki cukru

– 3 łyżki kwaśnej śmietany

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać posiekane nożem na kawałki zimne masło. Wsypać cukry. Dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Następnie wylepić wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę o wym. 21×32 cm (trochę ciasta pozostawić na zrobienie kratki). Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok.15 minut.

Masa makowa:

– 400g maku

– 3 białka (pozostałe z ciasta)

– 2 łyżki masła

– 100g rodzynek

– 100g orzechów włoskich

– 50g migdałów

– skórka pomarańczowa

– 3 łyżki płynnego miodu

– 1/2 szklanki cukru pudru

– ½ łyżeczki cynamonu

– aromat migdałowy

– 1 łyżka rumu lub likieru Amaretto  (opcjonalnie)

– mleko do namoczenia maku

Użyłam maku mielonego, który wystarczy jedynie zalać gorącym mlekiem i chwilę pogotować do napęcznienia. Jeśli mamy suchy mak, by wpierw należy zalać go mlekiem i gotować na małym ogniu przez ok.20 minut, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Ewentualnie odcedzić z nadmiaru płynu, następnie trzykrotnie zmielić. Rodzynki namoczyć we wrzątku. Odsączyć i dodać do masy. Orzechy i migdały posiekać nożem. Masło stopić w rondelku, dodać mak, cukier, miód i bakalie. Chwilę podsmażyć. Masę doprawić cynamonem. Dodać parę kropel aromatu migdałowego i ewentualnie rum albo likier Amaretto. Białka odłożyć na razie od lodówki. Potem ubić na sztywno i połączyć z masą dopiero przed wstawieniem ciasta do piekarnika.

Masa serowa:

– 750 g sera (3 kostki po 250g – używam sera półtłustego lub śmietankowego Jana, gdyż oba nie wymagają mielenia)

– 4 jajka

– 1/2 kostki miękkiego masła

– 3/4 szklanki cukru pudru

– 100 ml śmietany kremówki 30%

– 2 łyżki soku z cytryny

Żółtka ubić z cukrem i miękkim masłem na puch. Następnie dodawać partiami ser. Ubijać. Wsypać budyń. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do masy. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Śmietanę kremówkę również ubić i dodać do masy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Białka pozostałe z kruchego ciasta ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy makowej. Następnie wyłożyć ją na podpieczone ciasto. Wyrównać. Następnie wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać paseczki, układając na serze kratkę po skosie. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez ok. 60 minut w temperaturze 180°C (góra-dół). Jeśli wierzch szybko się zacznie rumienić, przykryć ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić przez 15 minut w wyłączonym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić na kolejne 30 minut.

Z poniższych składników przygotować lukier (dokładnie wymieszać składniki w miseczce). Następnie polać nim przestudzone ciasto.

Lukier :

– ½ szklanki cukru pudru

– 1 łyżka gorącej wody

– 1-2 łyżeczki soku z pomarańczy

– skórka pomarańczowa do dekoracji

Po wystygnięciu wstawić seromak do lodówki przynajmniej na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

seromak2seromakseromak5seromak3seromak4seromak1
loading...
loading...
Poprzedni Bigos na święta i nie tylko
Nastepny Wigilijny kompot z suszu

2 komentarze

  1. Cukry Proste
    13 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Pomysłowe ciasto 2w1:)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Zgadzam się:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *