Seromak


Seromak

To połączenie sernika z makowcem w jednym. Jak dla mnie doskonałe! Ciasto seromak często jest też określane jako seromakowiec. Za sprawą masy makowej doskonale sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Zwykle piekę wtedy sernik z brzoskwiniami, ciasto japońskie (wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami), czasem też miodownik albo nietypowo – snikers. Tym razem stawiam na jedno z najbardziej wykwintnych ciast, mianowicie na seromak.

Seromakowiec jest dosyć pracochłonnym  i dość drogim ciastem ale przecież jak są święta, to musi być na bogato! Postanowiłam nieco ułatwić sobie zadanie i kupiłam mak mielony. To spore zaoszczędzenie czasu. Tak samo do masy serowej użyłam sera śmietankowego (może być też półtłusty), który nie wymaga już mielenia.

Polecam właśnie takie kostki twarogu zmielonego (mój jest 3-krotnie mielony). Ser jest gładziutki i rewelacyjny w smaku. Dodatkowo „podkręciłam go”, dodając ubitej śmietany kremówki. Polecam spróbować! Ciasto zdecydowanie warte grzechu :-)

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Kruche ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 1 kostka margaryny

– 3 żółtka

– ½ szklanki cukru

– 3 łyżki kwaśnej śmietany

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa*:

* polecam prostą domową masę makową (bez mielenia) – zmniejszamy tylko ilość maku do 400g.

– 400g maku (dałam mak mielony)

– 3 białka (pozostałe z ciasta)

– 100g masła

– 100g rodzynek

– 100g orzechów włoskich

– 50g migdałów

– skórka pomarańczowa

– 3-4 łyżki płynnego miodu

– ¾ szklanki cukru (dałam trzcinowy)

– ⅓ łyżeczki cynamonu

– aromat migdałowy

– 1-2 łyżki rumu lub likieru Amaretto  (opcjonalnie)

– mleko do namoczenia maku

Masa serowa:

– 750 g sera (3 kostki po 250g – używam sera półtłustego lub śmietankowego Jana, gdyż oba nie wymagają mielenia)

– 4 jajka

– ½ kostki miękkiego masła

– ¾ szklanki cukru pudru

– 100 ml śmietany kremówki 30%

– 2 łyżki soku z cytryny

Lukier:

– ½ szklanki cukru pudru

– 1 łyżka gorącej wody

– 1-2 łyżeczki soku z pomarańczy

– skórka pomarańczowa do dekoracji

Jak zrobić ciasto seromak?

Kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać posiekane nożem na kawałki zimne masło. Wsypać cukry. Dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Następnie wylepić wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę o wym. 21×32 cm (trochę ciasta pozostawić na zrobienie kratki). Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut.

Masa makowa: Użyłam maku mielonego, który wystarczy jedynie zalać wrzącym mlekiem i pozostawić do ostudzenia. Następnie odsączyć z nadmiaru płynu. Jeśli mamy suchy mak, by wpierw należy zalać go mlekiem i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Ewentualnie odcedzić z nadmiaru płynu, następnie trzykrotnie zmielić.

Rodzynki namoczyć we wrzątku. Odsączyć i dodać do masy. Orzechy i migdały posiekać nożem. Masło stopić w rondelku, dodać mak, cukier, miód i bakalie. Chwilę podsmażyć. Masę doprawić cynamonem. Dodać parę kropel aromatu migdałowego i ewentualnie rum albo likier Amaretto. Białka odłożyć na razie od lodówki. Potem ubić na sztywno i połączyć z masą dopiero tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika.

Masa serowa: Żółtka ubić z cukrem i miękkim masłem na puch. Następnie dodawać partiami ser. Ubijać. Wsypać budyń. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do masy. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Śmietanę kremówkę również ubić i dodać do masy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny.

Białka pozostałe z kruchego ciasta ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy makowej. Następnie wyłożyć ją na podpieczone ciasto. Wyrównać. Następnie wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać paseczki, układając na serze kratkę po skosie. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez ok. 60 minut w temperaturze 180°C (góra-dół). Jeśli wierzch szybko się zacznie rumienić, przykryć ciasto folią aluminiową.

Po upieczeniu pozostawić przez 15 minut w wyłączonym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić na kolejne 30 minut. Na koniec przygotować lukier – dokładnie wymieszać składniki w miseczce i polać nim przestudzone ciasto. Po wystygnięciu, seromak wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Bigos na święta i nie tylko
Nastepny Wigilijny kompot z suszu

2 komentarze

  1. Cukry Proste
    13 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Pomysłowe ciasto 2w1:)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Zgadzam się:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *