Ciasta i ciasteczka

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Puszysta, mięcutka strucla serowa z kruszonką i dodatkiem bakalii. Mega smaczne i ponadczasowe ciasto drożdżowe z twarogiem w formie warkocza! Z podanej propocji wychodą dwie strucle. Zawsze jedną można zamrozić, choć przyznam, że ciasto bardzo szybko znika… 🙂

Zobacz także → ciasto kokosowo-budyniowe.

(2 strucle)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

– 500g mąki tortowej

– 30g drożdży

– 4 łyżki cukru

– 80g roztopionego masła

– 3 łyżki oleju

– 1 jajko

– 2 żółtka

– 1 szklanka mleka (250 ml)

– 1 cukier waniliowy

– szczypta soli

Masa twarogowa z bakaliami:

– 400g twarogu mielonego najlepiej tłustego

– 1 cukier waniliowy

– 4-5 łyżek cukru

– 1 żółtko

– 50g rodzynek

– 1 opakowanie skórki pomarańczowej

– 50g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Dodatkowo:

– 1 białko do posmarowania wierzchu ciasta

Kruszonka:

– 5 łyżek mąki

– 2,5 łyżki masła

– 2,5 łyżki cukru

Przepis na: Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką – Etapy przygotowania:

W rondelku stopić masło, pozostawić do ostygnięcią.

Zaczyn drożdżowy: drożdże wkruszyć do lekko podgrzanego w rondelku mleka (powinno być tylko lekko ciepłe, nie gorące!), dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki – wymieszać, przykryć pokrywką i pozostawić  na około 10 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć „pracować”.

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę tortową, wbić jajko i żółtka, dodać cukry, szczyptę soli oraz rozczyn z drożdży. Zagniatać przez około 5-7 minut ciasto drożdżowe, aż stanie się elastyczne i nie klejące się do rąk. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut do 1 godziny (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).

Masa twarogowa z bakaliami: Rodzynki zalać wrzątkiem. Pozostawić przez 10 minut, po czym odsączyć. Orzechy włoskie posiekać nożem. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukry, żółtko i oraz bakalie. Wymieszać.

Kruszonka: mąkę, zimne masło i cukier wymieszać ze sobą w miseczce, a następnie rozetrzeć tworząc „okruchy”.

Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe jeszcze chwilę powyrabiać, następnie podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o podobnej długości do formy keksówki. Posmarować twarogiem i zawinąć w roladę. Brzegi ciasta zlepić ze sobą. Roladę przeciąć nożem wdłuż, lecz nie do końca – zostawić około 3 cm wolne. Zaplatać oba końce ciasta, począwszy od ciasta nieprzeciętego. Gotową struclę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wiech posmarować białkiem i posypać kruszonką. To samo zorobić z drugą struclą.

Ciasto drożdżowe piec około 40 minut w temperaturze 180˚C do zarumienienia w opcji góra-dół.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button