Styropian, sernik bez sera (na śmietanie)


Styropian, sernik bez sera (na śmietanie)

Skąd taka nazwa? Gdzieniegdzie w cieście można dostrzec lekkie pęcherzyki powietrza. Styropian to taki oszukany sernik, bo bez sera a na gęstej śmietanie. Nie oznacza to jednak, że jest gorszy w smaku, tylko nieco inny.  Dla niektórych osób smak między styropianem a sernikiem jest nie odróżnienia. Ciasto styropian posiada delikatną kremową, lekko piankową konsystencję. Możemy wzbogacić je smarując spód ciasta najlepiej kwaskowym dżemem np. z czarnych porzeczek. Ja chyba wolę wersję sauté. Oczywiście wybór pozostawiam wam.

Styropian jest ciastem nieskomplikowanym. Powiedziałabym, że nawet szybszym od klasycznego sernika, gdzie na ogół ser trzeba mielić 2-3-krotnie, jeśli nie używamy tego gotowego wiaderka. Spróbujcie również pysznego ciasta serowo-jabłkowego bez pieczenia.

(prostokątna blacha o wymiarach 21×32 cm )

Składniki:

Kruche ciasto:

– 3 szklanki mąki pszennej

– 5 żółtek

– 250g masła

– ½ szklanki cukru

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– dżem z czarnej porzeczki (opcjonalnie)

Masa śmietanowa:

– 4 duże opakowania śmietany 18% po 330 ml (razem ok.1,3 l)

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

– 200g wiórek kokosowych (opcjonalnie)

– 5 białek

– szczypta soli

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić styropian, sernik bez sera (na śmietanie)?

Kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do dużej miski. dodać żółtka, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: ⅔ wylepić wyłożoną papierem do pieczenia, bądź wysmarowaną tłuszczem blachę oraz zrobić nakłucia widelcem (ciasto równomiernie się upiecze). Pozostałe ⅓ ciasta zawiną w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Nastawić piekarnik do 180°C. Jeśli chcemy użyć dżemu, należy posmarować nim ciasto. Ciasto podpiec w piekarniku przez około 15 minut.

Masa śmietanowa:Śmietany przełożyć do dużej miski, dodać cukier puder, 2 budynie w proszku oraz proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec można dodać wiórki kokosowe, choć nie jest to konieczne.

Masę śmietanową wyłożyć na podpieczone ciasto. Wyjąć ⅓ ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na wierzch ciasto. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez 50-60 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, po czym uchylić drzwiczki i studzić przez godzinę. Potem studzić w temperaturze pokojowej. Ciasto po wystudzeniu wstawić do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sernik-bez-sera-styropiansernik-bez-sera-syropian1styropian-sernik-bez-sera1sernik-bez-sera-styropian
loading...
Poprzedni Ciasto cynamonowo-jabłkowe
Nastepny Krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą

7 komentarzy

  1. Ania
    11 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię, jeden z lepszych serników bez dodatku sera :) Pycha :)

  2. kosmetykofanki
    11 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Ale smakowicie się prezentuje, koniecznie muszę wypróbować przepisu :)

  3. Eeewelina
    11 czerwca 2017
    Odpowiedz

    mniam mniam :D

  4. kuchnia u Krysi
    11 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Świetny przepis. Nie znałam go. Ale już go zapisałam i chętnie ten sernik (bez sera) zrobię. Pysznie wygląda :)

  5. DookolaSwiata
    12 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Przyda mi się ten przepis, bo w Szwajcarii nie dostaje takiego sera.

  6. Becomingbeauty
    12 czerwca 2017
    Odpowiedz

    ojjeny ale bym zjadła :D

  7. lukaszmakeup.pl
    13 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Takiego nie jadłem przyznam szczerze :D
    lukaszmakeup

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *