MięsaPotrawy mączne

Krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą

Krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą

Krokiety choć pracochłonne, są powszechnie lubianą potrawą za sprawą mnogości farszów. Jeśli nie przepadacie za parówkami, możecie zastąpić je szynką konserwową. Wegetarianie mogą natomiast zrobić farsz jedynie z brokułów, sera żółtego i kukurydzy. Też będzie smacznie.

Do krokietów z brokułami, parówką i kukurydzą najlepiej wybrać wysokiej jakości parówki z co najmniej 90% zawartością mięsa, możliwie bez zbędnych wzmacniaczy smaku. Takie też są. Uwielbiam krokiety odsmażane na patelni (na wolnym ogniu pod przykryciem), aż panierka mocno się przypiecze i zrobi się chrupiąca. Jak podajemy krokiety, to nie zapomnijmy o kubku barszczu czerwonego

(13 sztuk)
Składniki:
Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– około 2,5 szklanki mąki

– 2 jajka

– sól

– 3 łyżki oleju

Farsz:

– 1 brokuł

– 5 parówek

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 jajko

– 5-6 łyżek kukurydzy konserwowej

– 15 dag żółtego sera

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 1/2 łyżeczki oregano

– sól, pieprz

Panierka:

– 3 jajka

– 3 łyżki mleka

– bułka tarta

– sól

Jak zrobić krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą?

Ciasto: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać nieco mąki albo wody. Natłuścić patelnię odrobiną oleju (rozsmarować ręcznikiem papierowym). Smażyć cienkie placki, nie dodając już później tłuszczu.

Farsz: Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Ugotować na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni na oleju. Parówki obrać z osłonek. Każdą przekroić wzdłuż, a następnie w pół plasterki. Dodać do cebul na 2 minuty. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek. Przesmażyć jeszcze chwilę. Odstawić.

Ugotowane brokuły odcedzić i drobno pokroić nożem. Następnie włożyć do miski, dodać cebulę z parówkami. Dodać ser starty na tarce o dużych oczkach. Na koniec dodać kukurydzę. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy placek nakładać porcję farszu (około 2-2,5 łyżki). Zagiąć boki z lewej i prawej i zawijać ciasno w rulon.

Każdy krokiet obtoczyć jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu, by się nie przypaliły. Podawać z kubkiem barszczu czerwonego.

Smacznego!

Helen G.

Krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

    1. Oczywiście. Ciasto można przygotować wyłącznie ma mleku albo na wodzie. Ja zwykle robię pół na pół mleka i wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button