Krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą


Krokiety choć pracochłonne, są powszechnie lubianą potrawą za sprawą mnogości farszów. Dziś przedstawiam was krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą. Jeśli nie przepadacie za parówkami, możecie zastąpić je szynką konserwową. Wegetarianie mogą natomiast zrobić farsz jedynie z brokułów, sera i kukurydzy. Też będzie smacznie. Do krokietów najlepiej wybrać wysokiej jakości parówki z co najmniej 90% zawartością mięsa, możliwie bez zbędnych wzmacniaczy smaku. Takie też są. Uwielbiam krokiety odsmażane na patelni (na wolnym ogniu pod przykryciem), aż panierka mocno się przypiecze i zrobi się chrupiąca. Jak podajemy krokiety, to nie zapomnijmy o kubku barszczu czerwonego

(13 sztuk)
Składniki:
Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– ok.2,5 mąki

– 2 jajka

– sól

– 3 łyżki oleju

Farsz:

– 1 brokuł

– 5 parówek

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 jajko

– 5-6 łyżek kukurydzy konserwowej

– 15 dag żółtego sera

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 1/2 łyżeczki oregano

– sól, pieprz

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać nieco mąki albo wody. Natłuścić patelnię odrobiną oleju (rozsmarować ręcznikiem papierowym). Smażyć cienkie placki, nie dodając już później tłuszczu.

Panierka:

– 3 jajka

– 3 łyżki mleka

– bułka tarta

– sól

Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Ugotować na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni na oleju. Parówki obrać z osłonek. Każdą przekroić wzdłuż, a następnie w pół plasterki. Dodać do cebul na 2 minuty. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek. Przesmażyć jeszcze chwilę. Odstawić. Ugotowane brokuły odcedzić. Drobno pokroić. Włożyć do miski, dodać cebulę z parówkami. Dodać ser starty na tarce o dużych oczkach. Na koniec dodać kukurydzę. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy placek nakładać porcję farszu (około 2-2,5 łyżki). Zagiąć boki z lewej i prawej i zawijać ciasno w rulon. Każdy krokiet obtoczyć jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu, by się nie przypaliły. Podawać z kubkiem barszczu czerwonego.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

krokiety-z-brokulami-parowka-i-kukurydzakrokiety-z-brokulami-parowka-i-kukurydza2krokiety-z-brokulami-parowka-i-kukurydza1krokiety-z-brokulami-parowka-i-kukrydza
loading...
loading...
Poprzedni Styropian, czyli sernik bez sera (na śmietanie)
Nastepny Zupa marchwianka na biegunkę i bóle brzucha

6 komentarzy

  1. Jolanta
    14 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Muszą być pyszne! Uwielbiam wszelkie krokiety.

  2. Jasper
    14 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Jakie apetyczne! Aż zrobiłam się głodna:)

  3. Monika W.
    14 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Świetny przepis! Mam pytanie, czy do ciasta nalesnikowego mogę dać wyłącznie mleko?

    • Helen G.
      Helen G.
      14 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Oczywiście. Ciasto można przygotować wyłącznie ma mleku albo na wodzie. Ja zwykle robię pół na pół mleka i wody.

  4. Ania
    14 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Krokiety wyglądają rewelacyjnie, a farsz na pewno smakuje obłędnie :)

  5. Królowa Karo
    22 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Jak dla mnie dość oryginalne nadzienie do krokietów, choć warte wypróbowania.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *