Krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą
Krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą
Krokiety choć pracochłonne, są powszechnie lubianą potrawą za sprawą mnogości farszów. Jeśli nie przepadacie za parówkami, możecie zastąpić je szynką konserwową. Wegetarianie mogą natomiast zrobić farsz jedynie z brokułów, sera żółtego i kukurydzy. Też będzie smacznie.
Do krokietów z brokułami, parówką i kukurydzą najlepiej wybrać wysokiej jakości parówki z co najmniej 90% zawartością mięsa, możliwie bez zbędnych wzmacniaczy smaku. Takie też są. Uwielbiam krokiety odsmażane na patelni (na wolnym ogniu pod przykryciem), aż panierka mocno się przypiecze i zrobi się chrupiąca. Jak podajemy krokiety, to nie zapomnijmy o kubku barszczu czerwonego ☺
(13 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody
– około 2,5 szklanki mąki
– 2 jajka
– sól
– 3 łyżki oleju
Farsz:
– 1 brokuł
– 5 parówek
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 5-6 łyżek kukurydzy konserwowej
– 15 dag żółtego sera
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1/2 łyżeczki oregano
– sól, pieprz
Panierka:
– 3 jajka
– 3 łyżki mleka
– bułka tarta
– sól
▌Jak zrobić krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą?
Ciasto: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać nieco mąki albo wody. Natłuścić patelnię odrobiną oleju (rozsmarować ręcznikiem papierowym). Smażyć cienkie placki, nie dodając już później tłuszczu.
Farsz: Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Ugotować na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni na oleju. Parówki obrać z osłonek. Każdą przekroić wzdłuż, a następnie w pół plasterki. Dodać do cebul na 2 minuty. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek. Przesmażyć jeszcze chwilę. Odstawić.
Ugotowane brokuły odcedzić i drobno pokroić nożem. Następnie włożyć do miski, dodać cebulę z parówkami. Dodać ser starty na tarce o dużych oczkach. Na koniec dodać kukurydzę. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy placek nakładać porcję farszu (około 2-2,5 łyżki). Zagiąć boki z lewej i prawej i zawijać ciasno w rulon.
Każdy krokiet obtoczyć jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu, by się nie przypaliły. Podawać z kubkiem barszczu czerwonego.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Muszą być pyszne! Uwielbiam wszelkie krokiety.
Jakie apetyczne! Aż zrobiłam się głodna:)
Świetny przepis! Mam pytanie, czy do ciasta nalesnikowego mogę dać wyłącznie mleko?
Oczywiście. Ciasto można przygotować wyłącznie ma mleku albo na wodzie. Ja zwykle robię pół na pół mleka i wody.
Krokiety wyglądają rewelacyjnie, a farsz na pewno smakuje obłędnie 🙂
Jak dla mnie dość oryginalne nadzienie do krokietów, choć warte wypróbowania.