Zupa marchwianka na biegunkę i bóle brzucha
Zupa marchwianka na biegunkę i bóle brzucha
To sprawdzone remedium na biegunkę i towarzyszące jej bóle brzucha. Przepis na marchwiankę jest bardzo prosty. Został opracowany na początku XX wieku, przez austriackiego pediatrę Ernsta Moro.
Zupa marchwianka doskonale sprawdza się zarówno u dzieci (nawet u niemowlaków), jak i u dorosłych. Marchwianka przeciwdziała odwodnieniu, do jakiego łatwo doprowadzić podczas biegunki. Gotowana marchew jest lekkostrawna, bogata w liczne substancje odżywcze (węglowodany, białka, olejek lotny, beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę C, E, H, K, PP, ponadto sód, żelazo, wapń, fosfor, miedź oraz cynk).
Dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika), marchwianka działa łagodząco na błonę śluzową jelit. Pektyny pomagają też usunąć z organizmu toksyny. Marchwiankę można wzbogacić dodatkiem ryżu (3-4 łyżki).
Zobacz także
(2-3 porcje)
Składniki:
– ½ kg marchwi
– 1 l wody
– sól do smaku
– odrobina masła
▌Jak zrobić zupę marchwiankę na biegunkę i bóle brzucha?
Marchew umyć, obrać, odciąć zielone końce. Pokroić w plasterki. Zalać 1 litrem wody. Można ewentualnie dodać 3-4 łyżki ryżu. Posolić. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości około 40 minut.
Zupę zmiksować, w razie potrzeby dolać nieco wody. Na koniec dodać do zupy odrobinę masła. Spożywać 2-3 porcje marchwianki dziennie. Małym dzieciom marchwiankę podawać łyżeczką z miseczki albo z butelki ze smoczkiem o szerokim otworze. Zupę marchwiankę przechowywać w lodówce przez 1 dobę.
Smacznego!
Zdrowia życzę!
Helen G.
Galeria zdjęć
To bardzo skuteczny sposób, ale znałam to pod nazwą : przecieranka z marchwi 😉 Babcia taką robiła 🙂
Ja jeszcze czasem dodawałam ryż przed miksowaniem. Ale fakt – marchwianka to zbawienie przy biegunce u dzieci.
Też dobry pomysł:-) Ja z dziecinnych lat wspominam kleik ryżowy, który mama mi przygotowała w zatruciach.