Zupa marchwianka na biegunkę i bóle brzucha


Zupa marchwianka na biegunkę i bóle brzucha

To sprawdzone remedium na biegunkę i towarzyszące jej bóle brzucha. Przepis na marchwiankę jest bardzo prosty. Został opracowany na początku XX wieku, przez austriackiego pediatrę Ernsta Moro. Zupa marchwianka doskonale sprawdza się zarówno u dzieci (nawet u niemowlaków), jak i u dorosłych. Marchwianka przeciwdziała odwodnieniu, do jakiego łatwo doprowadzić podczas biegunki. Gotowana marchew jest lekkostrawna, bogata w liczne substancje odżywcze (węglowodany, białka, olejek lotny, beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę C, E, H, K, PP, ponadto sód, żelazo, wapń, fosfor, miedź oraz cynk). Dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika), marchwianka działa łagodząco na błonę śluzową jelit. Pektyny pomagają też usunąć z organizmu toksyny. Marchwiankę można wzbogacić dodatkiem ryżu (3-4 łyżki).

(2-3 porcje)

Składniki:

– ½ kg marchwi

– 1 l wody

– sól do smaku

– odrobina masła

Jak zrobić zupę marchwiankę na biegunkę i bóle brzucha?

Marchew umyć, obrać, odciąć zielone końce. Pokroić w plasterki. Zalać 1 litrem wody. Można ewentualnie dodać 3-4 łyżki ryżu. Posolić. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości około 40 minut.

Zupę zmiksować, w razie potrzeby dolać nieco wody. Na koniec dodać do zupy odrobinę masła. Spożywać 2-3 porcje marchwianki dziennie. Małym dzieciom marchwiankę podawać łyżeczką z miseczki albo z butelki ze smoczkiem o szerokim otworze. Zupę marchwiankę przechowywać w lodówce przez 1 dobę.

Smacznego!

Zdrowia życzę!

Helen G.


Galeria zdjęć

domowe-potrawy-pl-zupa-marchwianka-na-biegunke-i-bole-brzuchadomowe-potrawy-pl-zupa-marchwianka-na-biegunke-i-bole-brzucha1domowe-potrawy-pl-marchwianka-na-biegunke
Poprzedni Krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą
Nastepny Lodowy sorbet truskawkowy

3 komentarze

  1. Ania
    22 czerwca 2017
    Odpowiedz

    To bardzo skuteczny sposób, ale znałam to pod nazwą : przecieranka z marchwi ;) Babcia taką robiła :)

  2. Królowa Karo
    24 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Ja jeszcze czasem dodawałam ryż przed miksowaniem. Ale fakt – marchwianka to zbawienie przy biegunce u dzieci.

    • Helen G.
      Helen G.
      24 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Też dobry pomysł:-) Ja z dziecinnych lat wspominam kleik ryżowy, który mama mi przygotowała w zatruciach.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *