Lodowy sorbet truskawkowy


Lodowy sorbet truskawkowy

Lato to czas orzeźwiających napojów, lodów i sorbetów. Te ostatnie są ciekawą alternatywą dla kremowych lodów z uwagi na niską kaloryczność. Sorbet jest oparty na owocach i wodzie, nie zawiera więc tłuszczu. Ten mrożony deser można przygotować na różne sposoby. Mnie znacznie sprawę ułatwił blender wysokoobrotowy, który posiada funkcję do lodów. Przygotowanie lodowego sorbetu jest zatem bardzo proste. Wystarczy świeże owoce, w moim przypadku truskawki zblendować z kostkami lodu, dodając do smaku nieco cukru i soku z cytryny. Podoba mi się, że w tej wersji otrzymujemy domowy sorbet w kilkanaście sekund, bez oczekiwania aż deser się zamrozi. Niektórzy robią sorbet przy użyciu mrożonych owoców, soku albo purée z owoców. Ten orzeźwiający mrożony deser ma swoje korzenie w tradycji kuchni Bliskiego Wschodu, gdzie określa się go mianem szarbatu.

Jest kilka możliwości przyrządzenia sorbetu. Deser ten można zrobić również z owoców i wody zamiast lodu. Należy wówczas zagotować 1 szklankę wody z cukrem, następnie gotować kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Na koniec dodać sok z cytryny. Miksować razem z obranymi i umytymi truskawkami. Masę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Co pewien czas miksować przy użyciu miksera. Inną opcją jest zmiksowanie w blenderze mrożonych owoców (ok.500g) z 1 szklanką wody albo ewentualnie mleka.

Poniżej wersja sorbetu z truskawek i kostek lodu :-) Mój sorbet nie wyszedł tak bardzo gęsty, jak sądziłam ale i tak jest przepyszny. Jego konsystencja zależy od ilości lodu, im więcej tym deser będzie gęstszy.

(3 porcje)

Składniki:

– 300g truskawek

– ok. 3 woreczki lodu w kulkach lub więcej jeśli chcemy aby sorbet był bardzo gęsty

– 5 łyżek cukru (daję ksylitol)

– 1 łyżka soku z cytryny

– listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Jak zrobić lodowy sorbet truskawkowy?

Truskawki umyć, obrać z szypułek, przekroić na połówki i wrzucić do kielicha blendera. Dodać kostki lodu, cukier oraz sok cytryny. Włączyć blender na „funkcję lodów”. Zblendować truskawki na gładki sorbet, pomagając sobie popychaczem. Gotowy sorbet przełożyć do pucharków. Każdy udekorować listkiem mięty. Podawać od razu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sorbet-truskawkowy3lodowy-sorbet-truskawkowysorbet-truskawkowysorbet-truskawkowy2lodowy-sorbet-truskawkowy1
loading...
Poprzedni Zupa marchwianka na biegunkę i bóle brzucha
Nastepny Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą

8 komentarzy

  1. Danuta W.
    26 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie domowe sorbety. Nie mam takiego profesjonalnego blendera, więc będę musiała zrobić wersję na wodzie i mrozić :) Pozdrawiam*)

  2. Ania
    26 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Pyszności :) Bardzo takie lubię :) Samo zdrowie :)

  3. Ewelina Serafińska
    26 czerwca 2017
    Odpowiedz

    mniam :*

  4. marzena t
    26 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Truskawek u mnie pod dostatkiem :) Już wiem, co jutro przygotuje na deser. P.s czyżby strona zmieniła wygląd ?

    • Helen G.
      Helen G.
      26 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Owszem :-) Jeszcze nie jest w pełni ukończona ale działa.

  5. Tomasz S.
    27 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Osobiście wolę sorbety od typowych lodów, są moim zdaniem smaczniejsze. Ciekawy przepis z wykorzystaniem lodu :) Trzeba mieć tylko odpowiedni sprzęt.

  6. melodylaniella
    27 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Mniam! Bardzo lubię takie desery!

  7. Królowa Karo
    1 lipca 2017
    Odpowiedz

    Ja zwykle blenduję mrożone truskawki z odrobiną wody. Muszę spróbować Twojej wersji.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *