MięsaTesty produktów

Wakacyjne grillowanie z LotusGrill XL

Wakacyjne grillowanie z LotusGrill XL

Sezon wakacyjny to czas spędzania długich godzin na świeżym powietrzu. To także z racji przyjemnej pogody wymarzony czas na grilla. Grillowanie jednak sprawia największą frajdę w towarzystwie bliskich czy przyjaciół. Mając LotusGrill® w wersji XL, postanowiłam zrobić taką „grillową imprezę” na zielonej na polanie, nieopodal domu. Ciekawostką jest, że grill ten jest przystosowany także do warunków domowych, typu balkon, taras a nawet jadalnia. Ja jednak wybrałam naturę. Może następnym razem wypróbuję go na balkonie.

Urządzenie posiada ciekawy design. Mój egzemplarz jest w ożywczym pomarańczowym kolorze. Grill zawiera również torbę na zamek, z uchwytem do wygodnego przenoszenia. Możemy dokupić także inne akcesoria, jak pokrywę z wbudowanym termometrem czy też wygodne silikonowe szczypce do obracania potraw, w identycznym odcieniu co grill.

Niewątpliwym gadżetem LotusGrilla jest świecące na fioletowo pokrętło elektrycznej dmuchawy, napędzanej przez 4 baterie (AA). Dmuchawa sprawia, że grill bardzo szybko się rozpala, producent podaje, że w 3 minuty. Nie liczyłam czasu z zegarkiem w ręku ale trwało to faktycznie chwilę. Wewnątrz grilla znajduje się wyjmowana metalowa misa, do której ścieka tłuszcz powstały z mięsa. Średnica rusztu grilla ma 44 cm, co umożliwia jednoczesne grillowanie większej porcji mięs, ryb czy warzyw jednocześnie.

Do rozpałki użyłam Ekobrykietu kokosowego CocoHeat polecanego przez producenta. Jest produkowany z naturalnych składników, czyli z łupin orzecha kokosowego (96%) oraz z tapioki (4%, naturalna skrobia z manioku). Dlatego jest bezpieczny zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska. Podczas spalania nie wydziela niepożądanego zapachu (jest bezwonny) ani nie dymi. W dodatku węgiel kokosowy jest trzykrotnie bardziej kaloryczny od klasycznego węgla drzewnego, przez co jest bardziej wydajny. Jednorazowo zużywa się tylko pół opakowania ekobrykietu kokosowego.

Grillowałam wraz z przyjaciółmi kilka rodzajów mięs: karkówkę, pałki kurczaka, kiełbasę śląską, boczek nawijany na ruszt oraz cukinię. Do grillowania świetnie też nadaje się papryka. Niektórzy lubią grillować bakłażany.

Mięso przed grillowaniem umyłam i  osuszyłam. Natarłam czosnkiem, posoliłam, doprawiłam pieprzem oraz przyprawami marki Plenus Natura. Do karkówki używałam Przyprawy Tureckiej, polecanej do mięs grillowanych, do kurczaka zaś – Przyprawy do Kurczaka. Przyznam, że doskonale podkreśliły smak mięs. Boczek kupiłam już gotowy, doprawiony. Cukinię wcześniej umyłam, pokroiłam w grubsze plastry i posoliłam.

Zarówno mięsa, jak i kiełbasa wyszły naprawdę pyszne, soczyste i aromatyczne dzięki mieszankom przypraw Plenus Natura. Cukinia stała się mięciutka i pięknie przyrumieniona. Mięsa podałam z chlebem, ketchupem i sosem musztardowym. Prawdziwa uczta! Przyjaciele byli zachwyceni :)

Zalety LotusGrilla

✓ elegancki design (6 kolorów do wyboru)

✓ posiada w zestawie torbę do przenoszenia

✓ wersja XL ma średnicę 44 cm, co pozwala grillować jednocześnie większą ilość mięsa, ryb czy warzyw

✓ nie dymi; może być stosowany także na balkonie a nawet w pomieszczeniu (tłuszcz nie kapie na ogień, tylko pozostaje w misce)

✓ dzięki elektrycznej dmuchawie bardzo szybko się rozgrzewa

✓ potrawy z grilla są nie tylko smaczne ale i zdrowe, gdyż podczas grillowania tłuszcz spływa do misy a nie do ognia. Zapobiega to wydzielaniu szkodliwych związków. Poza tym ekobrykiet kokosowy zastosowany do rozpałki jest bezwonny.

Wady

✓ trzeba szorować mocno zabrudzony ruszt

 

Gdzie kupić? LotusGrill można kupić tutaj.

 

Co sądzicie o takim grillu? Lubicie potrawy z grilla?

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

12 komentarzy

  1. Pzyznam, że grill robi wrażenie. Mięso też niczego sobie. Przypomniałaś mi, że dawno już nie grillowałam. Pozdrawiam:)

  2. Wszystko super, grill wygląda świetnie i na pewno kusi tym, że można go zrobić nawet na placu przed blokiem, ale cena jest zaporowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close