Roladki wołowe


Roladki wołowe

Zwykle nadziewa się je ogórkiem kiszonym, cebulką i boczkiem. Roladki wołowe często pojawiają się w moim rodzinnym domu, jako świąteczny obiad. Dziś prezentuję przepis mojej mamy, nieco przeze mnie zmodyfikowany. Mama zawsze dodawała do sosu czerwone wino, które nadaje roladkom kruchości i dobrego smaku. Roladki w wołowe choć wymagają trochę czasu spędzonego w kuchni, są elegancką i wykwitną potrawą. Aby były jednak idealnie miękkie, wymagają około 2 godzinnego duszenia. Roladki wołowe to także jedna potraw regionalnych kuchni śląskiej (tzw. rolada wołowa), którą podaje się na  niedzielny obiad w towarzystwie klusek śląskich i kapusty modrej.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 kg wołowiny zrazowej (lub więcej w zależności od ilości gości, moja mama kupowała zwykle 1,5-2kg)

– ok.10 plastrów boczku wędzonego

– musztarda, najlepiej ostra

– kilka ogórków kiszonych lub konserwowych

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 2 listki laurowe

– 4 jagody jałowca

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 5 ziarenek pieprzu

– ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

– 1 łyżeczka majeranku

– 2-3 łyżki oleju/smalcu lub masła klarowanego

– 2 łyżki mąki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– wykałaczki lub nitka do związania roladek

Jak zrobić roladki wołowe?

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w poprzek włókien na cienkie plastry o grubości 0,5 cm. Każdy robić dokładnie tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować cienką warstwą musztardy. Cebulę pokroić w piórka, ogórki w słupki, a czosnek na nieduże kawałeczki. Na każdy plaster mięsa posmarowany uprzednio musztardą nałożyć plaster boczku, kawałek ogórka, piórka cebuli. Zwinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczką lub obwiązać nitką. Roladki obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na dużym ogniu z każdej strony. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Przełożyć do rondla, dodać listki laurowe, ziarenka ziela, jałowiec, majeranek i pieprz. Resztę cebuli zeszklić na patelni i dodać do mięsa. Podlać wodą i dusić na wolnym ogniu ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po 1,5 godziny duszenia wlać wino. Na koniec zagęścić sos mąką rozrobioną w niedużej ilości wody. Przed podaniem usunąć wykałaczki lub nitkę. Roladki wołowe podawać polane sosem albo z kluskami śląskimi, kaszą lub purée ziemniaczanym i surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

roladki-wolowe-pomysl-na-swiateczny-obiad1roladki-wolowe-pomysl-na-swiateczny-obiad
loading...
Poprzedni Sos beszamelowy
Nastepny Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *