Ciasto Pijak


Ciasto Pijak

To biszkopt przełożony warstwą dżemu porzeczkowego, ciasta makowo-kokosowego i kremu budyniowego, nakryty nasączonymi w wódce biszkoptami i oblany polewą. Mieszanka doskonała! Ciasto Pijak jest bardzo eleganckie, idealne na przyjęcia czy na święta. Lubię w nim ten alkoholowy posmak, a także słodycz przełamaną kwaskową nutą dżemu z czarnych porzeczek. To ciasto dla dorosłych. W wersji bez alkoholu biszkopty można maczać zimnej mocnej herbacie albo w mleku z dodatkiem kilku kropli olejku migdałowego albo waniliowego.

Ciasto Pijak upiekłam na 60-te urodziny mojego taty. Spytałam go jakie ciasto czy tort mu upiec. Bez zawahania odpowiedział: ciasto Pijak. Pierwszy raz jadłam ten pyszny wypiek kilkanaście lat temu u mojej przyjaciółki. Jej mama zawsze piekła „Pijaka” na Boże Narodzenie i inne ważne okazje. Zapamiętałam ten smak, choć przepis powstał metodą prób i błędów. Serdecznie polecam wam również inne moje ciasta biszkoptowe z kremem:

ciasto biszkoptowe z karmelem

ciasto Kilimandżaro

ciasto ananasowe z kokosem

(prostokątna blacha o wym.21×32 cm lub nieco mniejsza)

Składniki:

Biszkopt:

– 4 jajka

– 6 łyżek cukru

– 6 płaskich łyżek mąki tortowej

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowo-kokosowe:

– 6 białek

– ½ szklanki cukru pudru

– ½ szklanki wiórek kokosowych

– ½ szklanki suchego maku

Krem budyniowy*:

– 0,5 l mleka

– 2 budynie waniliowe

– 1 cukier waniliowy

– ¾ szklanki cukru

– 2 żółtka

– 1 kostka margaryny lub 250g masła

*można także użyć gotowego kremu karpatka

Dodatkowo:

– ⅔ szklanki wódki

– ½ szklanki wody

– 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek (ok. 220ml)

– paczka okrągłych biszkoptów

Polewa:

– ⅓ kostki margaryny

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki mleka

– 4 łyżki cukru pudru

Jak zrobić ciasto Pijak?

Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych żółtek dodać przesianą mąkę i proszek – miksować na średnich obrotach. Po chwili dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać prostokątnej blaszki o wym. 21×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170˚C przez 20 minut.

Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Piec także w temperaturze 170˚C przez 15-20 minut.

Krem budyniowy: W około ½ szklanki mleka rozmieszać budynie, cukry i żółtka, a resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mieszankę. Gotować energicznie mieszając do zgęstnienia masy. Ostudzić. Miękką margarynę lub masło utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować na gładką masę.

Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe, następnie krem budyniowy. Na koniec biszkopty maczać przez sekundę w miseczce z wódką zmieszaną z wodą i układać ciasno jeden przy drugim.

Polewa: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mieszamy, następnie kakao i na końcu mleko. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Gorącą polewę polewamy ciasto. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto Pijak przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce. Najsmaczniejsze jest na następny dzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-pijakciasto-pijak1
loading...
Poprzedni Kurczak w kokosie
Nastepny Musaka

5 komentarzy

  1. Agnieszka Maraszkiewicz
    12 listopada 2013
    Odpowiedz

    Zrobiłam to ciasto wg podanego przepisu i jest bardzo dobre ,polecam:

  2. malwina
    18 listopada 2013
    Odpowiedz

    pyszne jest to ciasto robilam juz kilka razy z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie :)

  3. Renata Zielińska
    23 stycznia 2014
    Odpowiedz

    robilam ale upiekszylam spirytusem,dodalam do masy i bore biszkoptow namoczylam,spod tortownicy tylko posmarowalam margaryna,poezja,najlepszy na 2gi dzien,pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      26 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Też daję wódkę:)

  4. matleen
    30 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Ulubione ciasto mojej przyjaciółki
    Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *