Ciasto „Pijak”


Pijak to bardzo eleganckie ciasto, idealne na przyjęcia. Upiekłam je na 60-te urodziny mojego taty, to zresztą jego ulubione ciasto. Ciasto pijak to biszkopt przełożony warstwą ciasta makowo-kokosowego, kremem budyniowym, nakryty nasączonymi w wódce biszkoptami i oblany polewą czekoladową.

( prostokątna blacha o wym.21×32 cm)

Składniki:
Biszkopt:

– 4 jajka

– 6 łyżek cukru

– 6 płaskich łyżek mąki

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowo-kokosowe:

– 7 białek

– ½ szklanki cukru pudru

– ½ szklanki wiórek kokosowych

– ½ szklanki suchego maku

Krem budyniowy*:
– 1/2 l mleka

– 2 budynie waniliowe

– 1 cukier waniliowy

– 3/4 szklanki cukru

– 1 kostka margaryny lub 250g masła

*można także użyć gotowego kremu karpatka,

Dodatkowo:

– olejek waniliowy

– 2/3 szklanki wódki

– 1/3 szklanki wody

– pół słoika dżemu z czarnych porzeczek

– okrągłe biszkopty na wierzch ciasta

Polewa czekoladowa:

– 1/3 kostki margaryny

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki mleka

– 4 łyżki cukru pudru

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dobrze zmiksować. Wlać do prostokątnej blachy (24×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 170˚C.

Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Piec w tej samej temperaturze 15-20 minut.

Krem karpatka przygotować z przepisu na opakowaniu – dodajemy jedynie mleko i olejek waniliowy.Jeśli robimy własny krem, to należy w 1/2 szklanki mleka rozmieszać budynie i cukry a resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane budynie i cukry i ugotować budyń energicznie mieszając. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować na gładką masę.

Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe, następnie krem karpatkowy. Na koniec biszkopty maczać miseczce z wódką  zmieszaną z wodą i układać ciasno jeden przy drugim.

Polewa: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mieszamy, następnie kakao i na końcu mleko. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Gorącą polewę polewamy ciasto. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.

Smacznego!


Galeria zdjęć

Helen G.

ciasto-pijakciasto-pijak2ciasto-pijak1
loading...
Poprzedni Filet z indyka w kokosowej panierce
Nastepny Grecka musaka

5 komentarzy

  1. Agnieszka Maraszkiewicz
    12 listopada 2013
    Odpowiedz

    Zrobiłam to ciasto wg podanego przepisu i jest bardzo dobre ,polecam:

  2. malwina
    18 listopada 2013
    Odpowiedz

    pyszne jest to ciasto robilam juz kilka razy z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie :)

  3. Renata Zielińska
    23 stycznia 2014
    Odpowiedz

    robilam ale upiekszylam spirytusem,dodalam do masy i bore biszkoptow namoczylam,spod tortownicy tylko posmarowalam margaryna,poezja,najlepszy na 2gi dzien,pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      26 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Też daję wódkę:)

  4. matleen
    30 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Ulubione ciasto mojej przyjaciółki
    Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *