Ciasto Pijak
Ciasto Pijak
To biszkopt przełożony warstwą dżemu porzeczkowego, ciasta makowo-kokosowego i kremu budyniowego, nakryty nasączonymi w wódce biszkoptami i oblany polewą. Mieszanka doskonała!
Ciasto Pijak jest bardzo eleganckie, idealne na przyjęcia czy na święta. Lubię w nim ten alkoholowy posmak, a także słodycz przełamaną kwaskową nutą dżemu z czarnych porzeczek.
„Pijak” to ciasto dla dorosłych. W wersji bez alkoholu biszkopty można maczać zimnej mocnej herbacie albo w mleku z dodatkiem kilku kropli olejku migdałowego albo waniliowego.
Ciasto Pijak upiekłam na 60-te urodziny mojego taty. Spytałam go jakie ciasto czy tort mu upiec. Bez zawahania odpowiedział: ciasto Pijak.
Pierwszy raz jadłam ten pyszny wypiek kilkanaście lat temu u mojej przyjaciółki. Jej mama zawsze piekła „Pijaka” na Boże Narodzenie i inne ważne okazje. Zapamiętałam ten smak, choć przepis powstał metodą prób i błędów.
Zobacz także
→ ciasto biszkoptowe z karmelem
(prostokątna blacha o wym.21×32 cm lub nieco mniejsza)
Składniki:
Biszkopt:
– 4 jajka
– 6 łyżek cukru
– 6 płaskich łyżek mąki tortowej
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowo-kokosowe:
– 6 białek
– ½ szklanki cukru pudru
– ½ szklanki wiórek kokosowych
– ½ szklanki suchego maku
Krem budyniowy*:
– 1/2 l mleka
– 2 budynie waniliowe
– 1 cukier waniliowy
– ¾ szklanki cukru
– 2 żółtka
– 1 kostka margaryny lub 250g masła
*można także użyć gotowego kremu karpatka
Dodatkowo:
– 1/3 szklanki wódki
– 3/4 szklanki wody
– 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek (ok. 220ml)
– paczka okrągłych biszkoptów
Polewa:
– ⅓ kostki margaryny
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki mleka
– 4 łyżki cukru pudru
▌Jak zrobić ciasto Pijak?
Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych żółtek dodać przesianą mąkę i proszek – miksować na średnich obrotach. Po chwili dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać prostokątnej blaszki o wym. 21×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170˚C przez 20 minut.
Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Piec także w temperaturze 170˚C przez 15-20 minut.
Krem budyniowy: W około ½ szklanki mleka rozmieszać budynie, cukry i żółtka, a resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mieszankę. Gotować energicznie mieszając do zgęstnienia masy. Ostudzić. Miękką margarynę lub masło utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować na gładką masę.
Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe, następnie krem budyniowy. Na koniec biszkopty maczać przez sekundę w miseczce z wódką zmieszaną z wodą i układać ciasno jeden przy drugim.
Polewa: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mieszamy, następnie kakao i na końcu mleko. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Gorącą polewę polewamy ciasto. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto Pijak przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce. Najsmaczniejsze jest na następny dzień.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Zrobiłam to ciasto wg podanego przepisu i jest bardzo dobre ,polecam:
pyszne jest to ciasto robilam juz kilka razy z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie 🙂
robilam ale upiekszylam spirytusem,dodalam do masy i bore biszkoptow namoczylam,spod tortownicy tylko posmarowalam margaryna,poezja,najlepszy na 2gi dzien,pozdrawiam
Też daję wódkę:)
Ulubione ciasto mojej przyjaciółki
Pozdrawiam