Kurczak w kokosie


Kurczak w kokosie

Soczysty i aromatyczny. Kurczak w kokosie jest fajną alternatywą dla klasycznych kotletów w panierce z bułki tartej. Połączenie mięsa drobiowego i kokosa jest bardzo udane. Dla podbicia efektu możecie usmażyć kurczaka na oleju kokosowym. Pamiętajcie tylko, aby mięso smażyć na małym ogniu, ponieważ wiórki kokosowe bardzo łatwo się przypalają. Zachęcam was gorąco do spróbowania! Polecam wam również spróbować:

kurczaka w sezamie

kurczaka w orzechach.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 60-70 dag piersi z kurczaka
– ok. 150g wiórek kokosowych
– 2 jajka
– 2-3 łyżki mleka
– ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
– mąka do obtoczenia kotletów
– sól, biały pieprz

Jak zrobić kurczaka w kokosie?

Mięso umyć, pokroić na plastry. Każdy rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć, posypać białym pieprzem. Jajka rozbełtać w misce, dodać mleko, posolić i dodać mielony imbir. Każdy kotlet obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w wiórkach kokosowych. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (polecam kokosowy) na złoty kolor, na małym ogniu, by kokos się nie przypalił. Kurczaka w kokosie podawać z ryżem i surówką, np. z surówką z marchewki i jabłka.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kurczak-w-kokosiekurczak-w-kokosie1kurczak-w-kokosie2kurczak-w-kokosie3
loading...
Poprzedni Babka marmurkowa
Nastepny Ciasto Pijak

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *