Babka marmurkowa


Babka marmurkowa

Klasyczna, waniliowo-kakaowa. Babka marmurkowa czyli babka z kakao, to tradycyjne ciasto popularne w wielu polskich domach. Babkę obowiązkowo przyrządza się na Święta Wielkanocne. Babka jest jednym z najprostszych ciast. Zawsze się udaje. Babka marmurkowa idealnie nadaje się do herbaty czy kubka mleka. Serdecznie polecam:)

Zobacz też → Babka piaskowa.

(keksówka lub foremka z kominem do babki)

Składniki:

– 4 jaja

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mąki tortowej

– ½ szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 kostka margaryny

– 1 pełna łyżka kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

Jak zrobić babkę marmurkową?

Margarynę rozpuścić w rondelku. Pozostawić do przestudzenia. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Do ubitych z cukrem żółtek dodać rozpuszczoną margarynę i po trochu mąki. Miksować. Na koniec białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do do masy i delikatnie zamieszać.

Do 1/5 ciasta dodać kakao i dobrze rozmieszać. Połowę jasnego ciasta wylać do formy (do babki z kominkiem lub keksówki) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Następnie wlać ciasto z kakaem i zrobić mazie widelcem, by powstał ładny wzorek. Na koniec wlać resztę jasnego ciasta.  Powinno sięgać do wysokości około ⅔ foremki (babka urośnie). Babkę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Babkę marmurkową można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem lub pozostawić sauté.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Loading...
Poprzedni Kurczak zapiekany w sosie serowym
Nastepny Kurczak w kokosie

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *