Babka marmurkowa


Babka marmurkowa

Klasyczna, waniliowo-kakaowa. Babka marmurkowa czyli z kakao to tradycyjne ciasto, popularne w wielu polskich domach. Babkę obowiązkowo przyrządza się na Święta Wielkanocne. Jest to bardzo łatwe ciasto, które zawsze wychodzi. Babka idealnie nadaje się do herbaty czy kubka mleka. Serdecznie polecam:)

(keksówka)

Składniki:

– 4 jaja

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mąki tortowej

– ½ szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 kostka margaryny

– 1 pełna łyżka kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– cukier waniliowy (16g)

Jak zrobić babkę marmurkową?

Margarynę rozpuścić w rondelku. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodawać po łyżce do do żółtek. Miksować. Następnie dodać rozpuszczoną margarynę. Na koniec białka ubić na sztywno a pianę. Dodać do do masy i delikatnie zamieszać. Do ⅕ ciasta dodać kakao i dobrze rozmieszać. Połowę jasnego ciasta wylać do formy (do babki z kominkiem lub keksówki) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Następnie wlać ciasto z kakaem i zrobić mazie widelcem, by powstał ładny wzorek. Na koniec wlać resztę jasnego ciasta.  Powinno sięgać do wysokości ⅔ foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Babkę marmurkową można posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą albo pozostawić sauté.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

babka-marmurkowababka-marmurkowa1babka-marmurkowa2babka-marmurkowa3babka-marmurkowa4
loading...
Poprzedni Kurczak zapiekany w sosie serowym
Nastepny Kurczak w kokosie

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *