Babka marmurkowa


Babka z kakao – ciasto tradycyjne. Idealne do herbaty. Łatwe i szybkie w przygotowaniu ;)

(keksówka)

Składniki:
– 4 jaja

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mąki tortowej

– ½ szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 margaryna

– 1 kopiasta łyżka kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– cukier waniliowy (mały)

Margarynę rozpuścić w rondelku. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodawać po łyżce do do żółtek. Miksować. Następnie dodać rozpuszczoną margarynę. Na koniec białka ubić na sztywno a pianę. Dodać do do masy i delikatnie zamieszać. Do 1/5 ciasta dodać kakao i dobrze rozmieszać. Połowę jasnego ciasta wylać do formy (do babki z kominkiem lub keksówki) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Następnie wlać ciasto z kakaem i zrobić mazie widelcem, by powstał ładny wzorek. Na koniec wlać resztę jasnego ciasta.  Powinno sięgać do wysokości 2/3 foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Babkę można posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

babka-marmurkowababka-marmurkowa1
loading...
loading...
Poprzedni Kurczak zapiekany w sosie serowym z camembertem
Nastepny Filet z indyka w kokosowej panierce

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *