Drożdżowe ciasteczka z różą


Drożdżowe ciasteczka z różą

Są regionalnym przysmakiem kuchni Podkarpacia. Ciasteczka przyrządza się z ciasta drożdżowego i nadziewa marmoladą różaną. Za sprawą dodatku smalcu i ciekawego kształtu, drożdżowe ciasteczka z różą określa się mianem rożków smalcówek z różą. Dodatek smalcu czyni je mięciutkimi. Swoją drogą, to nie sądziłam, że smalec może tak pozytywnie wpływać na smak ciastek ;) Od razu przypomniałam sobie faworki, które również smaży się na smalcu. Z tej proporcji wchodzi znaczna ilość ciasteczek. Część możemy zamrozić albo przygotować ewentualnie z połowy proporcji. Przepis zaczerpnęłam z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn” (Koło Gospodyń Wiejskich Przysieki), nieco go modyfikując. W oryginale nie robi się zaczynu z drożdży, mleka, cukru i mąki, tylko zagniata się ciasto dodając suche drożdże, o konsystencji podobnej do ciasta na pierogi i czeka do jego wyrośnięcia.

(ok.45 sztuk)

Składniki:

– 500g mąki tortowej

– 2 jajka

– 200 ml kwaśnej śmietany

– ⅓ kostki drożdży (30g)

– ½ szklanki ciepłego mleka

– 3 łyżki cukru

– ½ łyżeczki esencji waniliowej

– 1 kostka smalcu (200g)

– szczypta soli

– marmolada różana

Jak zrobić drożdżowe ciasteczka z różą?

Wpierw przygotować zaczyn. W rondelku podgrzać mleko. Dodać 3 łyżki cukru, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do dużej miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, ½ łyżeczki esencji waniliowej, szczyptę, soli, śmietanę oraz pokrojony na kawałki miękki smalec. Zagnieść elastyczne ciasto. Podsypać mąką, jeśli będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto (jak na pierogi) i wycinać kwadraty. Na każdym kłaść małą łyżeczkę marmolady i dokładnie zlepić boki na kształt rożków. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach, gdyż w trakcie pieczenia rosną. Odstawić na 15 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 190°C. Piec 10-12 minut. Ostudzić. Na koniec posypać ciasteczka cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

drozdzowe-ciasteczka-z-rozadrozdzowe-ciasteczka-z-roza4drozdzowe-ciasteczka-z-roza3drozdzowe-ciasteczka-z-roza2drozdzowe-ciasteczka-z-roza1
loading...
Poprzedni Śledzie w śmietanie
Nastepny Kruche ciasteczka korzenne

7 komentarzy

  1. An etka
    29 listopada 2016
    Odpowiedz

    Wspaniałości :).

  2. Agata Kądziołka
    30 listopada 2016
    Odpowiedz

    Marmolada różana jest przepyszna :)

  3. Ewelina Serafińska
    30 listopada 2016
    Odpowiedz

    zjadłabym :) wyglądają przepysznie ;)

  4. Królowa Karo
    4 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Wyobrażam sobie, jakie muszą być pyszne! W ten weekend zamierzam walczyć z piernikami, ale w następny może skorzystam z tego przepisu, bo te maleństwa wyglądają obłędnie.

  5. Ania
    7 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Robię bardzo podobne ciasteczka, ale na cieście z dodatkiem sera. U nas mówimy na nie klementynki :)

  6. Mela
    9 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Mniaam… jestem z Podkarpacia i zdecydowanie polecam :) W sam raz do porannej kawy :)

    • Helen G.
      Helen G.
      9 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Zdarzyło mi się je jeść nawet na śniadanie do kawy :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *