Drożdżowe ciasteczka z różą
Drożdżowe ciasteczka z różą
Są regionalnym przysmakiem kuchni Podkarpacia. Ciasteczka przyrządza się z ciasta drożdżowego i nadziewa marmoladą różaną. Za sprawą dodatku smalcu i ciekawego kształtu, drożdżowe ciasteczka z różą to inaczej rożki smalcówki z różą. Dodatek smalcu czyni je mięciutkimi. Swoją drogą, to nie sądziłam, że smalec może tak pozytywnie wpływać na smak ciastek 😉 Od razu przypomniałam sobie faworki, które również smaży się na smalcu. Z tej proporcji wchodzi znaczna ilość ciasteczek. Część możemy zamrozić albo przygotować ewentualnie z połowy proporcji.
Przepis zaczerpnęłam z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn” (Koło Gospodyń Wiejskich Przysieki), nieco go modyfikując. W oryginale nie robi się zaczynu z drożdży, mleka, cukru i mąki, tylko zagniata się ciasto dodając suche drożdże, o konsystencji podobnej do ciasta na pierogi i czeka do jego wyrośnięcia.
(około 45 sztuk)
Składniki:
– 500g mąki tortowej
– 2 jajka
– 200 ml kwaśnej śmietany
– ⅓ kostki drożdży (30g)
– ½ szklanki ciepłego mleka
– 3 łyżki cukru
– ½ łyżeczki esencji waniliowej
– 1 kostka smalcu (200g)
– szczypta soli
Dodatkowo:
– marmolada różana
▌Jak zrobić drożdżowe ciasteczka z różą?
Przygotować zaczyn. W rondelku podgrzać mleko. Dodać 3 łyżki cukru, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do dużej miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, ½ łyżeczki esencji waniliowej, szczyptę, soli, śmietanę oraz pokrojony na kawałki miękki smalec. Zagnieść elastyczne ciasto. Podsypać mąką, jeśli będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto (jak na pierogi) i wycinać kwadraty. Na każdym kłaść małą łyżeczkę marmolady i dokładnie zlepić boki na kształt rożków. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach, gdyż w trakcie pieczenia rosną. Odstawić na 15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190°C. Piec 10-12 minut. Ostudzić. Drożdżowe ciasteczka z różą posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wspaniałości :).
Marmolada różana jest przepyszna 🙂
zjadłabym 🙂 wyglądają przepysznie 😉
Wyobrażam sobie, jakie muszą być pyszne! W ten weekend zamierzam walczyć z piernikami, ale w następny może skorzystam z tego przepisu, bo te maleństwa wyglądają obłędnie.
Robię bardzo podobne ciasteczka, ale na cieście z dodatkiem sera. U nas mówimy na nie klementynki 🙂
Mniaam… jestem z Podkarpacia i zdecydowanie polecam 🙂 W sam raz do porannej kawy 🙂
Zdarzyło mi się je jeść nawet na śniadanie do kawy 🙂