Ciasto 3 BIT


Ciasto 3 BIT

Nawiązuje do słynnego batonika o tej samej nazwie. Ciasto 3 Bit składa się z ułożonych na herbatnikach masy kajmakowej, kremu budyniowego oraz masy śmietanowej. Wierzch jest posypany startą gorzką czekoladą. Odkąd otrzymałam od koleżanki przepis na ciasto 3 bit, zakochałam się w tym smakołyku. Robiłam je wiele razy na różne okazje typu urodziny i przyjęcia. Moje koleżanki były nim zachwycone i prosiły mnie o przepis. Ciasto 3 bit jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Niektórzy zamiast masy kajmakowej gotują puszkę mleka skondensowanego. Jak dla mnie to strata czasu, gdyż należy je gotować około 2-3 godziny. Ciasto 3 Bit jest naprawdę przepyszne, choć dość słodkie. Polecam wam również inne moje przepisy na ciasta nawiązujące do znanych batoników:

ciasto snikers

ciasto bounty

ciasto milky way

(prostokątna blacha o wym.21×32 cm)

Składniki:

– 8 paczek herbatników (ok. 500g)

– puszka masy kajmakowej (400g)

Krem budyniowy:

– 500 ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– ½ szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy

– 1 kostka margaryny

Masa śmietanowa:

– 500 ml śmietanki tortowej 36%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

– gorzka czekolada do starcia na tarce

Jak zrobić ciasto 3 Bit?

Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą. Gotować, aż się rozpuści, od czasu do czasu mieszając ok. 20 minut.

Krem budyniowy: W ½ szklanki mleka rozpuścić budynie i cukry, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Miękką margarynę zmiksować, następnie dodawać po trochu zimnego budyniu i miksować krem na gładką masę.

Masa śmietanowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku. Rozmieszać i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać żelatynę i zamieszać.

Dużą prostokątną blachę wyłożyć herbatnikami, na to wylać rozpuszczoną masę kajmakową. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników, na to krem budyniowy, kolejna warstwa herbatników i na koniec wyłożyć bitą śmietanę. Na koniec zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Posypać nią ciasto. Ciasto 3 Bit schłodzić przed podaniem w lodówce minimum 3 godziny. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-3-bit1ciasto-3-bitciasto-3-bit2
loading...
Poprzedni Kotlety jajeczne z pieczarkami
Nastepny Nabiał

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *