Ciasto 3 BIT


Ciasto 3 BIT

Bez pieczenia, na herbatnikach. Ciasto 3 BIT nawiązuje do słynnego batonika o tej samej nazwie.  Składa się z ułożonych na herbatnikach masy kajmakowej, kremu budyniowego oraz masy śmietanowej. Wierzch jest zaś posypany startą gorzką czekoladą.

Odkąd otrzymałam od koleżanki przepis na ciasto 3 BIT bez pieczenia, zakochałam się w tym smakołyku na amen :) Robiłam je wiele razy na różne okazje typu urodziny i przyjęcia. Wiele osób było tym ciastem zachwycone i prosiło mnie o przepis.

Ciasto 3 bit jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, bowiem  nie wymaga pieczenia. Niektórzy zamiast masy kajmakowej gotują puszkę mleka skondensowanego. Jak dla mnie to strata czasu, gdyż należy je gotować przez około 2-3 godziny. Ja robię ciasto 3 BIT na herbatnikach. Można je także przygotować na biszkopcie albo na krakersach. Jest naprawdę przepyszne, choć z gatunku tych słodkich

Zobacz także inne przepisy na ciasta nawiązujące do znanych batoników:

ciasto snikers

ciasto bounty

ciasto milky way

(prostokątna blacha o wym.21×32 cm)

Składniki:

– 8 paczek herbatników (ok. 500g)

– puszka masy kajmakowej (400g)

Krem budyniowy:

– 500 ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– ½ szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy

– 200g miękkiego masła lub margaryny (można też dać pół na pół)

Masa śmietanowa:

– 500 ml śmietanki tortowej 36%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

– gorzka czekolada do starcia na tarce

Jak zrobić ciasto 3 Bit?

Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą. Gotować, aż się rozpuści, od czasu do czasu mieszając około 20 minut.

Krem budyniowy: W ½ szklanki mleka rozpuścić budynie i cukry, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Miękką margarynę lub masło zmiksować, następnie dodawać po trochu zimnego budyniu i miksować krem na gładką masę.

Masa śmietanowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku. Rozmieszać i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać żelatynę i zamieszać.

Dużą prostokątną blachę wyłożyć herbatnikami, na to wylać rozpuszczoną masę kajmakową. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników, na to krem budyniowy, kolejna warstwa herbatników i na koniec wyłożyć bitą śmietanę. Na koniec zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Posypać nią ciasto. Ciasto 3 Bit schłodzić przed podaniem w lodówce najlepiej przez całą noc, by herbatniki zdążyły zmięknąć. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Loading...
Poprzedni Kotlety jajeczne z pieczarkami
Nastepny Nabiał

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *