Ciasto „3 BIT”


DSCN3029

Dostałam kiedyś przepis na to ciasto od koleżanki i od tamtej pory zakochałam się w tym smakołyku.Robiłam to ciacho wiele razy na różne okazje i goście zachwycali się tym ciastem. Nazwa 3bit nawiązuje to słynnego batonik a o tej nazwie. Ciasto jest pyszne, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam:)

DSCN3033

(Duża blacha)

Składniki:
– 8 paczek herbatników
– gotowa masa krówkowa (kajmakowa) (400g)

krem budyniowy:
– 500 ml mleka
– 2 budynie waniliowe
– 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 1 kostka margaryny

masa śmietanowa:
– 500 ml śmietanki tortowej 36 %
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 łyżeczki żelatyny- gorzka czekolada do starcia na tarce

 

Puszkę z masą krówkową otworzyć i włożyć do garnka z wodą. Gotować, aż się rozpuści, od czasu do czasu mieszając ok. 20 minut.

Krem budyniowy: W ½ szklanki mleka rozpuścić budynie i cukry, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Miękką margarynę zmiksować, następnie dodawać po trochu zimnego budyniu i miksować krem na gładką masę.

Masa śmietanowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku. Rozmieszać i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać żelatynę i zamieszać.

Dużą prostokątną blachę wyłożyć herbatnikami, na to wylać rozpuszczoną masę krówkową. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników, na to krem budyniowy, kolejna warstwa herbatników i na koniec wyłożyć bitą śmietanę. Na koniec zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Posypać nią ciasto. Ciasto schłodzić przed podaniem w lodówce minimum 3 godziny. Najsmaczniejsze jest na następny dzień.

Smacznego!

Znacie to ciasto?

Helen G.

DSCN3029DSCN3020

Poprzedni Kotlety jajeczne z pieczarkami
Nastepny Nabiał

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *