Ciasta i ciasteczka

Ciasto 3 BIT

Ciasto 3 BIT

Bez pieczenia, na herbatnikach. Ciasto 3 BIT nawiązuje do słynnego batonika o tej samej nazwie. Składa się z ułożonych na herbatnikach masy kajmakowej, kremu budyniowego oraz masy śmietanowej. Wierzch jest zaś posypany startą gorzką czekoladą.

Odkąd otrzymałam od koleżanki przepis na ciasto 3 BIT bez pieczenia, zakochałam się w tym smakołyku na amen 🙂 Robiłam je wiele razy na różne okazje typu urodziny i przyjęcia. Wiele osób było tym ciastem autentycznie zachwycone i prosiło mnie o przepis.

Ciasto 3 bit jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymaga pieczenia. Niektórzy zamiast masy kajmakowej gotują puszkę mleka skondensowanego. Jak dla mnie to strata czasu, gdyż należy je gotować przez około 3 godziny. Nieporównywalnie szybsze jest użycie gotowej masy kajmakowej np. Bakalland albo Gostyń.

Również zamiast przygotowania tradycyjnego kremu budyniowego (karpatkowego) możecie z powodzeniem użyć gotowego kremu Karpatka, zawsze się udaje 🙂 Jest bardzo smaczny, nawet lepszy od domowego kremu budyniowego. Do gotowego proszku dodaje się jedynie 500 ml mleka i wystarczy w zupełności 150g miękkiego masła. Na opakowaniu jest zresztą dokładna instrukcja.

Ja robię ciasto 3 BIT na herbatnikach. Można je także przygotować na biszkopcie albo na krakersach. Jest naprawdę przepyszne, choć z gatunku tych słodkich.

Zobacz także inne przepisy na ciasta nawiązujące do znanych batoników:

ciasto snikers

ciasto bounty

ciasto milky way

(prostokątna blacha o wym.21×32 cm)

Składniki:

– 8 paczek herbatników (około 500g)

– puszka masy kajmakowej (400g)

Krem budyniowy (lub krem Karpatka Delecta):

– 500 ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– ½ szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy

– 150g miękkiego masła

Masa śmietanowa:

– 500 ml śmietanki tortowej 36%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

– gorzka czekolada starta na tarce

Jak zrobić ciasto 3 Bit?

Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą. Gotować, aż się nieco rozpuści, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut.

Krem budyniowy: W  około ½ szklanki mleka rozpuścić budynie i cukry, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego budyniu dodawać partiami miękkie masło, miksować krem na gładką masę.

Masa śmietanowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku. Rozmieszać i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać żelatynę i zamieszać.

Ciasto 3 BIT układać w dużej prostokątnej blaszce następującymi warstwami:

➀ herbatniki

➁ masa kajmakowa

➂ herbatniki

➃ krem budyniowy

➄ herbatniki

➅ bita śmietana

➆ starta gorzka czekolada

Ciasto 3 Bit schłodzić przed podaniem w lodówce najlepiej przez całą noc, by herbatniki zdążyły zmięknąć. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto 3 BIT
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Słyszałam o tym cieście, ale jeszcze nie robiłam, chętnie spróbuję, bo gdy zrobi się bardzo ciepło takie ciasta bez pieczenia bardzo lubię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button