Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem


Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem

Smaczne jarskie danie. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem najlepiej smakują podane jedynie z surówką. Możecie wykorzystać do nich pozostałe z poprzedniego dnia ugotowane ziemniaki. Ważne aby ziemniaki były zimne, wtedy masa będzie się lepiej formować.

Pieczarki zdecydowanie lepiej będą smakować drobno pokrojone i podsmażone niż starte na tarce. Bardzo dobrze ich smak podkreśla niewielki dodatek mielonej gałki muszkatołowej. Jak pieczarki to i musi być także żółty ser. Kotlety z ziemniaków i pieczarek świetnie wzbogaci również posiekana natka pietruszki.

Jeśli chodzi o mąkę to możecie użyć jedynie mąki pszennej, choć osobiście lubię dać do masy też nieco skrobi ziemniaczanej.

Zobacz także

kotlety ziemniaczane z brokułami i serem

kotlety ziemniaczane z boczkiem.

(12 sztuk)

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 400g pieczarek

– 150g sera żółtego

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 1 jajko

– 3 łyżki mąki pszennej

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

– około ¼-⅓ mielonej ostrej papryki

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

– olej do smażenia

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem?

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie utłuc na gładką masę i całkowicie ostudzić. Ziemniaki powinny być zimne. Można je ugotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Pieczarki umyć obrać i drobno pokroić. Cebulę pokroić w małą kostkę, a czosnek bardzo drobno posiekać. Na 2-3 łyżkach oleju najpierw zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki, przykryć patelnię pokrywką i smażyć aż puszczą sok. Smażyć do wyparowania wody. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej.

Ziemniaki przełożyć do dużej miski, rozgnieść widelcem, wbić jajko, dodać podsmażone pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki oraz starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Dodać mąki. Masę dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną ostrą papryką oraz szczyptą maggi.

Zwilżonymi dłońmi formować owalne kotlety, następnie obtaczać w bułce tartej. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Loading...
Poprzedni Ciasto 3 BIT
Nastepny Zupa kapuśniak z młodej kapusty

2 komentarze

  1. Kuchcik gotuje
    5 czerwca 2019
    Odpowiedz

    Fajny pomysł na obiad :)

  2. Magda
    6 czerwca 2019
    Odpowiedz

    Fajne te kotlety, ciekawe wykorzystanie ziemniaków :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *