Kotlety ziemniaczane z boczkiem


Kotlety ziemniaczane z boczkiem

Proste i smaczne. Kotlety ziemniaczane z boczkiem i gęstym sosem pieczarkowym są świetną alternatywą dla klasycznych ziemniaków. Kotlety z ziemniaków robią za całe danie, zaś dodatek wędzonego boczku i sosu z pieczarek czyni je bardzo sycącymi.

Połączenie ziemniaków, pieczarek i boczku jest moim zdaniem genialne. Spróbujcie koniecznie! Serdecznie polecam :)

Zobacz także

kotlety ziemniaczane z brokułami i serem

kotlety warzywne.

(12 sztuk)

Składniki:

– 10 średniej wielkości ziemniaków

– 200 g wędzonego boczku

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 jajko

– 3 łyżki mąki pszennej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– pół pęczka natki pietruszki

– 2 łyżki posiekanego szczypiorku

– 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki

– maggi

– sól, pieprz

Sos pieczarkowy:

– 500g pieczarek

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka masła

– 1 opakowanie gęstej śmietany 12% (200g)

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– bułka tarta do obtoczenia

– olej do smażenia

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z boczkiem?

Kotlety ziemniaczane z boczkiem: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie utłuc, bądź przepuścić przez praskę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem. Najpierw stopić na małym ogniu boczek. Następnie dodać cebulę. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.

Boczek wraz z cebulą przełożyć do miski, do ziemniaków. Wbić jajko, dodać obie mąki, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dokładnie wyrobić masę, najlepiej  dłonią. Masę ziemniaczaną doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną ostrą papryką i maggi. Wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety ziemniaczane smażyć na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu do uzyskania złocistej barwy.

Sos pieczarkowy: pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w małą kostkę, zaś czosnek drobno posiekać. Na 1 łyżce masła posmażyć pieczarki, przykryć rondel pokrywką i smażyć aż puszczą sok. Posolić. Następnie cebulę, a po 2-3 minutach czosnek. Smażyć jeszcze krótką chwilę.

Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki, tak by nie było grudek. Dodać 2 łyżki wody ze smażenia pieczarek, wymieszać i wlać do sosu. Zagotować. Sos pieczarkowy doprawić do smaku, solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Kotlety ziemniaczane z boczkiem podawać polane sosem pieczarkowym i ewentualnie z surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

kotlety-ziemniaczane-z-boczkiem1
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Łopatka duszona w sosie własnym
Nastepny Krupnik na żeberkach

5 komentarzy

  1. Avatar
    Kuchcik
    31 stycznia 2019
    Odpowiedz

    Takich jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję :)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 stycznia 2019
      Odpowiedz

      Polecam wypróbować :-)

  2. Avatar
    YourFriendPablo
    31 stycznia 2019
    Odpowiedz

    Great, I really like it! Youre awesome

  3. Avatar
    Magda
    1 lutego 2019
    Odpowiedz

    Proste składniki, a taki smaczny efekt :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lutego 2019
      Odpowiedz

      Dokładnie :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *