Łopatka duszona w sosie własnym


Łopatka duszona w sosie własnym

Mięciutka i krucha. Łopatka duszona w sosie własnym to nieskomplikowane a jakże smaczne danie obiadowe, doskonałe na weekend. Łopatka wieprzowa świetnie nadaje się do duszenia, zarówno w całości, w plastrach czy jako gulasz.

Łopatka wieprzowa duszona obowiązkowo z dużą ilością cebuli, która zagęszcza sos. Mięso jest aromatyczne, po prostu rozpływa się w ustach!

Przepis na łopatkę wieprzową w sosie zaczerpnęłam od mojej mamy. Od lat niezmiennie przygotowuje to mięso. Przyznaję, że łopatka w sosie w wydaniu mamy jest pyszna. Mięso dobrze będzie się komponować z wszelkimi kaszami, ziemniakami puree, kluskami śląskimi albo kopytkami.

Zobacz także

schab w sosie własnym

szynka w sosie własnym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg łopatki wieprzowej

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 5 ziarenek pieprzu

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 2-3 łyżki mąki

– 2 łyżki oleju lub smalcu

– sól, pieprz

Jak zrobić łopatkę duszoną w sosie własnym?

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podsmażyć na rumiano na oleju lub smalcu, po czym przełożyć do rondla. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem.

Na tłuszczu zeszklić najpierw cebulę, po czym dodać czosnek i chwilę smażyć, po czym dodać do mięsa. Mięso podlać niedużą ilością wody, tyle by ledwie zakrywała mięso. Dodać mieloną słodką paprykę, nieco soli i pieprzu a także liście laurowe oraz kulki pieprzu. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa, ponad godzinę.

W 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru, po czym wlać do mięsa. Zagotować. Łopatkę duszoną w sosie doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Podawać z ziemniakami puree, ryżem albo kaszą i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Loading...
Poprzedni Zupa fasolowa - Fasolówka
Nastepny Kotlety ziemniaczane z boczkiem

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *