Schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym
Stanowi doskonały pomysł na weekendowy lub nawet świąteczny obiad. Moja mama bardzo lubi przyrządzać właśnie schab w sosie własnym na święta. Z tą różnicą, iż dusi mięso w całości.
Schab według mojego przepisu jest kruchy, mięciutki, otulony wyrazistym kremowym sosem. Potrawa ta uchodzi za swoisty klasyk w polskiej kuchni. Przypadnie do gustu większości osób.
Jeśli planujecie przyrządzić taki duszony schab na święta, to polecam zrobić go z większej proporcji np. około 1,5 kg. Moja mama dusi mięso w podłużnym rondlu.
Zobacz także
→ schab w sosie śmietanowo-kurkowym.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 70 dag schabu bez kości
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– 2 łyżki smalcu
– 1 czubata łyżki mąki
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– ½ łyżeczki tymianku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić schab w sosie własnym?
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w 1–centymetrowe plastry. Każdy lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wystarczy z jednej strony). Z obu stron posolić, posypać obficie pieprzem i słodką papryką.
Cebulę pokroić w piórka. Najpierw na 2 łyżkach smalcu lub innego tłuszczu zeszklić cebulę. Przełożyć do rondla. Następnie zwiększyć ogień i podsmażyć mięso do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Przełożyć do garnka. Zalać wodą, tyle by ledwie zakrywała mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz przyprawy. Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę do miękkości. W razie potrzeby dolać nieco wody.
Na koniec w 1/3 szklanki wody rozrobić dokładnie mąkę, by nie było grudek. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i wlać kilka łyżek gorącego wywaru. Zasmażkę wlać do mięsa. Zamieszać i zagotować. Schab doprawić na koniec solą i pieprzem. Schab w sosie własnym podawać z ziemniakami purée i z surówką np. surówka z kiszonej kapusty. Dobrze pasują tutaj również kluski śląskie albo kopytka.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Moja mama lubi takie dania 😉
Lubię taki schabik, choć najczęściej jednak robię go w postaci kotleta, bo tylko taki junior chce jeść.
Kotlety ze schabu też są pyszne 🙂
Ależ apetycznie 🙂
Bardzo smakowicie 🙂