Schab w sosie własnym


Schab w sosie własnym

Stanowi doskonały pomysł na weekendowy lub nawet świąteczny obiad. Moja mama bardzo lubi przyrządzać właśnie schab w sosie własnym na święta. Z tą różnicą, iż dusi mięso w całości. Schab według mojego przepisu jest kruchy, mięciutki, otulony wyrazistym kremowym sosem. Potrawa ta uchodzi za swoisty klasyk w polskiej kuchni. Przypadnie do gustu większości osób.

Jeśli planujecie przyrządzić taki duszony schab na święta, to polecam zrobić go z większej proporcji np. ok. 1,5 kg. Moja mama dusi w podłużnym rondlu. Serdecznie polecam wam mój przepis na szynkę w sosie własnym oraz inne przepisy z duszonym schabem:

schab w sosie śmietanowo-kurkowym

schab duszony z szałwią i jabłkami

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 70 dag schabu bez kości

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 2 łyżki smalcu

– 1 czubata łyżki mąki

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– ½ łyżeczki tymianku

– sól, pieprz

Jak zrobić schab w sosie własnym?

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w 1–centymetrowe plastry. Każdy lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wystarczy z jednej strony). Z obu stron posolić, posypać obficie pieprzem i słodką papryką.

Cebulę pokroić w piórka. Najpierw na 2 łyżkach smalcu lub innego tłuszczu zeszklić cebulę. Przełożyć do rondla. Następnie zwiększyć ogień i podsmażyć mięso do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Przełożyć do garnka. Zalać wodą, tyle by ledwie zakrywała mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz przyprawy. Mięso dusić na małym ogniu pod przykrycie około 1 godzinę do miękkości. W razie potrzeby dolewać nieco wody.

Na koniec w 1/3 szklanki wody rozrobić dokładnie mąkę, by nie było grudek. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i wlać kilka łyżek gorącego wywaru. Zasmażkę wlać do mięsa. Zamieszać i zagotować. Schab doprawić na koniec solą i pieprzem. Schab w sosie własnym podawać z ziemniakami purée i z surówką np. z surówką z kiszonej kapusty. Dobrze pasują tutaj również kluski śląskie albo kopytka.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

schab-w-sosie-wlasnymschab-w-sosie-wlasnym2schab-w-sosie-wlasnym1schab-w-sosie-wlasnym3
loading...
Poprzedni Ciasteczka owsiane z bananem
Nastepny Grzane wino

5 komentarzy

  1. Ervisha
    6 listopada 2017
    Odpowiedz

    Moja mama lubi takie dania ;)

  2. Królowa Karo
    6 listopada 2017
    Odpowiedz

    Lubię taki schabik, choć najczęściej jednak robię go w postaci kotleta, bo tylko taki junior chce jeść.

    • Helen G.
      Helen G.
      6 listopada 2017
      Odpowiedz

      Kotlety ze schabu też są pyszne :-)

  3. Kuchnia MagdaLeny
    7 listopada 2017
    Odpowiedz

    Ależ apetycznie :)

  4. Beti
    9 listopada 2017
    Odpowiedz

    Bardzo smakowicie :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *