Schab w sosie śmietanowo-kurkowym


Schab w sosie śmietanowo-kurkowym

Klasyczny duszony schab wcale nie musi być nudny. Tym razem przedstawiam wam pomysł na smaczny obiad, mianowicie schab w sosie śmietanowo-kurkowym. Bardzo lubię połączenie mięsa z grzybami. Zamiast pospolitych pieczarek użyłam świeże kurki. Oprócz borowików, to moje ulubione grzyby. Przepis jest bardzo prosty. Mięso wymaga jedynie około godzinnego duszenia. Serdecznie polecam wam również inne moje przepisu ze schabu:

schab w sosie pieczarkowym

schab duszony z szałwią i jabłkami

roladki schabowe w sosie pomidorowym

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 70 dag schabu bez kości

– 25-30 dag kurek (najlepiej świeżych)

– 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%

– 1 cebula

– 3 pełne łyżki mąki (w zależności od preferowanej gęstości sosu)

– ok. 500 ml wody (tyle by ledwie zakrywała mięso)

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka jałowca (opcjonalnie)

– 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju)

– gałka muszkatołowa

– 2-3 ząbki czosnku (do natarcia mięsa)

– majeranek

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

Jak zrobić schab w sosie śmietanowo-kurkowym?

Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w cienkie plastry. Lekko utłuc. Natrzeć solą, pieprzem czosnkiem, oprószyć majerankiem. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeśli nie mamy czasu, to można je podsmażyć od razu. Kurki opłukać, jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na łyżce masła, posolić. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Mięso obsmażyć partiami na rozgrzanym maśle. Przełożyć do rondla, dodać cebulę. Zalać  wodą, dodać liść laurowy, jałowiec i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie i kruche.

Na 10 minut przed końcem duszenia dodać podsmażone kurki. Sos zaprawić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody oraz zahartowaną śmietaną. Doprawić mięso do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wsypać natkę pietruszki i zamieszać sos. Schab w sosie śmietanowo-kurkowym podawać z ziemniakami, ryżem, bądź kaszą i surówką np. z surówką z kapusty pekińskiej (jak na zdjęciu)

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

schab-w-sosie-smietanowo-kurkowymschab-w-sosie-smietanowo-kurkowym1
loading...
Poprzedni Wiosenna sałatka z winogronami, serem pleśniowym i orzechami
Nastepny Placuszki śmietanowe

5 komentarzy

  1. magma
    27 marca 2014
    Odpowiedz

    wygląda bardzo smacznie:)

  2. Beti
    28 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Chyba będę tu częstym gościem, tak smakowicie to wszystko wygląda:) Dziś zrobię coś podobnego, tylko, że z pieczarkami, bo akurat mam w lodówce :)

    • Helen G.
      Helen G.
      28 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Zapraszam w moje skromne progi kulinarne:)Z pieczarkami też będzie bardzo smaczne danie:)

  3. Malina
    4 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Mogę prosić o przepis na surówkę bo wygląda przepyszne

    • Helen G.
      Helen G.
      4 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Oczywiście, pod tym linkiem znajduje się przepis :)
      https://domowe-potrawy.pl/surowka-z-kapusty-pekinskiej-pora-i-ogorka/

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *