Schab w sosie pieczarkowym


Schab w sosie pieczarkowym

Gęsty kremowy sos, pieczarki i aromatyczne mięso tworzą niebanalną całość. Schab w sosie pieczarkowym to tradycyjne danie kuchni polskiej. Danie to posmakuje zdecydowanej większości osób. Polecam wcześniej zamarynować schab, najlepiej na całą noc. Jeśli nie macie czasu, możecie oczywiście mięso smażyć od razu. Wtedy nie trzeba robić marynaty z olejem, tylko wystarczy posypać każdy plaster mięsa przyprawami. Danie to możecie przyrządzić w klasycznym garnku, rondlu, bądź na patelni. Ja do tego typu potraw używam patelni do mięs Fissler.

Podałam schab w sosie pieczarkowym z ryżem. Jeśli chcecie  ryż zaserwować go tak jak ja w formie babeczki, wystarczy że natłuścicie masłem płytką miseczkę lub słoik i włożycie do niej/niego ugotowany uprzednio ryż. Po chwili delikatnie odwróćcie babkę na talerz i gotowe! Spróbujcie również mojego przepisu na schab w sosie śmietanowo-kurkowym.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 70 dag schabu bez kości

– 400-500g pieczarek

– ok.500 ml wody (tyle, by ledwie zakrywała mięso)

– 1 duża cebula

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 2 pełne łyżki mąki (lub mniej jeśli chcemy nieco rzadszy sos)

Marynata do mięsa:

– 3 łyżki oleju

– 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– ¼ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć, jeśli wolimy łagodny smak)

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz

Jak zrobić schab w sosie pieczarkowym?

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster mięsa posolić i popieprzyć z obu stron. W miseczce wymieszać ze sobą olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryki oraz przyprawę do wieprzowiny. Posmarować każdy plaster z obu stron, następnie przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki 1 -2 godziny a najlepiej na całą noc. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanym smalcu na rumiano z każdej strony. Przełożyć na półmisek. Na patelnię dodać nieco tłuszczu i zeszklić obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w na plasterki. Dodać do cebuli, podsmażyć i posolić.

Dodać z powrotem na patelnię mięso, zalać je wodą, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu 1 godzinę, do miękkości mięsa. Sos zagęścić mąką i śmietaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Następnie nieco gorącego wywaru, wymieszać i wlać do potrawy. Zagotować. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Schab w sosie pieczarkowym podawać z ziemniakami puree, kaszą lub ryżem oraz z dowolną surówką np. z buraczkami na zimno.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

schab-w-sosie-pieczarkowym4schab-w-sosie-pieczarkowym3schab-w-sosie-pieczarkowym2schab-w-sosie-pieczarkowym1schab-w-sosie-pieczarkowym
loading...
Poprzedni Shoarma z kurczakiem
Nastepny Owsianka dla niemowlaka

9 komentarzy

  1. Jarek
    12 października 2016
    Odpowiedz

    Schab to prawdziwy klasyk:) Z chęcią wypróbuję twój przepis:)

    • Helen G.
      Helen G.
      12 października 2016
      Odpowiedz

      Polecam:)

  2. Monica
    12 października 2016
    Odpowiedz

    Co za pyszny obiad, zjadłabym ze smakiem :)
    Pozdrawiam!

  3. Ewcia
    12 października 2016
    Odpowiedz

    Danie prezetnuje się wybornie :) Ale zrobiłaś mi ochotę na taki obiad:)

  4. Agata Kądziołka
    13 października 2016
    Odpowiedz

    Takiemu obiadowi chyba nie sposób się oprzeć :)

  5. Arkadiusz
    20 października 2016
    Odpowiedz

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 października 2016
      Odpowiedz

      Dziękuję i zachęcam do spróbowania mojego przepisu:)

  6. Mika
    12 maja 2017
    Odpowiedz

    Czy mięso dusić z pieczarkami, czy na osobnej patelni?

    • Helen G.
      Helen G.
      12 maja 2017
      Odpowiedz

      Można pieczarki udusić z mięsem, tylko trzeba je po podsmażeniu posolić. Ja zwykle podsmażam je na drugiej patelni albo też czasem na tej samej, tylko mięso przekładam na talerz.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *