Kotlety z kurczaka z żółtym serem i majonezem


Kotlety z kurczaka z żółtym serem i majonezem

Doskonałe na obiad. Kotlety z kurczaka z żółtym serem i majonezem to moje odkrycie kulinarne ostatnich tygodni. Przepis bardzo zachwalany przez koleżankę mamy, nieco przeze mnie zmodyfikowany. Takie kotlety z piersi kurczaka są naprawdę świetne w smaku! Starty żółty ser, natka pietruszki oraz czosnek dodaje im wyrazistości.  Kotlety z kurczaka z serem za sprawą majonezu są lekko wilgotne.

Do tego rodzaju kotletów najlepiej nadaje się mięso z kurczaka, choć równie dobrze smakuje także mięso z indyka. Drób można albo zmielić w maszynce do mięsa o grubych oczkach, bądź w miarę możliwości drobno posiekać nożem, wedle uznania. Wyjdą wam wówczas kotlety z kurczaka siekane.

Podobnie przyrządza się słynny kotlet pożarski, który także wam serdecznie polecam spróbować :) Kotlety z piersi  kurczaka z serem i majonezem w wersji mielonej są bardziej aksamitne.

(8 sztuk)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka (70-80 dag)

– 25 dag żółtego sera

– 2 pełne łyżki majonezu

– 2 łyżki mąki

– 1 jajko

– 2 ząbki czosnku

– pęczek natki pietruszki

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– maggi (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

– olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z kurczaka z żółtym serem i majonezem?

Mięso umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić w maszynce do mięsa o grubych oczkach, bądź drobno posiekać nożem. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Następnie dodać mąkę oraz majonez. Dokładnie wyrobić masę.Można dodać nieco maggi do smaku.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety z kurczaka smażyć na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu do uzyskania złotego koloru. Kotlety z piersi kurczaka z żółtym serem i majonezem podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Dobrze smakują również na zimno.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Ciasteczka z krówkami
Nastepny Placek ze śliwkami

3 komentarze

  1. Ania
    4 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Pysznie prezentują się te kotlety :) Zjadłabym :)

  2. Ervisha
    5 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Ciekawy pomysł na kotlety ;)

  3. Agnieszka Wieczorek
    5 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    U nas na pewno szybko by zniknęły :) Pysznie się prezentują :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *