Mięsa

Kotlet pożarski

Kotlet pożarski

Dawniej królował w barach mlecznych. Obecnie kotlet pożarski coraz rzadziej można zamówić. A szkoda, bo jest naprawdę pyszny :-) Postanowiłam odtworzyć smak typowego kotleta pożarskiego, przysmaku rodem z PRL-u, który jako dziecko czasem jadałam.

Kotlet ten swoją nazwę zawdzięcza niejakiemu Pożarskiemu, który przyrządzał go w Rosji dla cara Mikołaja I. Często mieszano mięso drobiowe z dodatkiem cielęciny. Pamiętajcie, aby kotlet pożarski smażyć na malutkim ogniu pod przykryciem, aby się dobrze usmażył w środku.

Zobacz także

kotlet de volaille (devolay)

kotlety Twardowskiego.

(około 9 sztuk)

Składniki:

– 80 dag piersi z kurczaka

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 kopiasta łyżeczka masła

– 2 jajka (osobno żółtka i białka)

– kilka łyżek tartej bułki

– pęczek natki pietruszki

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– około ⅓ łyżeczki ostrej papryki

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– sól, pieprz

Loading...

Panierka:

– 2-3 jajka

– 2-3 łyżki mleka

– mąka

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

– szczypta soli

Jak zrobić kotlet pożarski?

Żółtka oddzielić o białek. Żółtka utrzeć z miękkim masłem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i bardzo drobno pokroić lub ewentualnie zmielić w maszynce. Dodać do żółtek.

Natkę pietruszki oraz czosnek posiekać. Dodać wraz z pianą z białek i bułką tartą w takiej ilości, aby swobodnie móc wyrobić kotlety. Masę dokładnie wymieszać łyżką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami.

Zwilżonymi dłońmi wyrabiać owalne kotlety. Każdy najpierw obtoczyć w mące, jajku ( lekko posolonym i rozkłóconym z mlekiem) oraz w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na malutkim gazie pod przykryciem około 20-25 minut. Kotlet pożarski podawać z ziemniakami i ulubioną surówką, u mnie młoda kapusta zasmażana :)

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

kotlet pozarski
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...
Zobacz przepis

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Robiłam je wczoraj na obiado-kolację. Mój luby, który nie jest jakimś fanem piersi z kurczaka, jadł aż mu się uszy trzęsły :)

    1. Być może takie zmielone mogą być nawet smaczniejsze, ja niestety nie mam maszynki do mięsa… muszę zatem się w nią zaopatrzyć :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close