Ryba zapiekana z pieczarkami i porem


Ryba zapiekana z pieczarkami i porem

Taką zapiekankę robiła czasem moja mama. Do ryby zapiekanej z pieczarkami i porem możecie użyć dowolnego gatunku ryby. Mama najczęściej dawała morszczuka albo mintaja. Ja wybrałam filet z miruny. Zamiast tradycyjnego pieprzu czarnego, tym razem zastosowałam ziołowy, który świetnie podkreśla smak ryby. Swoją drogą, to moje niedawne odkrycie. Wcześniej istniał dla mnie pieprz czarny, biały i kajeński. Do ziołowego jakoś nie mogłam się przekonać – wielki błąd!Kiedy myślę o daniach z ryb, zawsze przed oczami mam ten śmieszny spot reklamowy, którego treść brzmi: „Jedz ryby codziennie, ryba wpływa dobrze na wszystko”. No może jeść ryby codziennie to lekka przesada, chociażby z powodu metali ciężkich, jakie ryby potrafią w sobie kumulować. Faktem jest, że ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe. Warto je regularnie spożywać ale nie każdego dnia.

Niektórzy zapiekają surową rybę lub podgotowaną. Tak też można. Ja wolę wpierw rybę usmażyć w delikatnej panierce z jajka i mąki. Jest moim zdaniem smaczniejsza i bardziej chrupiąca. Jeśli zapiekacie surowe filety, trzeba wydłużyć nieco czas pieczenia.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 70 dag filetów dowolnej ryby (np. miruna, morszczuk, sola)

– 1 cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 2 mniejsze pory (tylko biała część) lub 1 duży

– 40 dag pieczarek

– ½ szklanki gęstej śmietany (18%)

– 2 łyżki bułki tartej

– 10 dag żółtego sera

– 1 łyżka soku z cytryny

– ½ łyżeczki mielonego imbiru

– 2 jajka

– kilka łyżek mąki do panierki

– sól, pieprz ziołowy

Jak zrobić rybę zapiekaną z pieczarkami i porem?

Opłukane, osuszone filety z obu stron posolić, posypać pieprzem ziołowym i skropić sokiem z cytryny. Przykryć, wstawić na godzinę do lodówki. Obtoczyć wpierw w lekko osolonym jajku, następnie w mące, usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, por w plasterki. Podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty. Przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki pokrojone na grubsze plasterki. Posolić i odsączyć z nadmiaru wody. W kubeczku połączyć śmietanę z imbirem, solą i pieprzem. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć część pora z cebulą, na to usmażone wcześniej filety rybne, przykryć resztą pora, położyć pieczarki. Na wierzch zapiekanki wylać śmietanę. Posypać startym żółtym serem wymieszanym z 2 łyżkami bułki tartej. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 190°C, do zarumienienia góry. Rybę zapiekaną z pieczarkami i porem podawać gorącą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Kotlet pożarski
Nastepny Olej z wiesiołka i jego prozdrowotne działanie

9 komentarzy

  1. Mania
    23 czerwca 2015
    Odpowiedz

    Znowu narobiłaś mi smaku, ryba wygląda wyśmienicie :) Na pewno spróbuje bo brakuje mi pomysłów na ryby

  2. Tyiu
    24 czerwca 2015
    Odpowiedz

    Ja bym stawił na ser mozarella, a ogólnie wygląda super :-).

    • Helen G.
      Helen G.
      24 czerwca 2015
      Odpowiedz

      Świetny pomysł, może być i mozarella :-)

  3. Królowa Karo
    27 czerwca 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam rybne zapiekanki.

  4. magma
    27 czerwca 2015
    Odpowiedz

    świetny pomysł , chętnie wykorzystam:)

  5. magma
    1 lipca 2015
    Odpowiedz

    świetny pomysł na obiad:)

  6. Kuchnia u Krysi
    1 lipca 2015
    Odpowiedz

    Nie robiłam zapiekanek z rybą. Nawet nie wiem dlaczego. Widzę, że bardzo smakowicie wygląda Twoja zapiekanka. Skusiłaś mnie tym przepisem :)

  7. Joanna
    10 lutego 2017
    Odpowiedz

    Pyszna! Właśnie zajadam :). Zapisuję do swoich ulubionych. Dziękuję :*

    • Helen G.
      Helen G.
      10 lutego 2017
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć:) Cieszę się, że danie smakowało *)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *