Ryba zapiekana z pieczarkami i porem


Gdy myślę o daniach z ryby, zawsze mam przed oczami ten śmieszny spot reklamowy, który podaje: „Jedz ryby codziennie, ryba wpływa dobrze na wszystko”. No może codziennie to lekka przesada, chociażby z powodu metali ciężkich, jakie ryby potrafią w sobie kumulować. Faktem jest, że ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe. Warto je zatem regularnie spożywać. Mam dla wam interesującą propozycję na takie danie z ryby, zapiekankę z warzywami – porem i pieczarkami. Można użyć do niej dowolnego gatunku ryby. Ja wybrałam filet z miruny. Zamiast tradycyjnego pieprzu czarnego, tym razem zastosowałam ziołowy, który świetnie podkreśla smak potrawy. Swoją drogą, to moje niedawne odkrycie. Wcześniej istniał dla mnie pieprz czarny, biały i kajeński. Do ziołowego jakoś nie mogłam się przekonać – wielki błąd! bowiem wspaniale smakuje.

Niektórzy zapiekają surową rybę lub podgotowaną. Tak też można. Ja wolę wpierw rybę usmażyć w delikatnej panierce z jajka i mąki, jest moim skromnym zdaniem smaczniejsza i bardziej chrupiąca. Jeśli zapiekamy surowe filety, trzeba wydłużyć nieco czas pieczenia.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 70 dag filetów dowolnej ryby (u mnie filet z miruny – polecam, bardzo smaczny)

– 1 cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 2 mniejsze pory (tylko biała część) lub 1 duży

– 40 dag pieczarek

– ½ szklanki gęstej śmietany (18%)

– 2 łyżki bułki tartej

– 10 dag żółtego sera

– 1 łyżka soku z cytryny

– ½ łyżeczki mielonego imbiru

– 2 jajka

– kilka łyżek mąki do panierki

– sól, pieprz ziołowy

Opłukane, osuszone filety z obu stron posolić, posypać pieprzem ziołowym i skropić sokiem z cytryny. Przykryć, wstawić na godzinę do lodówki. Obtoczyć wpierw w lekko osolonym jajku, następnie w mące, usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, por w plasterki. Podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty. Przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki pokrojone na grubsze plasterki. Posolić. Odsączyć z nadmiaru wody. W kubeczku połączyć śmietanę z imbirem, solą i pieprzem. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć część pora z cebulą, na to usmażone wcześniej filety rybne, przykryć resztą pora, położyć pieczarki. Na wierzch zapiekanki wylać śmietanę. Posypać startym żółtym serem wymieszanym z 2 łyżkami bułki tartej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 30 minut w temperaturze 190°C, do zarumienienia góry.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ryba-zapiekana-z-pieczarkami-i-porem1ryba-zapiekana-z-pieczarkami-i-poremryba-zapiekana-z-pieczarkami-i-porem3ryba-zapiekana-z-pieczarkami-i-porem2
loading...
loading...
Poprzedni Kotlet pożarski
Nastepny Prozdrowotne działanie oleju z wiesiołka

9 komentarzy

  1. Mania
    23 czerwca 2015
    Odpowiedz

    Znowu narobiłaś mi smaku, ryba wygląda wyśmienicie :) Na pewno spróbuje bo brakuje mi pomysłów na ryby

  2. Tyiu
    24 czerwca 2015
    Odpowiedz

    Ja bym stawił na ser mozarella, a ogólnie wygląda super :-).

    • Helen G.
      Helen G.
      24 czerwca 2015
      Odpowiedz

      Świetny pomysł, może być i mozarella :-)

  3. Królowa Karo
    27 czerwca 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam rybne zapiekanki.

  4. magma
    27 czerwca 2015
    Odpowiedz

    świetny pomysł , chętnie wykorzystam:)

  5. magma
    1 lipca 2015
    Odpowiedz

    świetny pomysł na obiad:)

  6. Kuchnia u Krysi
    1 lipca 2015
    Odpowiedz

    Nie robiłam zapiekanek z rybą. Nawet nie wiem dlaczego. Widzę, że bardzo smakowicie wygląda Twoja zapiekanka. Skusiłaś mnie tym przepisem :)

  7. Joanna
    10 lutego 2017
    Odpowiedz

    Pyszna! Właśnie zajadam :). Zapisuję do swoich ulubionych. Dziękuję :*

    • Helen G.
      Helen G.
      10 lutego 2017
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć:) Cieszę się, że danie smakowało *)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *