Tarta z fetą i krewetkami


Dla wszystkich smakoszy owoców morza – wytrawna tarta z fetą i krewetkami. Uwielbiam owoce morza a w połączeniu z kruchym ciastem, oliwkami i serem feta, smakują wprost wybornie.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

Ciasto:
– 200g mąki
– 120g zimnego masła
– 1 jajko
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżeczki wody

Nadzienie:

– 200g świeżych lub mrożonych krewetek tygrysich (black tiger)
– 200g  (1 op.) sera typu feta w kostkach w zalewie solankowej
– 1 pomidor
– kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
– 2 jajka
– 100 ml mleka
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz, chili

Ciasto: Masło podzielić na mniejsze kawałki, mąkę przesiać prze sito i wsypać do miski. Dodać masło, jajko, sól, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej i wstawić do lodówki na 20 minut.Foremkę o średnicy 24 cm lub specjalną do tarty wysmarować masłem, wylepić ciastem dno i boki (w przypadku zwykłej tortownicy tylko 1/3 boku). Nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika i piec przez 15-20 minut. Nadzienie: Krewetki rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i posolić odstawić w chłodne miejsce. Ser feta odsączyć z zalewy. Połowę dodać do jajek wymieszanych z mlekiem i Zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami, 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Na koniec dodać pietruszkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i szczypty chili. Po chwili wrzucić krewetki i smażyć 3 minuty na średnim ogniu. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Oliwki wyjąć z zalewy i przekroić na pół.

Na podpieczonym spodzie wyłożyć pomidory, następnie wylać masę jajeczno-serową. Na wierzch ułożyć krewetki i połówki oliwek. Piec jeszcze ok. 45 minut w temperaturze 200˚C. Po upieczeniu pozostawić tartę na kilka minut, następnie pokroić na porcje.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

tarta-z-feta-i-krewetkamitarta-z-feta-i-krewetkami1
loading...
loading...
Poprzedni Lasagne z mięsem mielonym pod beszamelem
Nastepny Przekładaniec z polewą chałwową

4 komentarze

  1. Maggie
    11 listopada 2011
    Odpowiedz

    Zdecydowanie moje klimaty. Szkoda, ze Mezczyzna nie lubi wytrawnych tart…

  2. mania179
    11 listopada 2011
    Odpowiedz

    Ja jeszcze nigdy nie robiłam wytrawnej tarty… Hm, czas to zmienić :)

  3. Arvén
    12 listopada 2011
    Odpowiedz

    Robię w sumie tylko wytrawne tarty…ale chyba zastąpię czymś tutaj krewetki, jeśli się da ;)

  4. W kuchni Uli
    10 czerwca 2013
    Odpowiedz

    piękna!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *