Krewetki z ryżem i warzywami


(Dla 2 osób)
Składniki:
– woreczek ryżu
– 30 dkg pieczarek
– 1 cebula
-1 żółta papryka
– 5 łyżek fasolki czerwonej „kidney”
– 1 łyżka masła
– 250g mrożonych krewetek koktajlowych
– 15 dkg startego żółtego sera
– natka pietruszki
– ząbek czosnku
– sos sojowy
– sól, chili
– sok z cytryny
– kardamon, imbir
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Krewetki sparzyć wrzątkiem, skropić sokiem z cytryny, posolić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, dodać do pieczarek. Dodać sól i pieprz. Po 10 minutach dodać krewetki i dusić kolejne 10 minut. Doprawić sosem sojowym, szczyptą imbiru i kardamonu, dodać ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Na koniec dodać fasolkę i ugotowany ryż. Wszystko zamieszać, dodać pokrojoną natkę i zostawić na chwilę pod przykryciem. Podawać danie posypane startym żółtym serem.
Poprzedni Indyk z ostrym sosem
Nastepny Kotlety schabowe z szałwią i jabłkami

2 komentarze

  1. Sówka81
    25 października 2012
    Odpowiedz

    Właśnie siedzę i wsuwam krewetki z ryżem dodałam jeszcze parę oliwek pyszne wyszło

  2. Helen
    25 października 2012
    Odpowiedz

    Cieszę się, że Ci smakują:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *