Indyk na ostro


Indyk na ostro

Jest chrupiący, bo smażony w głębokim tłuszczu. Indyk na ostro to świetna propozycja na obiad. Nieduże kawałki mięsa macza się w pikantnym sosie. Ostrość sosu można modyfikować wedle uznania. Mój jest umiarkowanie pikantny ze słodkawą nutą za sprawą miodu. Po usmażeniu warto odsączyć mięso na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Zamarynowanie indyka w mleku sprawi, że będzie soczyste. Jeśli chcecie odgrzać potrawę następnego dnia, polecam to zrobić w piekarniku, niż na patelni z tłuszczem. Będzie smaczniejsza :-) Polecam wam także mój przepis na eskalopki z indyka w sosie musztardowym.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 60 dag piersi z indyka

– 2 jaja

– bułka tarta

– po ½ łyżeczki oregano i bazylii

– sól, pieprz

Ostry sos:

– 5 łyżek ketchupu (najlepiej pikantnego)

– 5 łyżek majonezu

– 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

– ½ łyżeczki miodu

– 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez prasę

– 1 łyżeczka ostrej papryki

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– maggi (opcjonalnie)

– 1-2 krople sosu tabasco (opcjonalnie; dla fanów ostrych smaków)

– sól, pieprz cayenne

Jak zrobić indyka na ostro?

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem. Pokroić na kawałki. Lekko rozbić je tłuczkiem. Włożyć do miski z lekko osolonym mlekiem i wstawić do lodówki na godzinę. Mięso będzie bardziej soczyste. Jeśli nie mamy czasu, można od razu przejść do smażenia. Przygotować sos z podanych składników, doprawić i również wstawić do lodówki, aby się przegryzł. Po godzinie wyciągnąć mięso z lodówki, osuszyć, posolić, dodać oregano i bazylię. Maczać w lekko osolonym jajku (dodać też nieco pieprzu) i bułce tartej. Smażyć w dobrze nagrzanym, głębokim tłuszczu na rumiano na obu stron. Po usmażeniu kawałki indyka na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu. Indyka na ostro podawać z sosem, ziemniakami, ryżem albo frytkami i dowolną surówką np. z pomidorami ze śmietaną.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

indyk-z-ostrym-sosemindyk-z-ostrym-sosem3indyk-z-ostrym-sosem1indyk-z-ostrym-sosem2
loading...
Poprzedni Ryba zapiekana z brokułami, papryką i serem
Nastepny Krewetki z ryżem i warzywami

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *