Eskalopki z indyka w sosie musztardowym


Eskalopki to nieduże kotlety, usmażone bez panierki tzw. saute. Często podaje się je w kremowym sosie. Tak właśnie zrobiłam. Moje dzisiejsze danie to eskalopki z indyka w sosie musztardowym, choć można również użyć piersi z kurczaka, bądź cielęciny. Potrawa jest nie tylko bardzo smaczna ale i również prosta w wykonaniu. Główne skrzypce gra tutaj kremowy gęsty sos musztardowy z dodatkiem całych nasion gorczycy (musztarda francuska). Przyrządziłam to danie na idealnej do mięs patelni stalowej Fissler, dzięki której można pięknie zarumienić mięso. Jeśli używacie tradycyjnej teflonowej lub ceramicznej, również nie będzie problemu.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 60 dag piersi z indyka

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki musztardy sarepskiej

– 1 łyżka musztardy francuskiej

– ostra papryka

– 1/2 łyżeczki oregano

– 1 opakowanie słodkiej śmietanki 30% (300-400 ml)

– natka pietruszki

– 2 łyżki smalcu

– sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na nieduże plastry. Każdy lekko rozbić tłuczkiem. Posolić świeżo zmieloną solą i pieprzem. Z jednej strony posypać mięso szczyptą ostrej papryki. Patelnię dobrze rozgrzać. Dodać nieco smalcu. Podsmażyć indyka na rumiano z obu stron. Następnie odłożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Dodać indyka. Słodką śmietankę wymieszać wraz z musztardami i zalać nią mięso. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok.20 minut. Doprawić potrawę do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Eskalopki z indyka podawać z ziemniakami puree, ryżem, bądź kaszą oraz z surówką. Polecam szczególnie z kluskami śląskimi domowej roboty.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

eskalopki-z-indyka-w-sosie-musztardowym2eskalopki-z-indyka-w-sosie-musztardowym1eskalopki-z-indyka-w-sosie-musztardowymeskalopki-z-indyka-w-sosie-musztardowym5eskalopki-z-indyka-w-sosie-musztardowym4eskalopki-z-indyka-w-sosie-musztardowym3
loading...
loading...
Poprzedni Ziemniaki smażone z boczkiem tradycyjne
Nastepny Domowy krem nutella

9 komentarzy

  1. Irek
    26 września 2016
    Odpowiedz

    Super przepis! Na pewno wypróbuję :)

  2. Magda
    26 września 2016
    Odpowiedz

    Pyszne danie:) Fachowa patelnia!

  3. Agata Kądziołka
    26 września 2016
    Odpowiedz

    Indyka na obiad nie jadłam nigdy :D

    • Helen G.
      Helen G.
      26 września 2016
      Odpowiedz

      Czas to zmienić, bo jest smaczniejszy od kurczaka :)

  4. kuchnia u Krysi
    26 września 2016
    Odpowiedz

    Wspaniałe eskalopki. Smaczny, pyszny obiad. Połączyłaś wszystko co lubię: mięso, sos, surówka i kluski śląskie. Z chęcią wprosiłabym się do Ciebie na taki obiad. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

  5. kosmetykofanki
    27 września 2016
    Odpowiedz

    Pychotka <3

  6. Marzena T (Mania)
    29 września 2016
    Odpowiedz

    Na taki obiadek mam ochotę, koniecznie w zestawie z kluskami :)

  7. Katarzyna Kucharek
    30 września 2016
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo smacznie! :)

  8. Kathy Leonia
    3 października 2016
    Odpowiedz

    jak klusek zwykle nie lubię to to bym żarła;D

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *