Mięsa

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Gołąbki w kapuście pekińskiej są nie tylko bardzo dobre w smaku ale również nie wymagają tyle pracy, co te w bialej kapuście. Liście kapusty – pekinki łatwo oddzielić, ponadto gotujemy je tylko 2 minuy! Gołąbki z kapusty pekińskiej wyszły mi niezbyt duże, gdyż liście były dość wąskie. Z tej proporcji wyszło mi 19 mniejszych gołąbków.

Nie gotuję gołąbków w garnku, tylko umieszczam je w żaroodpornym naczyniu z pokrywą i piekę przez godzinę. Łatwo i przyjemnie!

Zobacz także → gołąbki bez zawijania z włoską kapustą.

(około 19 sztuk)

Składniki:

– 1 duża kapusta pekińska

– 500g mięsa mielonego z szynki

– 1 woreczek ryżu lub 100g suchego ryżu

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 jajko

– 2 łyżki oleju

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– szczypta ostrej papryki

– sól, pieprz, maggi

Sos pomidorowy:

– 2 ½ szklanki wody z blanszowania kapusty (600 ml)

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 czubata łyżka maki

– 3 łyżki gęstej śmietany

– cukier do smaku

– sól, pieprz

– po 1 łyżeczce bazylii i oregano

– garść świeżego posiekanego koperku do posypania

Jak zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej?

Ryż ugotować na półtwardo tj. 10 minut w osolonej wodzie. Z kapusty dddzielić liście i blanszować po kilka naraz w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Następnie wyjmować je delikatnie łyżką cedzakową na talerz do ostygnięcia.

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę, zestawić z ognia. Do miski włożyć mięso, dodać podsmażoną cebulęz czosnkiem, ugotowany ryż i drobno posiekany czosnek. Wbić jajko, dodać przyprawy – wymieszać na jednolitą masę.

Zgrubiały koniec każdego liścia kapusty (około 3 m) odciąć nożem. Na środek  nakładać porcję farszu, zwinąć do środka boki i ciasno zawijać jak krokiety. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi, które nam pozostały. Układać gołąbki dość ciasno, jeden przy drugim.

Przygotować sos pomidorowy: 2 ½ szklanki wody pozostałej z blanszowania kapusty przelać do rondelka i zagotować. Dodać koncentrat i przyprawy. Sos gotować chwilę na wolnym ogniu. W międzyczasie w ¼ szklanki wody rozmieszać łyżkę mąki tak, by nie było grudek a potem śmietanę. Dodać parę łyżek gorącego wywaru, by zahartować śmietanę. Następnie dodać do sosu i zagotować.

Gotowym sosem pomidorowym zalać gołąbki, zamknąć pokrywkę, wstawić do nagrzanego do 180˚C i piec przez 1 godzinę. Gołąbki podawać z ziemniakami puree, polane sosem. Można odgrzewać je na patelni. Nadają się do mrożenia.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Gołąbki z kapusty pekińskiej
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close