Sałatka z jajkiem i prażoną cebulką
Sałatka z jajkiem i prażoną cebulką
Smaczna i chrupiąca. Sałatka z prażoną cebulką na bazie jajek, z dodatkiem szynki, ogórka konserwowego i kukurydzy. Świetnie smakuje i jest niebanalna w smaku.
Sałatka z jajkiem i prażona cebulką jest łatwa i szybka w pryrządzeniu. Sprawdzi się zarówno na codzień, jak i na okazje. Zawiera bowiem powszechnie lubiane składniki.
Zobacz także → sałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem i kukurydzą.
(średnia salaterka; dla 4-6 osób)
Składniki:
– 6 jajek ugotowanych na twardo
– 200g szynki w kawałku
– garść prażonej cebulki
– 3-4 ogórki konserwowe
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 mała cebula
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę z jajkiem i prażoną cebulką?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić w małą kostkę. Ogórki i szynkę pokroić w niedużą kostkę. Kukurdzyę odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić drobno i sparzyć wrzątkiem.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą w większej misce. Dodać majonez i musztardę do smaku. Sałatkę doprawić solą oraz pieprzem. Na koniec dodać garść prażonej cebulki i wymieszać. Sałatkę z prażoną cebulką podawać schłodzoną w lodówce do pieczywa. Wierzch posypać prażoną cebulką – do dekoracji.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mam w szafce prażoną cebulkę i się zastanawiałam co z nią zrobić. Dziękuję za inspirację 🙂
Bardzo proszę 🙂