Placki Kwaśniewskiego z jajek i sera


Placki z jajek i sera to jeden z podstawowych przepisów w diecie Kwaśniewskiego opartej na dużym spożyciu tłuszczów nasyconych na rzecz ograniczenia węglowodanów.  Miesiąc temu odstawiłam na próbę pieczywo. Placki zastępują mi chleb i ewentualnie ziemniaki czy kluski. Spożywam je posmarowane masłem i serem, wędliną czy twarogiem, właściwie tak jak kanapki z chleba. Oczywiście nie trzeba być na diecie Kwaśniewskiego, by je spożywać, są bardzo smaczne, sycące i proste w wykonaniu. Ja je przygotowuję z połowy proporcji. Dla 2 osób starczają na ok. 2-3 dni (spożywając na śniadania i kolacje). Z podanej proporcji wychodzi średniej wielkości salaterka placków.

Składniki:

– 25 dag tłustego białego sera

– 8 jajek

– 2,5 płaskich łyżek mąki pszennej

– sól, suszony lubczyk lub inne zioło (w oryginale nie dodaje się soli ani ziół ale moim zdaniem placki są smaczniejsze)

– masło klarowane lub dobry olej np. z pestek winogron lub kokosowy (w oryginale jest smalec wieprzowy, którego nie lubię używać do długiego smażenia, bo dymi).

Ser rozetrzeć widelcem, wbić jajka, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Można użyć do tego miksera. Na patelni rozgrzać tłuszcz,  kłaść łyżką, kształtując okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Placki można jeść solo, jako chleb z masłem wędliną czy serkiem. Zastępują frytki, ziemniaki. Pokrojone w paski zastępują makaron.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

placki-kwasniewskiego-z-jajek-i-sera
loading...
loading...
Poprzedni Sałatka z groszkiem
Nastepny Łosoś smażony w ziołach

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *