MięsaPotrawy kryzysowePotrawy mączne

Pierogi z wątróbką

Pierogi z wątróbką

Smakowite i tanie danie z podrobów. Pierogi z wątróbką drobiową zaskoczą pozytywnie nie jedną osobę. Dobrze doprawiony, pachnący majerankiem farsz z wątróbki i delikatne ciasto pierogowe komponują się ze sobą idealnie.

Pierogi z nadzieniem z wątróbki to ciekawa alternatywa dla pierogów z mięsem. Świetnie smakują z wody polane skwarkami albo odsmażane na smalcu. Jak kto woli 🙂

Zobacz także

→ Pierogi z pasztetową.

Pierogi z surowym mięsem.

(50-60 sztuk)

Składniki:

Ciasto pierogowe:

– 500g mąki pszennej (typ 500 lub 550)

– około 1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju lub stopionego masła

– 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie z wątróbki:

– 500g wątróbki drobiowej

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka majeranku

– 1 jajko

– 1 łyżka bułki tartej

– 2 łyżki oleju lub smalcu

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo (do wyboru):

– skwarki/stopiony boczek/zeszklona na złoto cebulka/stopione masło.

Jak zrobić pierogi z wątróbką?

Nadzienie: Wątróbkę umyć pod zimną wodą, oczyścić z błonek, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć mąką i wymieszać. Cebule pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu lub oleju i zeszklić najpierw cebule.

Następnie podsmażyć wątróbkę przez około 8-10 minut. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Mięso z wątróbki doprawić solą, pieprzem, majerankiem i maggi. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. Lekko ostudzić, po czym zmielić w maszynce do mięsa. Do gotowego nadzienia dodać jajko oraz bułkę tartą, wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze odobinę bułki tartej.

Ciasto na pierogi: Na stolnicę lub do większej miski wysypać przesianą przez sito mąkę, dodać olej lub stopione masło oraz gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać kilka minut, do momentu aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco gorącej wody.

Ciasto na pierogi podzielić na 3 części. Wziąć jedną część, resztę zaś przykryć folią spożywczą, by nie wysychało. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka z ciasta napełniać 1 pełną łyżeczką farszu mięsnego. Dokładnie zlepiać brzegi, robiąc na koniec falbanki lub przyciskać końcówką widelca.

Kiedy część pierogów będzie już ulepiona, należy przykryć je bawełnianą ściereczką. W garnku zagotować osoloną wodę i dodać odrobinę oleju (pierogi nie będą się sklejać). Pierogi wrzucać na wrzątek partiami.

Pierogi z podrobami gotować od wypłynięcia 3 minuty. Następnie wykładać na talerze za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi z wątróbką podawać ze skwarkami, ze stopionym boczkiem, ze smażoną cebulką lub polane masłem.

Smacznego!

Helen G.

Pierogi z wątróbką
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button