Kotlety ziemniaczane


Kotlety ziemniaczane

Z ugotowanych i tłuczonych ziemniaków. Najsmaczniejsze kotlety ziemniaczane to lekko pikantne z dużą ilością zieleniny. Kotlety ziemniaczane to pyszne i zrowe wegetariańskie danie. Są nieskomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy wcześniej ugotować ziemniaki, przepuścić przez praskę lub porządnie ugnieść. Pamiętajcie tylko, aby ziemniaki były zimne. Masa będzie się wtedy lepiej formować.

Z kotletami z ziemniaków dobrze komponuje się przyprawa curry oraz mielona słodka i ostra papryka. Kotlety ziemniaczane możecie wzbogacić dodając do masy starty żółty ser.

Zobacz także

kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem

kotlety z kaszy jaglanej i brokuła.

(około 10 sztuk)

Składniki:

– 9 średniej wielkości ziemniaków

– 1 łyżka masła

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

– pół pęczka natki pietruszki

– 1 płaska łyżeczka curry

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ¼- ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety ziemniaczane?

Ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść i pozostawić do ostudzenia. Powinny być zimne. Obrać cebulę, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do ziemniaków, wbić jajko i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać.

Masę doprawić masę solą, pieprzem i ziołami. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. Formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety. Następnie obtaczać w jajku i bułce tartej. Kotlety ziemniaczane smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką, np.  pomidory ze śmietaną.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Buraczki na zimno
Nastepny Jakie zioła do potraw

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *