Kotlety ziemniaczane


Kotlety ziemniaczane

Z ugotowanych i tłuczonych ziemniaków. Najsmaczniejsze kotlety ziemniaczane to lekko pikantne z dużą ilością zieleniny. Kotlety ziemniaczane to pyszne i zdrowe wegetariańskie danie. Są nieskomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy wcześniej ugotować ziemniaki, przepuścić przez praskę lub porządnie ugnieść. Pamiętajcie tylko, aby ziemniaki były zimne. Masa będzie się wtedy lepiej formować.

Z kotletami z ziemniaków dobrze komponuje się przyprawa curry oraz mielona słodka i ostra papryka. Kotlety ziemniaczane możecie wzbogacić dodając do masy starty żółty ser.

Zobacz także

kotlety ziemniaczane z boczkiem

kotlety z kaszy jaglanej i brokuła.

(około 10 sztuk)

Składniki:

– 9 średniej wielkości ziemniaków

– 1 łyżka masła

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

– pół pęczka natki pietruszki

– 1 płaska łyżeczka curry

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ¼- ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety ziemniaczane?

Ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść i pozostawić do ostudzenia. Powinny być zimne. Obrać cebulę, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do ziemniaków, wbić jajko i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać.

Masę doprawić masę solą, pieprzem i ziołami. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. Formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety. Następnie obtaczać w jajku i bułce tartej. Kotlety ziemniaczane smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką, np.  pomidory ze śmietaną.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

kotlety-ziemniaczane2
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Buraczki na zimno
Nastepny Jakie zioła do potraw

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *