Kotlety ziemniaczane


Kotlety ziemniaczane

Najsmaczniejsze są lekko pikantne z dużą ilością zieleniny. Kotlety ziemniaczane to pyszne wegetariańskie danie. Są nieskomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy wcześniej ugotować ziemniaki, przepuścić przez praskę lub porządnie ugnieść. Pamiętajcie tylko, aby były zimne. Masa będzie się lepiej formować. Z kotletami z ziemniaków dobrze komponuje się przyprawa curry oraz mielona słodka i ostra papryka. Serdecznie polecam również moje kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem oraz kotlety z kaszy jaglanej i brokuła.

(ok. 10 sztuk)

Składniki:

– 9 średniej wielkości ziemniaków

– 1 łyżka masła

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

– pół pęczka natki pietruszki

– 1 płaska łyżeczka curry

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ¼- ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety ziemniaczane?

Ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść i pozostawić do ostudzenia. Powinny być zimne. Obrać cebulę, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do ziemniaków, wbić jajko i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Doprawić masę solą, pieprzem i ziołami. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać tak, by powstała gładka masa. Formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety, obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką, np. z pomidorami ze śmietaną.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kotlety-ziemniaczanekotlety-ziemniaczane1kotlety-ziemniaczane2kotlety-ziemniaczane3
loading...
Poprzedni Buraczki na zimno
Nastepny Jakie zioła do potraw

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *