Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane
Z ugotowanych i tłuczonych ziemniaków. Najsmaczniejsze kotlety ziemniaczane to lekko pikantne z dużą ilością zieleniny. Kotlety ziemniaczane to pyszne i zdrowe wegetariańskie danie. Są nieskomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy wcześniej ugotować ziemniaki, przepuścić przez praskę lub porządnie ugnieść. Pamiętajcie tylko, aby ziemniaki były zimne. Masa będzie się wtedy lepiej formować.
Z kotletami z ziemniaków dobrze komponuje się przyprawa curry oraz mielona słodka i ostra papryka. Kotlety ziemniaczane możecie wzbogacić dodając do masy starty żółty ser.
Zobacz także
→ kotlety ziemniaczane z boczkiem
→ kotlety z kaszy jaglanej i brokuła.
(około 10 sztuk)
Składniki:
– 9 średniej wielkości ziemniaków
– 1 łyżka masła
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– pół pęczka natki pietruszki
– 1 płaska łyżeczka curry
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– ¼- ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– bułka tarta do obtoczenia kotletów
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kotlety ziemniaczane?
Ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść i pozostawić do ostudzenia. Powinny być zimne. Obrać cebulę, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do ziemniaków, wbić jajko i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać.
Masę doprawić masę solą, pieprzem i ziołami. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. Formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety. Następnie obtaczać w jajku i bułce tartej. Kotlety ziemniaczane smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką, np. pomidory ze śmietaną.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć