Racuchy drożdżowe jak pączki


Racuchy drożdżowe jak pączki

Są doskonałą słodką przekąską, także na Tłusty Czwartek. Wedle tradycji zjedzenie w ten dzień tłustego pączka albo innego tłustego deseru typu faworki zapewni nam obfitość na cały rok. Takie racuchy to jedno z moich smaków dzieciństwa. Panie  kucharki w przedszkolu przygotowywały nam czasem racuchy, które wyglądem przypominały pączki. Do dziś pamiętam ten wspaniały smak! Moja mama takich racuchów nie potrafiła zrobić, choć nieraz jej tłumaczyłam co i jak. Postanowiłam w końcu odtworzyć ten  pamiętny smak racuchów. I udało się! Racuchy drożdżowe są puchate i mięciutkie niczym pączki. Zróbcie je swoim pociechom a będą szaleć z radości:) Polecam również mój przepis na pączki serowe.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej (340g)

– 2 jajka

– 1 szklanka mleka

– 25g drożdży

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)

– szczypta soli

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania albo konfitury (dałam truskawkowe)

– olej do smażenia

Jak zrobić racuchy drożdżowe jak pączki?

Mleko podgrzać w garnuszku. Drożdże rozkruszyć w wysokim naczyniu (drożdże rosną), zalać połową szklanki ciepłego mleka dodać cukier. Przykryć talerzykiem. Odstawić na 15 minut, by wyrosły. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać zaczyn drożdżowy, resztę mleka, szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Można dodać spirytus, jeśli mamy. Zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu przed racuchy tłuszczu. Drewnianą łyżką dokładnie wymieszać ciasto. Powinno być lekko lejące. Przykryć ściereczką i odstawić, najlepiej w ciepłe miejsce na 1 godzinę, bądź nieco dłużej. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Około ¾ litra oleju dobrze rozgrzać w płaskim garnku lub głębokiej patelni. Kubeczek napełnić gorącą wodą i moczyć łyżkę (użyłam drewnianej) za każdym razem przed nabieraniem porcji ciasta. Zapobiegnie to przywieraniu ciasta. Następnie kłaść porcję na rozgrzany olej. Smażyć racuchy kilka minut na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Wykładać na talerz wyłożony papierem, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Racuchy drożdżowe jak pączki spożywać ciepłe. Można posypać cukrem pudrem. Świetnie też smakują maczane w konfiturze (u mnie malinowa).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

racuchy-drozdzowe-ala-paczki2racuchy-drozdzowe-ala-paczki1racuchy-drozdzowe-ala-paczkiracuchy-drozdzowe-ala-paczki3
loading...
Poprzedni Sałatka z papryką i jajkiem
Nastepny Naturalne soki Oleofarm z owoców żurawiny i czarnej porzeczki

5 komentarzy

  1. agata
    3 lutego 2016
    Odpowiedz

    Dopiero dzisiaj sobie uświadomiłam, że jutro już Tłusty Czwartek! :)

  2. Asia
    14 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Robiłam racuchy z tego przepisu i rzeczywiście smakują wspaniale. Zamierzam zrobić je na wigilię :) Niestety, nie dałam spirytusu i wyszły moim zdaniem za tłuste. Czy zamiast spirytusu mogę dać łyżeczkę octu i efekt będzie ten sam?

    Pozdrawiam
    Asia

    • Helen G.
      Helen G.
      14 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Ocet raczej nie pasuje. Najlepiej dać spirytus albo z niego zrezygnować i dodatkowo odsączać pączki na kilku warstwach papierowego ręcznika.Racuchy są rzeczywiście dość tłuste, jak pączki zresztą :)

  3. lukaszmakeup.pl
    20 lutego 2017
    Odpowiedz

    mniam zdecydowanie mniam :D

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *