Faworki


Faworki

To inaczej chrusty albo chruściki. Faworki są popularnym deserem w okresie karnawału oraz na Tłusty Czwartek. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Korzystałam ze sprawdzonego przepisu mojej kochanej mamy ;-) Faworki wyszły przepyszne!

Chrusty można smażyć zarówno na smalcu, jak i na oleju. Mnie na smalcu tak nie smakują, gdyż są zbyt tłuste, podczas smażenia czuć charakterystyczny zapach. Faworki dosyć szybko się je robi :-) Dodatek spirytusu sprawia, że chrusty nie wchłaniają tak tłuszczu i są przez to lżej strawne. Ja dodatkowo zwykle daję do ciasta jeszcze łyżeczkę octu jabłkowego, który korzystnie działa na trawienie.

(1 pełny duży talerz/półmisek faworków)

Składniki:

– 200g mąki

– 3 żółtka

– 4 łyżki gęstej śmietany (18%)

– 2 łyżki miękkiego masła

– 2 łyżki cukru pudru

– kilka kropli esencji waniliowej

– szczypta soli

– 2 łyżki spirytusu

– 1 łyżeczka octu jabłkowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania

– 1 l oleju do smażenia

Jak zrobić faworki?

Mąkę przesiać przez sito i wsypać do miski. Dodać żółtka, cukier puder, olejek waniliowy, śmietanę, spirytus, ocet, miękkie masło i szczyptę soli. Dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto uderzać przez kilka minut wałkiem. Zwijać i znów rozpłaszczać. Zabieg ten sprawi, że wtłoczymy do ciasta pęcherzyki powietrza.

Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek (im cieńszy, tym faworki będą smaczniejsze). Nożem bądź radełkiem pokroić na wąskie paski  2,5-3 cm szerokości i 10 cm długości. Na środku każdego paska zrobić nożem nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta.

W płaskim rondlu lub na głębszej patelni rozgrzać 1 litr oleju. Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładać faworki porcjami. Smażyć na średnim ogniu na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone faworki układać na talerzu. Jak przestygną, posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Placki ziemniaczane z marchewką
Nastepny Pierogi z surowym mięsem mielonym

16 komentarzy

  1. magma
    5 lutego 2018
    Odpowiedz

    świetne Ci wyszły:)

  2. Justyna
    5 lutego 2018
    Odpowiedz

    Wyglądają bardzo smacznie! :)

  3. Emcia
    5 lutego 2018
    Odpowiedz

    O tak :) w tłusty czwartek nie może zabraknąć takich faworków!

  4. agnes
    5 lutego 2018
    Odpowiedz

    A musze dodawac spirytus?

    • Helen G.
      Helen G.
      5 lutego 2018
      Odpowiedz

      Spirytus zapobiega nadmiernemu wchlanianiu tluszczu.Faworki sa wtedy lzej strawne.

  5. agnes
    5 lutego 2018
    Odpowiedz

    a moze byc Wodka bo nie mam spirytusu? I w jakiej ilosci

    • Helen G.
      Helen G.
      13 listopada 2015
      Odpowiedz

      Może być ewentualnie wódka, z rumem nie próbowałam.

  6. mojamalakuchnia
    5 lutego 2018
    Odpowiedz

    też będę robiła te wspaniałości na czwartek. już się nie mogę doczekać. mniam!

    • Helen G.
      Helen G.
      5 lutego 2018
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :)

  7. pirelka
    5 lutego 2018
    Odpowiedz

    Osobiście za faworkami nie przepadam.

  8. Ania
    5 lutego 2018
    Odpowiedz

    Zbliża się tłusty czwartek wielkimi krokami a ja nie umiem faworków robić ale pączki to wielkie robie i aż boje się ile ludzi u mnie w ten dzień będzie :) za to sąsiadka faworki robi to się wymienimy :)

    • Helen G.
      Helen G.
      5 lutego 2018
      Odpowiedz

      Pączki też są super, fajnie że robisz sama :-)

  9. Beti
    6 lutego 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam je ☺️☺️☺️

    • Helen G.
      Helen G.
      6 lutego 2018
      Odpowiedz

      Ja też :)

    • Ania
      10 lutego 2018
      Odpowiedz

      Od dawna sama robię, te ze sklepu też zjem ale mimo wszystko wole te moje :)

  10. Marzena
    7 lutego 2018
    Odpowiedz

    Mniam uwielbiam 😃

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *