Faworki


Faworki to idealny pomysł na Tłusty Czwartek! Nazywane są też chrustami. Korzystałam z przepisu mojej kochanej mamy ;-) Przyznaję, robiłam je pierwszy raz w życiu. Chyba zbyt dużo dałam proszku do pieczenia, bo wyszły zbyt puchate oraz trochę za szerokie. No ale za to jakie pyszne! Faworki można smażyć zarówno na smalcu, jak i na oleju. Mnie na smalcu tak nie smakują, gdyż są zbyt tłuste i mają charakterystyczny zapach. Przepis jest sprawdzony. Faworki wyszły bardzo chrupkie. Dosyć szybko się je robi.  Z tej proporcji wychodzą dwa pełne talerze, więc wystarczająco dla rodziny.

(Dla 4 -5 osób)

Składniki:

– 200g mąki

– 3 żółtka

– 4 łyżki gęstej śmietany (18%)

– 2 łyżki miękkiego masła

– 1-2 łyżki cukru pudru

– kilka kropli esencji waniliowej

– szczypta soli

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki spirytusu

– 1 łyżeczka octu

–  olej do smażenia

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania

Mąkę i proszek przesiać przez sito, wsypać do miski. Dodać  żółtka, cukier puder, olejek waniliowy, śmietanę, spirytus, ocet, miękkie masło i szczyptę soli. Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek (im cieńszy, tym faworki będą smaczniejsze). Nożem bądź radełkiem pokroić na wąskie paski  3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego paska zrobić nożem nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta.

W płaskim rondlu rozgrzać smalec bądź olej (ok. 3/4 butelki). Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładać faworki porcjami. Smażyć na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone faworki układać na dużym talerzu bądź półmisku warstwami, posypując cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

faworkifaworki2
loading...
loading...
Poprzedni Chleb sitkowy
Nastepny Muszle conchiglioni nadziewane mięsem mielonym

8 komentarzy

  1. magma
    26 lutego 2014
    Odpowiedz

    świetne Ci wyszły:)

  2. Emcia
    26 lutego 2014
    Odpowiedz

    O tak :) w tłusty czwartek nie może zabraknąć takich faworków!

  3. Justyna
    27 lutego 2014
    Odpowiedz

    Wyglądają bardzo smacznie! :)

  4. agnes
    12 listopada 2015
    Odpowiedz

    A musze dodawac spirytus?

    • Helen G.
      Helen G.
      12 listopada 2015
      Odpowiedz

      Spirytus zapobiega nadmiernemu wchlanianiu tluszczu.Faworki sa wtedy lzej strawne.

  5. agnes
    13 listopada 2015
    Odpowiedz

    a moze byc Wodka bo nie mam spirytusu? I w jakiej ilosci

    • Helen G.
      Helen G.
      13 listopada 2015
      Odpowiedz

      Może być ewentualnie wódka, z rumem nie próbowałam.

  6. agnes
    13 listopada 2015
    Odpowiedz

    ALBO RUM?

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *