Faworki
Faworki
To inaczej chrusty albo chruściki. Faworki są popularnym deserem w okresie karnawału oraz na Tłusty Czwartek. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Korzystałam ze sprawdzonego przepisu mojej kochanej mamy 😉 Faworki wyszły przepyszne!
Chrusty można smażyć zarówno na smalcu, jak i na oleju. Mnie na smalcu tak nie smakują, gdyż są zbyt tłuste, podczas smażenia czuć charakterystyczny zapach. Faworki dosyć szybko się je robi 🙂 Dodatek spirytusu sprawia, że chrusty nie wchłaniają tak tłuszczu i są przez to lżej strawne. Ja dodatkowo zwykle daję do ciasta jeszcze łyżeczkę octu jabłkowego, który korzystnie działa na trawienie.
Zobacz także
→ racuchy drożdżowe jak pączki
(1 pełny duży talerz/półmisek faworków)
Składniki:
– 200g mąki
– 3 żółtka
– 4 łyżki gęstej śmietany (18%)
– 2 łyżki miękkiego masła
– 2 łyżki cukru pudru
– kilka kropli esencji waniliowej
– szczypta soli
– 2 łyżki spirytusu
– 1 łyżeczka octu jabłkowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania
– 1 litr oleju do smażenia
▌Jak zrobić faworki?
Mąkę przesiać przez sito i wsypać do miski. Dodać żółtka, cukier puder, olejek waniliowy, śmietanę, spirytus, ocet, miękkie masło i szczyptę soli. Dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto uderzać przez kilka minut wałkiem. Zwijać i znów rozpłaszczać. Zabieg ten sprawi, że wtłoczymy do ciasta pęcherzyki powietrza.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek (im cieńszy, tym faworki będą smaczniejsze). Nożem bądź radełkiem pokroić na wąskie paski 2,5-3 cm szerokości i 10 cm długości. Na środku każdego paska zrobić nożem nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta.
W płaskim rondlu lub na głębszej patelni rozgrzać 1 litr oleju. Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładać faworki porcjami. Smażyć na średnim ogniu na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone faworki układać na talerzu. Jak przestygną, posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
świetne Ci wyszły:)
Wyglądają bardzo smacznie! 🙂
O tak 🙂 w tłusty czwartek nie może zabraknąć takich faworków!
A musze dodawac spirytus?
Spirytus zapobiega nadmiernemu wchlanianiu tluszczu.Faworki sa wtedy lzej strawne.
a moze byc Wodka bo nie mam spirytusu? I w jakiej ilosci
Może być ewentualnie wódka, z rumem nie próbowałam.
też będę robiła te wspaniałości na czwartek. już się nie mogę doczekać. mniam!
Serdecznie polecam 🙂
Osobiście za faworkami nie przepadam.
Zbliża się tłusty czwartek wielkimi krokami a ja nie umiem faworków robić ale pączki to wielkie robie i aż boje się ile ludzi u mnie w ten dzień będzie 🙂 za to sąsiadka faworki robi to się wymienimy 🙂
Pączki też są super, fajnie że robisz sama 🙂
Uwielbiam je ☺️☺️☺️
Ja też 🙂
Od dawna sama robię, te ze sklepu też zjem ale mimo wszystko wole te moje 🙂
Mniam uwielbiam 😃
Domowe faworki są najlepsze 🙂
To prawda 😉