Miodownik z kremem z kaszy manny


Miodownik z kremem z kaszy manny

Ciasto to jest często określane jako „Stefanka”. Miodownik z kremem z kaszy manny to wypiek, którego nie może u mnie zabraknąć na Boże Narodzenie. Ciasto miodowe po zmięknięciu w lodówce jest mięciutkie i wilgotne. Nie jest bardzo słodkie, a w sam raz. Delikatny krem z kaszy manny zwany grysikowym, dodaje lekkości ciastu. Pamiętajcie tylko, że miodownika trzeba tylko nieco wcześniej przygotować, najlepiej na 2 dni przed wizytą gości, by zmiękło. Polecam:) Innym ciekawym przykładem ciasta miodowego jest ciasto snikers oraz orzechowiec.

(średnia blacha o wym. 23×28 cm)

Składniki:

Ciasto miodowe:

– 3 ½ szklanki mąki

– 3 łyżki miodu

– 3 łyżki śmietany

– 2 jajka

– 1 szklanka cukru

– ¼ kostki margaryny

– 1 łyżeczka sody

Krem z kaszy manny (grysikowy):

– ½ l mleka

– 5 kopiastych łyżek kaszy manny

– ¾ szklanki cukru pudru

– 1 cukier waniliowy

– 200g margaryny

Polewa:

– 2 łyżki kakao

– 3 łyżki cukru pudru

– 2 łyżki mleka

– 1/4 kostki masła lub margaryny

– 4-5 łyżek pokruszonych orzechów włoskich

Jak zrobić miodownik z kremem z kaszy manny?

Ciasto miodowe: W rondlu roztopić margarynę, dodać cukier i miód. Zagotować. Ostudzić. Przełożyć do miski, dodać śmietanę, mąkę, sodę i jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Każdy placek piec kolejno w  średniej blaszce o wym. 23×28 cm lub dużej (będzie nieco niższe) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180˚C przez 15-20 minut.

Krem z kaszy manny (grysikowy): Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać kaszę manną. Intensywnie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować na małym ognie przez 3 minuty. Następnie dodać podzieloną na kawałki margarynę i dobrze rozmieszać. Pozostawić do wystudzenia. Jeszcze ciepłym kremem przekładać placki. Na wierzch polać polewą i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Miodownik z kremem należy trzymać co najmniej 1 dobę w lodówce przed podaniem, by ciasto miodowe zmiękło. Najlepiej zrobić je na 2 dni wcześniej. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

miodownik-z-kremem-grysikowym-z-kaszy-mannymiodownik-z-kremem-grysikowym-z-kaszy-manny3miodownik-z-kremem-grysikowym-z-kaszy-manny2miodownik-z-kremem-grysikowym-z-kaszy-manny1
loading...
Poprzedni Quesadillas z kurczakiem
Nastepny Zapiekanka rybna z groszkiem

14 komentarzy

  1. tyśka
    13 marca 2012
    Odpowiedz

    wygląda przepysznie:-)

  2. sniadankomania
    13 marca 2012
    Odpowiedz

    wygląda przepysznie! mmm aż się chce kawałek ;D

  3. wildkiss
    30 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    muszę to zrobić! mmmm <3

  4. ewciabanas
    10 października 2012
    Odpowiedz

    jakiej śmietany????

  5. Helen
    10 października 2012
    Odpowiedz

    Daję gęstą 18%.

  6. Dosia
    21 grudnia 2012
    Odpowiedz

    właśnie zrobiłam.
    Wygląda przepysznie, a jakie będzie, to się okaże, ponieważ, jesteśmy uczuleni na mleko pod każdą postacią, więc nastąpiła modyfikacja. Zamiast śmietany – mleko kokosowe z odrobiną cytryny, a kaszę mannę gotowałam na mleku ryżowym i mleku kokosowym, i wyszła smakowita masa.
    dzięki ;)
    Radosnych Świąt!

  7. Helen
    21 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pamiętaj by ciasto leżało w lodówce 2 dni, zanim je podasz, bo musi zmięknąć. Tobie także życzę Radosnych i Udanych Świąt!!!

  8. B.
    7 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    I to jest właśnie to! Od kilku lat szukałam przepisu na taki krem jak ten. Niby wiedziałam, że ma być z kaszki, ale nie wiedziałam, że sekret tkwi w wymieszaniu ciepłej kaszki z margaryną. Świetny przepis!

  9. Helen
    7 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    Cieszę się:) krem jest bardzo smaczny:) polecam:)

  10. Elżbieta Dz.
    4 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Potwierdzam…ciasto jest rewelacyjne. Najlepiej smakuje jak sobą najdzie.

  11. Ewa
    19 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Często piekę to ciasto,dodając powidła przed kremem grysikowym…..jest super

    • Helen G.
      Helen G.
      19 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Nie próbowałam z powidłami, fajny pomysł. Dziękuję za inspirację ;-)

  12. Wies
    5 maja 2017
    Odpowiedz

    Czy moge zamienic margaryne na maslo?

    • Helen G.
      Helen G.
      5 maja 2017
      Odpowiedz

      Tak, oczywiście.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *