Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Miodownik z kremem z kaszy manny

Miodownik z kremem z kaszy manny

Ciasto to jest często określane jako „Stefanka”. Miodownik z kremem z kaszy manny to wypiek, którego nie może u mnie zabraknąć na Boże Narodzenie. Ciasto miodowe po zmięknięciu w lodówce jest mięciutkie i wilgotne. Nie jest bardzo słodkie, a w sam raz.

Delikatny krem z kaszy manny zwany grysikowym, dodaje lekkości ciastu. Pamiętajcie tylko, że miodownika trzeba tylko nieco wcześniej przygotować, najlepiej na 2 dni przed wizytą gości, by zmiękło. Polecam:) Innym ciekawym przykładem ciasta miodowego jest ciasto snikers oraz orzechowiec.

(średnia blacha o wym. 23×28 cm)

Składniki:

Ciasto miodowe:

– 3 ½ szklanki mąki

– 3 łyżki miodu

– 3 łyżki śmietany

– 2 jajka

– 1 szklanka cukru

– ¼ kostki margaryny

– 1 łyżeczka sody

Krem z kaszy manny (grysikowy):

– ½ l mleka

– 5 kopiastych łyżek kaszy manny

– ¾ szklanki cukru pudru

– 1 cukier waniliowy

– 200g margaryny

Polewa:

– 2 łyżki kakao

– 3 łyżki cukru pudru

– 2 łyżki mleka

– 1/4 kostki masła lub margaryny

– 4-5 łyżek pokruszonych orzechów włoskich

Jak zrobić miodownik z kremem z kaszy manny?

Ciasto miodowe: W rondlu roztopić margarynę, dodać cukier i miód. Zagotować. Ostudzić. Przełożyć do miski, dodać śmietanę, mąkę, sodę i jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Każdy placek piec kolejno w  średniej blaszce o wym. 23×28 cm lub dużej (ciasto będzie nieco niższe) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180˚C przez 15-20 minut.

Krem z kaszy manny (grysikowy): Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać kaszę manną. Intensywnie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować na małym ognie przez 3 minuty. Następnie dodać podzieloną na kawałki margarynę i dobrze rozmieszać. Pozostawić do wystudzenia. Jeszcze ciepłym kremem przekładać placki.

Polewa: W rondelu roztopić margarynę z cukrem, następnie dodać mleko i kakao. Mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy.

Wierzch ciasta polać polewą i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Miodownik z kremem należy trzymać co najmniej 1 dobę w lodówce przed podaniem, by ciasto miodowe zmiękło. Najlepiej zrobić je na 2 dni wcześniej. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

miodownik-z-kremem-grysikowym-z-kaszy-manny3
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

20 komentarzy

  1. właśnie zrobiłam.
    Wygląda przepysznie, a jakie będzie, to się okaże, ponieważ, jesteśmy uczuleni na mleko pod każdą postacią, więc nastąpiła modyfikacja. Zamiast śmietany – mleko kokosowe z odrobiną cytryny, a kaszę mannę gotowałam na mleku ryżowym i mleku kokosowym, i wyszła smakowita masa.
    dzięki ;)
    Radosnych Świąt!

  2. Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pamiętaj by ciasto leżało w lodówce 2 dni, zanim je podasz, bo musi zmięknąć. Tobie także życzę Radosnych i Udanych Świąt!!!

  3. I to jest właśnie to! Od kilku lat szukałam przepisu na taki krem jak ten. Niby wiedziałam, że ma być z kaszki, ale nie wiedziałam, że sekret tkwi w wymieszaniu ciepłej kaszki z margaryną. Świetny przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close