Potrawy mącznePotrawy ŚwiątecznePrzekąskiWegetariańskie

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Na cieście drożdżowym. Paszteciki z kapustą i pieczarkami są wspaniale mięciutkie. Idealnie nadają się do odgrzania w piekarniku, opiekaczu czy nawet w kuchence mikrofalowej. Bez problemu można nadmiar pasztecików zamrozić. Farsz z kapusty i pieczarek wzbogaciłam dodatkiem startej marchewki.

Paszteciki z pieczarkami są idealne zarówno na święta czy na wszelkie imprezy. Doskonałe z filiżanką gorącego barszczyku.

Zobacz także → paszteciki z farszem ruskim.

(1 duża blacha pasztecików; dla 4-6 osób)

Składniki:

Ciasto drożdżowe na paszteciki:

– 400g mąki

– 250 ml ciepłego mleka

– 5 łyżek oleju

– 20g świeżych drożdży

– 1 łyżka cukru

– 1 jajko

– 1 niepełna łyżeczka soli

Farsz z kapusty i pieczarek:

– 350g kiszonej kapusty

– 250g pieczarek

– 1 marchewka

– 1 duża cebula

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2 oleju

– suszona lub świeża natka pietruszki

– sól pieprz

Dodatkowo:

– 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania pasztecików

– sezam, czarnuszka do posypania

Jak zrobić paszteciki z kapustą i pieczarkami?

Farsz z kapusty i pieczarek: Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i drobno posiekać nożem. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją opłukać pod zimną wodą. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Kapsutę dokładnie odcedzić.

Pieczarki opłukać, obrać,następnie pokroić w małą kostkę. Cebulę również drobno pokroić, zeszklić na oleju. Następnie dodać  pieczarki. Smażyć razem około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać startą na tarce o małych oczkach marchewkę. Smażyć jeszcze około 2 minuty. Na koniec odlać nadmiar wody z pieczarek.

Podsmażone pieczarki z cebulą połączyć z ugotowaną kapustą. Smażyć razem kilka minut często mieszając. Farsz doprawić solą i pieprzem. Można dodać suszoną lub posiekaną natkę pietruszki.

Ciasto drożdżowe: Zaczynamy od zaczynu drożdżowego. Mleko chwilkę podgrzać w rondelku (powinno być tylko lekko ciepłe a nie gorące), z czego 50 ml wlać do garnuszka, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką odstawić na około 10 minut aż zacznie „pracować”.

W dużej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, olej, jajko i sól. Następnie dodać zaczyn z drożdży i wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Kulę ciasta podsypać mąką. Włożyć do miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięta na 45-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiać, po czym podzielić na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko każdą na kształt prostokąta.

Na każdy placek wyłożyć równomiernie porcję farszu. Zwinąć od dłuższego boku w rulon i zlepić dokładnie na całej długości. Gotowe 3 ruloniki wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każdy pokroić ostrym nożem w romby o szerokości około 3 cm (nie rozsuwać pasztecików). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 190°C. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać dowolnie sezamem lub/i czarnuszką. Piec około 20 minut do zarumienienia. Paszteciki z kapustą i pieczarkami podawać gorące z filiżanką gorącego barszczu czerwonego.

Smacznego!

Helen G.

Paszteciki z kapustą i pieczarkami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button