Szybkie paszteciki z farszem ruskim


Szybkie paszteciki z farszem ruskim

Chrupiące, bo upieczone na gotowym cieście francuskim. Szybkie paszteciki z farszem ruskim to smaczna przekąska na ciepło. Świetnie sprawdzi się nie tylko podczas domowym przyjęć ale również na obiad z kubkiem maślanki czy kefiru. Paszteciki z nadzieniem ruskim są alternatywą dla dość pracochłonnych pierogów ruskich. Znacznie szybciej się je robi.

Ciasto francuskie jest dostępne w każdym markecie, nawet w dyskontach. Polecam wam to świeże z lodówki. Farsz ruski wzbogaciłam o dodatek wędzonego boczku, który doskonale podkręca walory smakowe potrawy. Możecie użyć zarówno boczku wędzonego surowego, jak i parzonego. Choć moim zdaniem ten pierwszy jest smaczniejszy. Swoje paszteciki ruskie posypałam sezamem. Można też użyć czarnuszki albo kminku albo w ogóle nie dawać posypki.

Serdecznie polecam wam również:

paszteciki z kapustą i grzybami

kurczak w cieście francuskim (rożki).

(19 sztuk)

Składniki:

– 600-700g ziemniaków

– 300g twarogu półtłustego lub tłustego

– 15 dag wędzonego boczku

– 1 duża cebula

– 2 łyżki smalcu lub oleju

– maggi (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– 1 jajko wymieszane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania

– sezam/kminek albo czarnuszka do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić szybkie paszteciki z farszem ruskim?

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i dokładnie ugnieść tłuczkiem na gładką masę. Odstawić do ostudzenia. Boczek pokroić w małą kostkę stopić na patelni na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia. Jeśli jest zbyt chudy, dodać nieco smalcu. Podsmażony boczek przełożyć na talerz.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię dodać 2 łyżki smalcu lub oleju i podsmażyć cebulę na dużym ogniu aż zbrązowieje. Należy ją często mieszać, by się nie przypaliła. Taka przysmażona cebulka na złoto ma niepowtarzalny smak. Zawsze taką daję do farszu ruskiego.

Do ziemniaków dodać twaróg i ugnieść dokładnie tłuczkiem lub widelcem. Następnie dodać stopiony boczek i cebulkę. Masę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi. Farsz ruski powinien mieć wyrazisty smak.

Arkusze ciasta francuskiego rozwinąć. Po jednej stronie wzdłuż dłuższego boku wyłożyć porcję farszu  na grubość około 5 cm. Zawijać w rulon od począwszy od miejsca farszu. Boki ciasta francuskiego zlepić. Następnie kroić na 3-4 cm kawałki. Czynność powtórzyć z drugim arkuszem ciasta. Paszteciki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżeczką mleka.

Wierzch pasztecików francuskich można posypać sezamem, czarnuszką albo kminkiem lub pozostawić solo. Paszteciki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 20 minut do zarumienienia. Paszteciki z farszem ruskim podawać solo lub z kubkiem maślanki albo kefiru.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Baletki - ciasteczka z marmoladą i makiem
Nastepny Placki ziemniaczane z marchewką

17 komentarzy

  1. kosmetykofanki
    31 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Idealne do gorącego czerwonego barszczyku, pychotka :)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Pasuje również do nich kefir albo maślanka.

  2. Ania
    31 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Takich pasztecików z ruskim farszem jeszcze nie jadłam, ze szpinakiem albo kapustą to tak :)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Ze szpinakiem i kapustą też są bardzo smaczne :)

  3. Słodyczarnia
    31 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam paszteciki a te wyglądają wyśmienicie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję serdecznie :)

  4. Po prostu pycha
    31 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie szybkie przekąski! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lutego 2018
      Odpowiedz

      Ja również :)

  5. Magda
    1 lutego 2018
    Odpowiedz

    Fajne paszteciki, z ciasta francuskiego zawsze wychodzi coś pysznego :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lutego 2018
      Odpowiedz

      Zgadzam się :)

  6. Ervish
    1 lutego 2018
    Odpowiedz

    Głód nie bedzie doskwierał ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lutego 2018
      Odpowiedz

      Dokładnie :)

  7. Ewa
    1 lutego 2018
    Odpowiedz

    Wyszły perfekcyjnie:) Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce:)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lutego 2018
      Odpowiedz

      Zgadzam się:) Ja dość często kupuję przynajmniej 1 opakowanie :)

  8. Królowa Karo
    1 lutego 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam pierogi ruskie, więc już czuję, że i te paszteciki polubię :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lutego 2018
      Odpowiedz

      Ja też jestem fanką ruskich pierogów ;-)

  9. Kuchnia MagdaLeny
    2 lutego 2018
    Odpowiedz

    uwielbiam pierogi ruskie, więc takie paszteciki też na pewno posmakowałby mi :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *