Pizza z patelni


Pizza z patelni

Wszyscy mniej czy bardziej kochamy ją jeść. Okazuje się, że aby zrobić pizzę wcale musimy mieć pieca, czy jak przystało na warunki domowe – piekarnika. Pizzę można przyrządzić także na patelni i to w przysłowiowe 10-15 minut. To świetna alternatywa dla osób, którym nie chce się czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego oraz dla tych, którzy nie posiadają piekarnika. Na pomysł zrobienia pizzy z patelni wpadłam kilka lat temu, jak wynajmowałam mieszkanie w górach, w którym właśnie nie było piekarnika. Pizza z patelni nie zawiera drożdży. Jest również bardzo smaczna, choć nieco inna w smaku, jak ta z ciasta drożdżowego. Dodatki możecie modyfikować w zależności od upodobań. Jeśli zrobicie pizzę na większej patelni, też się uda, tylko będzie nieco cieńsza:)

(1 pizza z patelni;  ta na zdjęciu ma średnicę 24 cm)

ciasto:

– 1 ½ szklanki mąki pszennej

– ⅔ szklanki ciepłej wody

– 3 łyżeczki oleju

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– ok. ⅔ łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki ketchupu

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka przyprawy do pizzy lub po pół łyżeczki bazylii, oregano i tymianku

– ½ łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem (opcjonalnie)

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Nadzienie:

– 1 nieduży pomidor

– 4 plastry salami

– pół papryki w dowolnym kolorze

– kilka oliwek

– tarty żółty ser lub mozarella

Dodatkowo:

– 2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia

– świeża bazylia do dekoracji

– ketchup do polania pizzy

Jak zrobić pizzę z patelni?

Mąkę przesiać przez sito. Wlać olej, dodać sól, proszek do pieczenia oraz ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto.  Podsypywać mąką, aby się nie kleiło. Ciasto rozwałkować na kształt koła odpowiadającemu naszej patelni. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju albo masła klarowanego, posmarować tłuszczem też boki  i rozgrzać. Położyć ciasto, przykryć pokrywką i smażyć nie średnim ogniu przez kilka minut, dopóki wyraźnie się nie zarumieni. Następnie przewrócić na drugą stronę i posmarować sosem pomidorowym. Położyć plastry salami, następnie plastry pomidora, paprykę pokrojoną w kostkę oraz oliwki pokrojone plasterki. Pizzę posypać startym żółtym serem albo mozarellą. Przykryć pokrywką i smażyć kolejne kilka minut. Pizzę z patelni podawać gorącą udekorowaną listkami bazylii, polaną ketchupem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pizza-z-patelnipizza-z-patelni4pizza-z-patelni3pizza-z-patelni2pizza-z-patelni1
loading...
Poprzedni Twarożek z miodem
Nastepny Bliny, drożdżowe placki pszenno-gryczane

10 komentarzy

  1. zjedz_mnie
    8 lutego 2017
    Odpowiedz

    Pomysł ciekawy. Choć dysponuję piekarnikiem to chętnie wypróbuje Twój pomysł:)

  2. Ewelina Serafińska
    8 lutego 2017
    Odpowiedz

    cudownie wygląda ;)

  3. venswifestyle
    8 lutego 2017
    Odpowiedz

    Przepis z kategorii genialnych :)))uwielbiam pizze,wiec ten przepis zagosci u mnie na stale :))) dzieki ,pozdrawiam.

  4. AnetaO
    12 lutego 2017
    Odpowiedz

    Świetny przepis :)

  5. Moja pasja smaku
    12 lutego 2017
    Odpowiedz

    Ale smakowicie się prezentuje ! :)

  6. Emi
    13 lutego 2017
    Odpowiedz

    Super pomysł na szybką pizzę. Na pewno wypróbuję ☺

  7. Marzena Calluna
    13 lutego 2017
    Odpowiedz

    Pizza dla mieszkańców akademika ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 lutego 2017
      Odpowiedz

      Dokładnie:)

  8. Królowa Karo
    21 lutego 2017
    Odpowiedz

    Z ciekawości wypróbuję, bo wygląda przepysznie.

  9. Kaja
    10 marca 2017
    Odpowiedz

    wydaje się być prosta w przyrządzeniu. Nie smażyłam nigdy pizzy, a może to był błąd? :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *