Potrawy mącznePrzekąskiZapiekanki

Mini pizze – pizzerinki

Mini pizze – pizzerinki

Doskonałe zarówno na obiad a także jako przekąska na imprezę, Mini pizze to inaczej pizzerinki albo pizzetki. Są nieduże i poręczne w jedzeniu, bowiem nie wymagają krojenia. Mini pizze wcale nie są bardziej pracochłonne od klasycznej pizzy. Wystarczy tylko z wyrośniętego i rozwałkowanego ciasta wyciąć kubkiem kółka i położyć dodatki.

Mini pizze będą się efektownie prezentowały na domowej imprezie jako przekąska na ciepło. Można je też zabrać ze sobą na piknik i zjeść na zimno.

Takie pizzerinki czasem można spotkać w marketach. Te małe pizze domowej roboty są o wiele smaczniejsze, w myśl zasady wiem co jem. Ciasto drożdżowe do pizzerinek jest cienkie i chrupiące, bez sztucznych substancji.

Dodatki do pizzetek możecie modyfikować. Ja wybrałam te uniwersalne jak pieczarki, szynka, cebula i ser żółty. Na nadzienie do pizzerinek pasuje też pomidor albo pomidorki koktajlowe, papryka, oliwki, suszone pomidory czy ser pleśniowy.

Zobacz także

pizza hawajska.

1 szklanka o pojemności 250 ml

(19 sztuk)

Składniki:

Ciasto drożdżowe na pizzę:

– 2 szklanki mąki

– 25g świeżych drożdży

– ¾ szklanki ciepłej wody

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka cukru

– ¾ łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

– 5 łyżek koncentratu pomidorowego

– 5 łyżek ketchupu

– 1 ząbek czosnku

– szczypta cukru

– po 1 łyżeczce bazylii i oregano

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– sól, pieprz

Dodatki:

– 15 dag sera żółtego lub mozzarelli

– 20 dag pieczarek

– 15 dag szynki pokrojonej w kostkę

– cebula pokrojona w krążki lub w piórka

– ketchup do polania

Jak zrobić mini pizze-pizzerinki?

Ciasto na mini pizze: Do kubka z ciepłą wodą rozkruszyć drożdże i cukier. Wymieszać. Odczekać około 3 minuty, aż drożdże pójdą do góry (zaczną fermentować). Mąkę przesiać przez sito i wsypać do większej miski, dodać sól, 2 łyżki oleju i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto drożdżowe, aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki.

Zagniecione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut, w zależności od temperatury pomieszczenia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na łyżce oleju do odparowania wody (wodę po krótkim podsmażeniu można też odlać). Na koniec posolić. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Sos pomidorwy: w miseczce wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy z ketchupem. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką lub szerszym kubkiem wycinać kółka (mój ma średnicę 8 cm). Każde kółko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pizzerinki nakłuć widelcem w kilku miejscach, następnie posmarować sosem. Następnie kłaść kilka plasterków pieczarek, trochę szynki i sera żółtego.

Mini pizze piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 12 minut, do lekkiego zarumienienia i roztopienia sera. Podawać gorące zaraz po upieczeniu, polane ketchupem.

Smacznego!

Helen G.

Mini pizze - pizzerinki
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Nooo, takie dodatki do pizzy to rozumiem. Pizzerinki małe, ale jest szynka, ser, pieczarki, w pełni rekompensują wielkość 🙂

  2. Uwielbiam domowe pizze aczkolwiek zawsze wychodzą inne ;p wypróbuje chętnie Twojego przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button