Mini pizze – pizzerinki
Mini pizze – pizzerinki
Doskonałe zarówno na obiad a także jako przekąska na imprezę, Mini pizze to inaczej pizzerinki albo pizzetki. Są nieduże i poręczne w jedzeniu, bowiem nie wymagają krojenia. Mini pizze wcale nie są bardziej pracochłonne od klasycznej pizzy. Wystarczy tylko z wyrośniętego i rozwałkowanego ciasta wyciąć kubkiem kółka i położyć dodatki.
Mini pizze będą się efektownie prezentowały na domowej imprezie jako przekąska na ciepło. Można je też zabrać ze sobą na piknik i zjeść na zimno.
Takie pizzerinki czasem można spotkać w marketach. Te małe pizze domowej roboty są o wiele smaczniejsze, w myśl zasady wiem co jem. Ciasto drożdżowe do pizzerinek jest cienkie i chrupiące, bez sztucznych substancji.
Dodatki do pizzetek możecie modyfikować. Ja wybrałam te uniwersalne jak pieczarki, szynka, cebula i ser żółty. Na nadzienie do pizzerinek pasuje też pomidor albo pomidorki koktajlowe, papryka, oliwki, suszone pomidory czy ser pleśniowy.
Zobacz także
1 szklanka o pojemności 250 ml
(19 sztuk)
Składniki:
Ciasto drożdżowe na pizzę:
– 2 szklanki mąki
– 25g świeżych drożdży
– ¾ szklanki ciepłej wody
– 2 łyżki oleju
– 1 płaska łyżeczka cukru
– ¾ łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
– 5 łyżek koncentratu pomidorowego
– 5 łyżek ketchupu
– 1 ząbek czosnku
– szczypta cukru
– po 1 łyżeczce bazylii i oregano
– ½ łyżeczki ziół prowansalskich
– sól, pieprz
Dodatki:
– 15 dag sera żółtego lub mozzarelli
– 20 dag pieczarek
– 15 dag szynki pokrojonej w kostkę
– cebula pokrojona w krążki lub w piórka
– ketchup do polania
▌Jak zrobić mini pizze-pizzerinki?
Ciasto na mini pizze: Do kubka z ciepłą wodą rozkruszyć drożdże i cukier. Wymieszać. Odczekać około 3 minuty, aż drożdże pójdą do góry (zaczną fermentować). Mąkę przesiać przez sito i wsypać do większej miski, dodać sól, 2 łyżki oleju i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto drożdżowe, aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki.
Zagniecione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut, w zależności od temperatury pomieszczenia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na łyżce oleju do odparowania wody (wodę po krótkim podsmażeniu można też odlać). Na koniec posolić. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Sos pomidorwy: w miseczce wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy z ketchupem. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką lub szerszym kubkiem wycinać kółka (mój ma średnicę 8 cm). Każde kółko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pizzerinki nakłuć widelcem w kilku miejscach, następnie posmarować sosem. Następnie kłaść kilka plasterków pieczarek, trochę szynki i sera żółtego.
Mini pizze piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 12 minut, do lekkiego zarumienienia i roztopienia sera. Podawać gorące zaraz po upieczeniu, polane ketchupem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nooo, takie dodatki do pizzy to rozumiem. Pizzerinki małe, ale jest szynka, ser, pieczarki, w pełni rekompensują wielkość 🙂
Przynajmniej nie trzeba ich kroić, tylko w dłoń i do buzi 🙂
Robimy bardzo podobne, palce lizać:)
Fajny pomysł na drugie śniadanie do szkoły dzieciom 😉 no i dla nas też może być
Takie pizzerinki u nas zawsze są hitem zwłaszcza na imprezach 🙂
Świetne na każdą okazję i bez okazji 🙂
Uwielbiam domowe pizze aczkolwiek zawsze wychodzą inne ;p wypróbuje chętnie Twojego przepisu 🙂
Serdecznie polecam spróbować 😉