Potrawy mączne

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Proste danie jarskie dla każdego. Naleśniki ze szpinakiem z dodatkiem czosnku, śmietany i startego żółtego sera. Bardzo je lubię z uwagi na wyrazisty w smaku, ciągnący farsz. Naleśniki ze szpinakiem to potrawa uniwersalna, odpowiednia dla wegetarian.

Farsz ze szpinaku zamiast żółtego sera możecie również wzbogacić dodatkiem sera feta. Pamiętajcie jednak wówczas o ograniczeniu soli, bowiem feta jest słona.

Zobacz także → naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą.

(9-10 sztuk)

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– 2 jajka

– około 2,5 szklanki mąki

– 2-3 łyżki oleju

– sól

Farsz szpinakowy:

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)*

– 1 duża cebula

– 4 ząbki czosnku

– 3 łyżki masła

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– 150g tartego sera żółtego

– około 1/3-1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

*na zdjęciach użyłam szpinaku w liściach, choć moim zdaniem lepiej sprawdzi się szpinak rozdrobniony..

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?

Ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajka, wlać mleko, wodę oraz część mąki. Składniki zmiksować na gładkie ciasto, dodając stopniowo mąkę. Na koniec dodać olej oraz sól do smaku. Ciasto na naleśniki powinno być lejące, nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać wody albo mąki. Patelnie posmarować olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć cienkie placki. Odstawić.

Farsz szpinakowy: W garnku roztopić masło. Zeszklić cebulę pokrojoną w małą kostkę. Wrzucić mrożony szpinak. Szpinak mrożony w postaci tafli dobrzej jest najpierw trochę połamać albo włożyć do wyższego garnka. Szpinak mieszać od czasu do czasu do całkowitego rozpuszczenia. Wrzucić drobno posiekany czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę, po czym dodać 2 łyżki śmietany oraz tarty żółty ser. Szpinak doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Powinien mieć wyraisty smak. Farsz szpinakowy odsączyć z nadmiru płynu na sicie.

Każdy placek naleśnikowy smarować (około połowę powierzchni) farszem szpinakowym, po czym zawijać naleśnika w rulon. Naleśniki ze szpinakiem przed podaniem podsmażyć na patelni do zarumienienia albo podpiec w piekarniku, można wierzch posypać startym żółtym serem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Naleśniki ze szpinakiem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close