Fasolka po bretońsku


Fasolka po bretońsku to pyszne danie jednogarnkowe. Idealna na obiad, szczególnie w chłodne dni. Rozgrzewa i syci na długo. Najsmaczniejsza jest ze świeżym pieczywem, np. bułką lub bagietką.

(dla 6 osób)

Składniki:
– 50 dag białej fasoli typu „Jaś”

– 15 dag boczku wędzonego

– 3 małe pętka kiełbasy (ok.30 dkg)

– 2 cebule

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 2 ząbki czosnku

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżeczka majeranku i słodkiej papryki

– 1/2 łyżeczki ostrej papryki i cząbru

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżka masła

–  2 łyżki smalcu lub oleju

– sól, pieprz

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc (najlepiej na 12 godzin), po czym ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w pół-plasterki, podsmażyć na smalcu. Następnie dodać do fasolki, jak zacznie mięknąć. Dusić jeszcze jakiś czas na małym ogniu. Następnie dodać koncentrat, majeranek, cząber i papryki oraz drobno pokrojony czosnek. Na koniec z mąki i masła zrobić zasmażkę. Dodać do fasolki. Doprawić solą i pieprzem. Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

fasolka-po-bretonskufasolka-po-bretonsku1
loading...
loading...
Poprzedni Gulasz wołowy na ostro
Nastepny Karpatka

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *