Fasolka po bretońsku


Fasolka po bretońsku

To smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Fasolka po bretońsku jest idealna na obiad, szczególnie w chłodne dni. Rozgrzewa i zapewnia uczucie sytości na długo. Fasolka po bretońsku najbardziej smakuje mi kiedy jest dobrze doprawiona. Nie jest to może danie pracochłonne ale należy uwzględnić czas moczenia fasoli, najlepiej przez całą noc. Polecam wam również moje leczo z kiełbasą.

(dla 6 osób)

Składniki:

– 50 dag białej fasoli typu „Jaś”

– 15 dag boczku wędzonego

– 3 małe pętka kiełbasy (ok.30 dag)

– 2 cebule

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 2 ząbki czosnku

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżeczka majeranku i słodkiej papryki

– ½ łyżeczki ostrej papryki i cząbru

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki smalcu lub oleju

– sól, pieprz

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc (najlepiej na 12 godzin), po czym ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w pół-plasterki, podsmażyć na smalcu. Następnie dodać do fasolki, jak zacznie mięknąć. Dusić jeszcze jakiś czas na małym ogniu. Następnie dodać koncentrat, majeranek, cząber i papryki oraz drobno pokrojony czosnek. Na koniec z mąki i masła zrobić zasmażkę. Dodać do fasolki. Doprawić solą i pieprzem. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

fasolka-po-bretonskufasolka-po-bretonsku1
loading...
Poprzedni Gulasz wołowy na ostro
Nastepny Karpatka

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *